Gość krrizz Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Mam pytanie czy ktos zna patent zmiane ustawienia tylnej wycieraczki z pionu na poziom??? widziałem na jakiejś stronie N15 z wycieraczką poziomo ustawioną na starcie (nie zasłania szyby ) może ktoś coś wie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stranger Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Mam pytanie czy ktos zna patent zmiane ustawienia tylnej wycieraczki z pionu na poziom??? widziałem na jakiejś stronie N15 z wycieraczką poziomo ustawioną na starcie (nie zasłania szyby ) może ktoś coś wie???? A czemu chcesz ją przestawiać? Przecież postawiona w pionie, chowa się w lusterku prawie cała za lewym zagłówkiem tylnego siedzenia. Położona w poziomie paradoksalnie bardziej ogranicza pole widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pecyn Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Wiesz pare dnie temu ja rozkrecalem bo sie popsula znaczy stanela .Szczescie silkik sie nie spalil. Sadze ze zmienic jej ustawienie mozesz tylko poprzez zmiane obrotow silniczka i zmine ustawienia na zabkach samej wycieraczki(piora) chyba ze jest jakis inny sposob :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pecyn Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2005 W sumie podsunales mi pewien pomysl i zobacze czy sie cos z tym da zrobic .Pewnie jutro to rezkrece i sprawdze czy sie uda zamienic ustawienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bort Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Też gdzieś widziałem taki opis - jak go znajdę to podrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jumper Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2005 A mi od czasu do czasu sama sie wlacza tylna wycieraczka !!! A bardziej mi sie podoba jak jest w pionie i mi nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek_Almera Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2005 zrobiłem to u siebie, trzeba "tylko" przestawic listwę, która łączy kółka zębate (w silniczku pod pokrywką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukmack Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2005 hehe, a mi się zepsuła z pół roku temu i została mi w pozycji prawie poziomej .... więc mam tuning za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krrizz Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2005 napisz coś więcej jak przestawić tą listwe??!!?? :?: :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mapet Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2005 ej Lukmack nie poddawaj sie ze swoja wycieraczka...musisz poprostu psikac 3 razy dziennie przez jakis tdzien WD-40 i bedzie dzialala...sprobuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukmack Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Może i warto, albo lepiej całkowicie ją wywalę i będzie lepszy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pecyn Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Ja tez miarkowalem jak tyl wyglada bez wycieraczki, mi sie podoba ale w deszcz i syf na tylnej szybie to by nie pomagalo w jezdzie wiec od tego patentu odszedlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukmack Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Widzisz, mi nie działa juz dłuższy czas - więc przyzwyczaiłem się - i nie przeszkadza mi czasem podczas deszczu mniejsza widoczność z tyłu - przemyśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pecyn Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Dzis sie nakombinowalem z ta wycieraczka ale nie udalo mi sie zmienic jej pracy :cry: . Zmienialem ustawienie wewnatrz silnika na trybach i tej blaszce je laczacej, i probowalem ze zmiana biegunow zasilania, i nic wiec jak ktos ma patent, to niech sie podzieli jak to zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrek Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Nie wiem jak seryjnie ustawiona wycieraczka może przeszkadzać i ograniczać widoczność, ale każdy ma jakieś widzi mi się, ja swojej już dawno planowałem się pozbyć, ale jeździłem ok dwóch miesięcy bez wycieraczki i uważam że to bardzo głupi pomysł bo szyba w N15 jest tak ułożona że praktycznie cały czas jest albo zakurzona albo podaczas deszczu mokra i brudna, wted wycieraczka jest potrzebna, bo brud na szybie, dopiero ogranicza widoczność. Jeśli wycieraczka będzie w pozycji poziomej to w samochodach gdzie jest seryjne trzecie światło stop, zostanie ono zasłonięte przez wycieraczkę wtedy jest to i mało bezpieczne, oraz według mnie średnio to wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukmack Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Aż tak Ci przeszkadza brduzenie tylnej szyby ? u mnie nic się nie dzieje wielkiego naprawdę !! a może nie masz chlapaczy tylnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrek Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Aż tak Ci przeszkadza brduzenie tylnej szyby ? u mnie nic się nie dzieje wielkiego naprawdę !! a może nie masz chlapaczy tylnych ? Hehe, mam zarówno chlapacze jak i wycieraczkę oraz ciemną szybę... Ale fakt że często korzystam z tylnej wycieraczki, oznacza że przeszkadza mi brudna szyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukmack Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Hmm, to może jest tak, że mi po prostu brakuje ciemnych szyb i jak tylko jest lekko przybrudzona - to jest mi lepiej . ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stranger Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Nie wiem jak seryjnie ustawiona wycieraczka może przeszkadzać i ograniczać widoczność, ale każdy ma jakieś widzi mi się, ja swojej już dawno planowałem się pozbyć, ale jeździłem ok dwóch miesięcy bez wycieraczki i uważam że to bardzo głupi pomysł bo szyba w N15 jest tak ułożona że praktycznie cały czas jest albo zakurzona albo podaczas deszczu mokra i brudna, wted wycieraczka jest potrzebna, bo brud na szybie, dopiero ogranicza widoczność.Jeśli wycieraczka będzie w pozycji poziomej to w samochodach gdzie jest seryjne trzecie światło stop, zostanie ono zasłonięte przez wycieraczkę wtedy jest to i mało bezpieczne, oraz według mnie średnio to wygląda... Zgadzam się z Piotrkiem w całej rozciągłości Począwszy od kwestii bezpieczeństwa ( i samego komfortu ) skończywszy na zasłanianiu przestawionej wycieraczki światła stopu. Ja tam lubię mieć tylną szybę czystą ( jak każdą inną ) i u mnie wycieraczka zawsze była jest i będzie ostro eksploatowana. No ale to kwestia dość indywidualna i wynika chyba z tego że od pierwszego mojego auta miałem z tyłu wycieraczkę i nauczyłem się korzystać z jej zalet. Jak ktoś ma pierwszego hatchbacka/kombi po kilku sedanach, to pewnie jej używać nie będzie... Ale jest jeszcze jedna kwestia, której tu nie poruszyliście. Chlapaki niewiele pomagają, nawet te szerokie, rajdowe. Miałem w swojej historii kombiaka, w którym za każdym kołem wisiał taki wielki czerwony chlapak od Jacky i to niewiele pomagało. Ale bardzo dużo daje lotka! Niesamowita różnica! Po zamontowaniu spojlera nad tylną szybą, częstotliwość odpalania tylnej wycieraczki spadła mniej więcej o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ziut Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Problem wycieraczki dotknoł i mnie . Żeby dostać się do tylnej wycieraczki (do mechanizmu) należy sie przebić przez parę plastików, one są mocowane na zatrzaski czy w jakiś sprytny sposób przykręcane ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piotrek Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Plastki są na zatrzaski, przykrecany jest jedynie uchwyt (wewnętrzny )do zamykania klapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ziut Opublikowano 20 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2005 No to szykuje się niezła zabawa z ich odpięciem jak aj to lubie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pecyn Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2005 To proste najpierw odepnij te zapinki przy zamku a nastenie po bokach na koncu puszcza te przy szybie jest ich chyba wszystkich 8 albo 10 szt. Ja juz to tak opracowalem ze za jednym mocnym szarpnieciem to zchodzi :wink: No ta jeden wkret i masz plastik zdjety. A przy sikniczku sa trzuy sruby mocujace i to szystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ziut Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Po takich robotach zazwyczaj zaczepy od plastków kiepsko się prezentują ale dzięki za info najwyższa pora się za to wziąść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukmack Opublikowano 21 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2005 to już standart w N15 - dobrze, że przednie nie padają z taką częstotliwośćią jak tył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi