Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Podłączenie DVD lub kamery cofania do navigacji fabrycznej

Gość Corfy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

:) Długo szukałem adaptera umożliwiającego podłączenie odtwarzacza DVD oraz kamery cofania do fabrycznej navigacji w Nissan Navara (model 2008).

W końcu znalazłem! Pod koniec przyszłego tygodnia będę miał zamontowany ten moduł. Najbardziej mnie cieszy możliwość podłączenia kamery cofania.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z montażem kamery cofania w Navarce?

Prosiłbym o opis miejsca montażu, model, ceny i ewentualnie jakieś fotki.

Jak mi zamontują ten moduł to podzielę się wrażeniami.

Pozdrawiam wszystkich.

• 3 tygodnie później...
Czlowieku dawaj, mecze temat kamery cofania od miesiecy...

Jak to dziala i gdzie to mozna kupic?

poszukaj moich postow z przelomu roku. temat mial tytul " interface..." jakos tak. byl tam link do firmy ktora sprzedaje adaptery. montaz tego urzadzenia to plug@play ,jest prosty. do adaptera mozesz podlaczyc dvd,kamere i/lub inne urzadzenia video.

• 1 miesiąc temu...

Witam,

właśnie zakończyłem montowanie kamery cofania i DVD do mojej Navary.

Niestyty nie było prosto, interface nie był Plug&Play.

Montowali mi w zaprzyjaźnionym warsztacie pod Warszawą.

Teraz działa wszystko:

nawigacja, dvd odtwarzające divx z czytnikiem kart pamięci SD i portem USB oraz kamerka cofania włączająca się automatycznie po wrzuceniu wstecznego.

Fabryczny monitor rewelacyjny nie jest ale spokojnie da się oglądać.

pozdro,

jarkopl

Dziwne,

post mój wycięło więc napiszę drugi raz...

Do obsługi filmów służy samochodowy odtwarzacz firmy PHONOCAR z wbudowanym wejściem na SD oraz USB.

Ja poprosiłem o zamontowanie pomiędzy fotelem pasażera a tunelem środkowym.

Nie przeszkadza a dostęp do wymiany płyty jest bardzo dobry.

Dźwięk realizowany jest przez transmiter FM - ustawiamy częstotliwość na radyjku (np. 87,8 ) i mamu stereo.

Adapter jest zamontowany obok Navi Control Unit pod siedzeniem pasażera.

Kamera przełącza automatycznie gdy włączamy wsteczny..

Całość wraz z montażem mieści się w 2tyś zł.

zainteresowanych proszę o PW to podeślę namiary.

pozdrawiam

jarkopl

A ja odpuscilem....

Szukalem wszedzie mozliwosci podlaczenia kamery cofania do systemu IT Navary.

Niestety bylo ciezko i dalem sobie spokoj.

W zamian zamontowalem sobie:

- kamere cofania w podkladce pod tablice rejestracyjna,

- wyswietlacz 7 cali w formie lusterka.

Wszystko dziala wysmienicie, obraz zalacza sie przy wrzuconym biegu wstecznym, ale rowniez mam mozliwosc ogladania obrazu z kamery podczas jazdy do przodu.

Kamera kolorowa, z podzialka odleglosci, widzaca w calkowitej ciemnosci.

Wyswietlacz z 7' monitorem, oczywiscie kolorowym, z tunerem TV, glosnikami, oraz z dodatkowym wejsciem Video i Audio (stereo), wiec mam mozliwosc podlaczenia zewnetrznego sygnalu, np. iPhona czy DVD i ogladanie filmow do woli :)

Zaleta takiego rozwiazania jest to, ze w jednym czasie mozna korzystac z nawigacji pakietu IT (bardzo duzo jej uzywam) i ogladac filmy w podrozy (dzieci sa w siodmym niebie) ;)

Koszt 1000 zl z robocizna :)

• 6 miesięcy temu...
mam pytanko pomoze mi ktos kupilem uzywane dvd do navary i musze je odkodowac i zakodowac do swojej navary

spróbuj zapytać w jakimś serwisie gdzie robią Clariona.

Wg SM, radio przychodzi od Clariona fabrycznie odblokowane i paruje się z pierwszym podłączonym samochodem. Potem do tego trybu przywrócić go może tylko fabryczny serwis Clariona (nie Nissana).

[ Dodano: Sro 06 Maj, 2009 23:36 ]

update: zakupiłem taką kamerkę jak Marcin_sk i do tego prostą stację multimedialną SONY (z monitorem 2DIN) którą wrzuciłem zamiast fabrycznego radia.

Jutro czeka mnie jeszcze podłączenie kamerki - trzeba ten kabelek do przodu jednak pociągnąć...

[ Dodano: Pią 08 Maj, 2009 13:03 ]

No to wszystko pięknie zmontowane i działa :)

Trochę brakuje sterowania z kierownicy, ale się przyzwyczaję, a dzieci zachwycone oglądaniem bajek w aucie :)

• 2 tygodnie później...

Jeszcze małe co-nieco: niestety po odłączeniu firmowego radia całkowicie zamarła lewa część sterowania na kierownicy.

Tzn. byłem świadomy tego, że nie będzie już przełączania kanałów ani regulacji głośności z kierownicy, ale co ciekawe, również nie działa przełączanie wskazań komputera pokładowego (spalanie, kilometraż etc). Można przełączać przy pomocy pokrętełka na liczniku, ale na kierownicy już nie :(

dziwne ,radio to tak ale wskazania kompa?. ja odłączylem radio .bo sie oczywiście sfajczyło.i tak jeżdziłem 3 dni .ale prawa strona kierownicy działała.Wydaje mi sie ze coś z kością jest nie tak .

ale co ciekawe, również nie działa przełączanie wskazań komputera pokładowego (spalanie, kilometraż etc). Można przełączać przy pomocy pokrętełka na liczniku, ale na kierownicy już nie :(

jesli tylko i wylącznie sterowanie radiem nie dziala to normalne .bo nie wszystkie radia maja sterowanie z kierownicy .cena takiego radia to koszt od 4 k .Ale spotkalem sie z zlączkami oszukującymi ten system .Jesli cos nie dziala poza tym to moim zdaniem jest coś nie tak.Jestem na etapie studiowania tej sieci .chce wprowadzić kilka zmian po swojemu.

• 1 rok później...

spróbuj zapytać w jakimś serwisie gdzie robią Clariona.

Wg SM, radio przychodzi od Clariona fabrycznie odblokowane i paruje się z pierwszym podłączonym samochodem. Potem do tego trybu przywrócić go może tylko fabryczny serwis Clariona (nie Nissana).

[ Dodano: Sro 06 Maj, 2009 23:36 ]

update: zakupiłem taką kamerkę jak Marcin_sk i do tego prostą stację multimedialną SONY (z monitorem 2DIN) którą wrzuciłem zamiast fabrycznego radia.

Jutro czeka mnie jeszcze podłączenie kamerki - trzeba ten kabelek do przodu jednak pociągnąć...

[ Dodano: Pią 08 Maj, 2009 13:03 ]

No to wszystko pięknie zmontowane i działa :)

Trochę brakuje sterowania z kierownicy, ale się przyzwyczaję, a dzieci zachwycone oglądaniem bajek w aucie :)

Darek. Gdzie kupiłeś taka kamerke jaka ma marcin. Jaki jest symbol takiej kamerki? ja mam zwykła i nie jestem zadowolony. Daj odpowiedz na

biuro@am-pol.com.pl

A ja odpuscilem....

Wszystko dziala wysmienicie, obraz zalacza sie przy wrzuconym biegu wstecznym, ale rowniez mam mozliwosc ogladania obrazu z kamery podczas jazdy do przodu.

Wyswietlacz z 7' monitorem, oczywiscie kolorowym, z tunerem TV, glosnikami, oraz z dodatkowym wejsciem Video i Audio (stereo), wiec mam mozliwosc podlaczenia zewnetrznego sygnalu, np. iPhona czy DVD i ogladanie filmow do woli :)

Zaleta takiego rozwiazania jest to, ze w jednym czasie mozna korzystac z nawigacji pakietu IT (bardzo duzo jej uzywam) i ogladac filmy w podrozy (dzieci sa w siodmym niebie) ;)

Marcin. jaki jest symbol takiej kamerki i gdzie mozna ja nabyć? daj odpowiedź prosze na biuro@am-pol.com.pl

Pozdrowienia

A ja odpuscilem....

Marcin. jaki jest symbol takiej kamerki i gdzie mozna ja nabyć? daj odpowiedź prosze na biuro@am-pol.com.pl

Pozdrowienia

• 1 miesiąc temu...

czy ktoś może podpowiedzieć jak puścić kabel do kamery cofania?

sprawa nie aktualna

• 4 lata później...
  • 4 miesiące temu...

Mam pytanie o to prostokątne lusterko z wyświetlaczem. Możesz podać namiary gdzie kupiłeś i jaki to model?