Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Podniesienie mocy silnika

Gość Redamix
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ponoć mimo wzrostu mocy spalanie spada poprzez to ze silnik staje sie bardziej elastyczny:)

a skąd bierze się moc jak nie z paliwa ?

Modyfikacja niektórych parametrów silnika powoduje ogólnie zwiększenie Sprawności tegoż silnika, czyli tym samym stosunku dostarczonej energii w postaci paliwa do wygenerowanej mocy silnika.

A dlaczego zwykle wzrasta spalanie?

Bo nikt nie robi tuningu po to żeby tej uzyskanej mocy nie wykorzystywać w praniu.

slawekg,

Najlepiej zadzwoń do takiej firmy,ale z tego co wiem chipują tylko auta z turbiną.

Następna firma która robi profesjonalny chiptuning x-traila

http://www.tdi-tuning.pl/home.htm

• 1 miesiąc temu...
Gość warchol72

w t31 150km zainstalowalem power box roznica jest zasadnicza cena to okolo700zl na allegro, (okolo30kmi 50nm, polecam warto) to sam robia w vtg ale za 2200 zl pozdr.

• 4 lata później...

Abyś miał to zrobione rozsądnie licz się z kosztami 1,5-2tys zł 

http://www.kreatormocy.pl/przyrost-mocy/263-przyrost-mocy-nissan

http://www.44tuning.pl/chip-tuning-nissan-x-trail-2.2-dci-136-km-denso

Mam nadzieję, że więcej mocy nie potrzebujesz do wyścigów... jeśli tak to dolicz jeszcze z 1,5tys na spieka (np. Radzikowskiego) + wskazany w przyszłości downgrade na jednomasa z tino bo ori sprzęgło spalisz w drodze powrotnej od tunera ;)

przy strzałach ze sprzęgła tak, przy normalnej jeździe nie będzie tak tragicznie - tylko po co tuningować aby uprawiać pensjoner style ... 

Kolega Tupolew poznaje dopiero auto ;) dlatego tyle pytań ;) A kto pyta - nie wielbłądzi... 

No i moje ulubione przysłowie:

Jak się nie ma co się lubi to się kradnie co popadnie  :P

Widze, ze kolega ma młodzieńczy zapał, ale po co mu podsuwac takie karkolomne pomysły.Przy "normalnej" jezdzie to i dwumasa daje radę, zresztą po to jest by jazda byla milsza i lagodniejsza, natomiast przy meczeniu samochodu lepiej uszkodzić dwumase niz skrzynię biegów.

tylko po co tuningować aby uprawiać pensjoner style ... 

W przypadku takiego auta jak X-trail podnosi się moc a szczególnie  moment obrotowy nie koniecznie aby tym autem szaleć.Do takich celów w ogole nie nadaje X-trail jak również większość SUV-ów.

Tunningowaniem- poprzez przede wszystkim podniesienie momentu obrotowego zwieksza się elastyczność silnika i jego kulture pracy. 

Ponadto niemal każdy silnik Diesla poddany temu zabiegowi zawsze wyraźnie mniej spala ,kiedy kierowca jeździ nim normalnie..

Edytowane przez piotrek3

Czy ktoś ze szczęśliwych użytkowników X-a zastanawiał się nad podniesieniem mocy poprzez doładowanie LPG, kosztowne bo około 6 koła ale daje wzrost mocy o 30% to więcej niż chip’owanie i oszczędność kosztów paliwa co prawda nie tak dużą jak benzyna +LPG ale na pewno większą niż w chip tuningu.

raczej nikt się nie zastanawiał... to jest wynalazek 

aby mieć obraz sytuacji proponuję zapoznać się z tym tematem: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548

Ciekawy ten temat dot. Instalacji lpg w dieslu, jednak dużo użytkowników ciężarówek decyduje się na montaż bo to przynosi oszczędności, no i warunek że jeździ się po za miastem w miarę ze stałą prędkością obciążeniem stąd chyba mowa o tak dużych wahaniach  temperatury spalania mieszanki co pewnie nie jest dobre dla silnika, gdyby cena takiej instalacji była niższa to pewnie sporo X-ów diesli jeździło by na doładowaniu lpg? Wszędzie piszą że to korzystne dla silnika bo spala się cały ON, że podnosi moment obrotowy, moc, przynosi oszczędności, tylko nigdzie nie jest napisane że wskazane jest jeździć w miarę ze stałą prędkością, obciążeniem od tego zależy temperatura spalania, a w mieście chyba nie da się tak równo jeździc?

U siebie rozważam zapodanie wirusa ale kiedy to nie wiem... (mam inne zmartwienia) ale nie po to aby robić z Xa bolida, tylko do zoptymalizowania pracy silnika i może trochę oszczędności...zobaczymy.

Generalnie jestem zdania, że jeżeli zależy komuś na osiągach to należy inwestować w wiertarkę NA lub turbo benzynę ;) i wtedy nie patrzeć na spalanie 

• 1 rok później...

Witam

Dzisiaj byłem trochę doładować i  mnie zastanowiło przy pierwszym pomiarze moc seryjna 149 KM, czy może być aż taka różnica między fabryką 136 KM?

Edytowane przez Michał X-trail

Witam

Dzisiaj byłem trochę doładować i  mnie zastanowiło przy pierwszym pomiarze moc seryjna 149 KM, czy może być aż taka różnica między fabryką 136 KM?

Nic specjalnego ,powiem,ze to norma jak auto jest w pelni sprawne.

Kiedys mialem 2 auta z grupy VW ze słynnym silnikiem 1,9tdi 90km ,oba czipowalem i oba mialy nominalnie nie 90km jak podaje producent a 105-107km.

Witam

dawaj wykres! i opisz wrażenia. Jak sprzęgło?

Witam

Wrażenia z jazdy są takie jakby auto było parę kilo lżejsze,wydaje mi się że poprawiła się kultura pracy na wolnych obrotach,jestem jak na razie :dribble: .Co do sprzęgła nie zauważyłem zmian w radzeniu sobie z większym momentem obrotowym,nie daje buta od razu tylko staram się równomiernie przyspieszać chociaż swędzi stopa tak powyżej 2500 obr/min żeby trochę docisnąć pedał gazu.

Wykres trochę niewyraźny ale myślę że najważniejsze jest do odczytania.

post-60207-0-28410800-1416743120_thumb.jpg

Ciekawy wykres, niby więcej mocy niż fabryka przewidziała ale za to o 40NM mniej i to przy wyższych obrotach...

Widzę że robiłeś w V-techu. Jak oceniasz fachowość? Napisz też koszt operacji.

Nigdy nie robilem i nie mialem doczynienia ale czy przy takich pomiarach nie jest ważna kalibracja hamowni? Zresztą chyba najważniejsze sa wykresy obrazujace zmianę charakterystyki

• Upvote 1

Całość była zrobiona w 3h w tym dwa razy hamownia przed modem,wyciągnięcie sterownika , zrobienie nowego softu,końcowy pomiar na hamowni z dokładnym opisem wykresu,montaż sterownika i życzenie radości z jazdy.Co do finansów to jak dla mnie z dużym rabatem 800zł. Ta moc fabryczna też ich zdziwiła dlatego dwa razy było auto na hamowni przed zmianą programu w celu wyeliminowania jakiegoś błędu pomiarowego, ale dwa razy wyszło podobnie.

W zasadzie wykres się zgadza z moimi odczuciami co do pracy silnika. Max moment przypada na 2500-3000 obr, a nie jak nissan twierdzi 1800obr.

Jak z zadymieniem? Jak robiłem C3 1.4Hdi to po przekroczeniu pewnej mocy, zaczynał mocno kopcić, więc była korekta na bez dymiące wartości.

Dobra, cena!

Opisz po miesiącu jak auto się sprawuje.

wygląda apetycznie....

ja niedawno wywaliłem dpfa w volviaczku i zapodałem wirusa... ze 136 mam teraz 182KM. Jak przyśpiesza puszcza bąki ;)

Witam

Moc u mnie można było jeszcze trochę podciągnąć ale po przekroczeniu 3000 obr/min byłoby znaczne zadymienie, a na tych parametrach wszystko jest w normie.