Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] sprzeglo (a raczej jego brak)

Gość dimas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy temu...

Dopadlo mnie to samo. Dzis odebralem auto od mechanika i powiedzial, ze wyrwal sie pedal, a wlasciwie pekla sciana grodziowa i pedal wpadl w podloge. I teraz mam problemy z biegami, wlasciwie nie da sie ich wrzucac, bo pedal sprzegla dotyka podlogi a nadal nie jest wysprzeglone :(

rafalfloyd1 orientujesz sie moze, czy deske rozdzielcza wyjmowali Ci do spawania tej sciany?? Bo pedal jak go dzisiaj ogladalismy to raczej nie ma szans na pekniecie, wiec zapewne u Ciebie tez pekla sciana grodziowa i pedl wpadl bardziej w podloge??

Widzę, ze te pedały padają jak kaczki... mnie skasowali 80zł i przejechałem na tym już 40.000km. Wiem, że na pewno nie rozbierali deski rozdzielczej. Co do koła dwumasowego - rzekomo na wykończeniu miałem już 80.000km temu i nadal nie ma żadnych objawów jego niedomagania :)

Problem polega na tym, ze duzy zaklad w Zgierzu, ktory zajmuje sie Japonczykami nie podjal sie naprawy :( ale wydaje mi sie, ze troche im sie nie chcialo, bo o 14-tej jeszcze sie nie wzieli, a pod koniec dnia dobrze ze pojechalem, bo uslyszalem komentarz "a zapomnielismy zadzwonic, ze nic nie zrobilismy"

Panowie powiedzcie świeżakowi krótko zwięźle i na temat : czy w primerze p12 2.2 Diesel 2002r normalne jest że sprzęgło ciężko się wciska ? a jeśli nie to co mam sprawdzić . Czy jest możliwe żeby to sprzęgło chodziło jak w innych dieslach , lekko i przyjemnie, czy taki już urok tego auta? dodam że samochód ten mam od roku i sprzęgło zawsze tak chodziło, do tej pory oprócz tego ciężkiego wciskania nic się z nim nie dzieje! Z góry dzięki za odpowiedź i przepraszam,jeśli podobny post był już poruszany na forum ~!

• 1 rok później...

Witam,

Przytrafił mi się 3 dni temu opisywany problem. Delikatne trzaśnięcie na światłach, biegi wchodziły już od jakiegoś czasu ciężko, i musiałem zepchnąć samochód, bo żaden bieg nie wchodzi. P12, 2002 rok, 147 000 km, 2,2 dti, 126 KM.

Czy ktoś z kolegów, który ma już to za sobą, może przynajmniej opisać jak mu to robili? Odstawiłem samochód do warsztatu w Szczecinie (Roto-Car), 3 dni już z tym walczą i mówią że w ogóle nie mogą się tam dostać od komory silnika, a jak to pospawać trzeba to przy okazji pół wnętrza rozebrać trzeba :(

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,

Paweł

Witam ponownie,

Problem naprawił mi serwis Wieczorek i Syn, ul. Wernyhory 15 w Szczecinie. Wzięli za to 450 zł, głównie ze względu na rozebranie wszystkiego ze strony komory silnika oraz wnętrza (żeby nie popalić wnętrza) oraz zakonserwowanie spawów.

U mnie pękło mocowanie pedału sprzęgła do grodzi. Wstawili blachę pomiędzy mocowaniem a grodzią i zespawali - w oryginale są 4 spawy. Sprzęgło wreszcie chodzi tak jak powinno.

Pozdrawiam,

Paweł

Edytowane przez Żeebro

• 5 miesięcy temu...

witam

Panowie, czy może ktoś z was opisać, jak chłop krowie na miedzy, co z czym trzeba zespawać, żeby weliminować problem z pedałem sprzęgła.

Mi też bierze ono tuż nad podłogą i wolałbym nie czekać do momentu kiedy stanę gdzieś na trasie :-/

Może macie jakieś fiszki, czy wycinki z serwisówki, na których można byłoby zaznaczyć:

<---- TU SPAWAĆ !!!!

bardzo proszę o pomoc

Edytowane przez luto_PL