Gość notek Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 i jak dalej temat Xenonów? Zostały zainstalowane? Jakieś fotki poproszę ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Nie zostały - na ostatnim spocie był w oryginale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 No to jak się pytasz to odpowiem,jeszcze zasięgnąłem opinii w stacjach (kilku)diagnostycznych i efekt jest taki że żaden diagnosta nie klepnie takiej przeróbki bo(i to jest najbardziej w Polse wkur....e)na szkoleniach corocznych jakie odbywają się z osobą z ministerstwa,zaleca się diagnostom aby nie podbijali dowodów rejestracyjnych ze zmianami świateł.Nie ma przepisu co do przeróbek ,ale są ustne zalecenia!!!Z jednej strony wiążące przepisy z unii wg. których można taką przeróbkę wykonać ,z drugiej ustne polecenie,chcesz to załóż jak Ci się uda to pojeżdzisz ,jak nie to możesz się sądzić o legalność takich przeróbek(i nie jest się na straconej pozycji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esjot Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zawsze można znaleźć takich kierowców jak ja, którzy jak widzę przepraszam za określenie "idiotę" z palnikami wsadzonymi do zwykłych lamp to włączam długie (wczoraj widziałem kretyna w polonezie - raził tak że patrzeć nie można było :503: ). Ale jeszcze pociesze: zdarzyło mi się że jak kogoś takiego widziałem to włączyłem długie, ale jeszcze dwa samochody za mną zrobiły to samo :064: . A więc poza przeglądami można spodziewać się kary " obywatelskiej" i bardzo dobrze. Przecież lampy w samochodzie dostosowane są do konkretnej geometrii żarówek, a palniki gazowe muszą ją mieć inną i stąd to rażenie , nie mówiąc o większej mocy światła. Ale o jakich ustnych informacjach mówicie? Na lampie jest wybite H4, H7 lub jakieś inne to widać, a jeśli jest inna żarówka to widać. P.S. przecież wystarczy sprawdzić na urządzeniu do sprawdzania reflektorów, jeśli jest źle ( a będzie) to mogą zgodnie z prawem nie podbić rejestracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Esjot ,widzę że nie czytasz ze zrozumieniem,więc jeszcze raz -nie ma przepisu który mówi konkretnie o przeróbkach świateł na żarniki ksenonowe NIE MA! Jest przepis mówiący o homologacji,ale nowych dopuszczanych do ruchu!Dlatego przytoczyłem fragment mojej rozmowy z kilkoma diagnostami i potwierdzili że nie ma takiego przepisu ,natomiast na szkoleniach zaleca im się aby nie podbijali dowodów aut ze zmienionymi światłami.Co innego jeżeli ktoś podchodzi do sprawy z głową chcąc wszystko załatwić po ludzku i nie przeszkadzać innym,a co innego głupol który wsadzi żarniki do lampy i zadowolony nie zważając na kąt wiązki,poświatę ,odblask i najważniejsze oślepianie innych!Nie o tym tu mowa!Tu rzeczowo rozważamy wszystkie za i przeciw i powiem Ci ,że miałem założone w Note,na próbę i wiązka była piękna ,skupiona i na kontroli diagnosta nie miał do niej zastrzeżeń,problem był w spryskiwaczach i poziomowaniu automatycznym i tu się trzymają przepisu który jest dla nowych ,ale zalecenie mają ustne stosowania go i dla przerobionych i tu się z tobą zgodzę i z diagnostami ,aby wyeliminować głupoli. Ps.Dla twojej informacji zamienniki za żarówki H1,H4,H7 i inne typowe,na żarniki ksenonowe produkują już takie firmy jak Philips,Bosch,Siemens,znalazłem też f-my japońskiej,więc coś w tym rynku się dzieje,nie mówię tu o badziewiu chińskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 temat wałkowany jest od dawna ale wniosków nadal jakoś brak. Uważam,że średnio inteligentny gliniarz z drogówki po obejrzeniu na reflektorach napisów (H-4, H-7 itp) ustaleniu,że w aucie nie ma spryskiwaczy reflektorów powinien po prostu zabrać dowód rejestracyjny i odesłać właściciela takiej choinki na ponowne badanie techniczne. Jeśli ktoś chce koniecznie świecić ksenonami - niech sobie kupi samochód wyposażony w nie fabrycznie i niech nie robi cyrku montując do 20letniego grata lamp wyładowczych. Takie światła jemu nie przynoszą pożytku a mijanym z przeciwka wiele szkody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Dar ,zgadzam się w całej rozciągłości,ale jeżeli ja założę i spełnię wszystkie wymagania to też mi mają zabrać dowód?No w końcu po coś są te zamienniki za żarówki różnych typów są, no nie?Ale powtarzam to ma być robione z głową!!! No dobra ,jak tak daleko znowu zaszło to wam wyliczę: 1.Czujnik poziomowania automatycznego (od Renault)koszt ok.150zł 2.Wizyta u elektryka ok.200-300zł 3.spryskiwacze reflektorów (ciśnieniowe!)ok.200-250zł 4.Dobry zestaw xenon,bez soczewek cena od ok 600-800zł 5.Zestaw z soczewkami(montowany w oryginalne reflektory)koszt od 800-1800zł Tak przedstawia się sprawa oświetlenia do którego podszedłem z "głową" Ceny "od"podałem w przybliżeniu przy wykonaniu niektórych montaży samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 (montowany w oryginalne reflektory nie wiem czy w oryginalne poliwęglanowe puszki reflektorów da się wsadzić lampy wyładowcze bez uszkodzenia odbłyśników i kloszy (temperatura). No i wreszcie biorąc nawet pod uwagę, że precyzyjnie wyliczyłeś koszty tego przedsięwzięcia - skórka wydaje się niewarta wyprawki . Zresztą - może to moje odosobnione zdanie - standardowe reflektory w Note świecą doskonale (szczególnie po wstawieniu mocniejszych H-4) To bodaj moje 6 auto i to świeci najskuteczniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Dar da się wsadzić i co ciekawsze takie ustrojstwo soczewkowe produkuje ,..Philips :one: , a poza tym z tego co wiem to temperatura żarnika jest niższa niż żarówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 da się wsadzić a strona ekonomiczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Dar a tuningowanie? tu czasami ekonomia zupełnie nie ma swojej wykładni,jeżeli ktoś ma,...chęć i ochotę a da się to czemu nie> ale z głową!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zawsze lepsze jest droższe niestety od tej reguły są wyjątki nie neguję skuteczności świateł ksenonowych jako takich (zresztą niedługo odejdzie do lamusa z uwagi na prądożerność - wcześniej czy później zostanie wyparte przez diody), uważam natomiast że takie przeróbki to zawsze większa lub mniejsza prowizorka która nie będzie tak dobra jak oświetlenie przygotowane fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esjot Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 Ps.Dla twojej informacji zamienniki za żarówki H1,H4,H7 i inne typowe,na żarniki ksenonowe produkują już takie firmy jak Philips,Bosch,Siemens,znalazłem też f-my japońskiej,więc coś w tym rynku się dzieje,nie mówię tu o badziewiu chińskim. Proszę podaj linka do czegoś takiego, bo puki co to widziałem tylko badziewia na podzespołach philips. Zresztą był o tym kiedyś artykuł w autoświecie, że jest to wielki kant podawanie nazw philips + homologacja, bo nie ma to żadnej homologacji - czytaj dopuszczenia do ruchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 nie poruszaj proszę tematów, na których się nie znasz chylę więc czoło przed twoją głęboką znajomością rzeczy i wszechwiedzą Przede wszystkim jednak przed brakiem skromności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esjot Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 A to takie pierwsze linki jakie znalazłem podfierdzające moją tezę: http://www.motogazeta.mojeauto.pl/Technika...ony,a,4298.html http://www.auto-swiat.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=8407 szukam dalej Aha cały czas pisze że lampy mają homologację tylko z żarówkami z którymi były homologowane. Szukam w normach polskich i ECE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 lubię się uczyć nowych rzeczy we wczorajszym "Auto Świecie" jest ciekawy artykuł o typach charakterologicznych i psychologicznych wśród kierowców. Wg autorów opracowania (psychologów) u nas mamy ich pięć. W mojej ocenie ty pasujesz najbardziej do modelu "nauczyciel" Jeśli istotnie jesteś tak dociekliwy - polecam tą lekturę, może przy okazji nauczysz się czegoś nowego - także o sobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esjot Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 JEST JEST JEST http://www.infor.pl/download/site/pl/oj/20...0pl00010067.pdf Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych EKG ONZ - Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej. pkt 6.2.9 "Inne wymagania Wymogów określonych w pkt 5.5.2 nie stosuje się do świateł mijania. Światła mijania ze źródłem światła o wartości obiektywnego strumienia świetlnego powyżej 2 000 lumenów można stosować wyłącznie w połączeniu z instalacją urządzeń do oczyszczania świateł przednich, zgodnie z regulaminem nr 45 (1). Ponadto, w odniesieniu do odchylenia pionowego, postanowień pkt 6.2.6.2.2 powyżej nie stosuje się." A więc skoro ja to znalazłem, to dlaczego diagności nie mogą tego znaleźć? Ale szukam dale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi