Gość p2 Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 witajcie, wiecie jak jest z rezygnacją z AC po opłacie połowy składki ? mam polisę zakupioną w lutym. w sierpniu przyszedł czas na zapłacenie drugiej składki (bo płatność w dwóch ratach co 6 m-cy). Nie zapłaciłem drugiej składki, rozumiałem to jako rezygnacja z polisy AC. I myliłem sie Teraz dostałem jakieś pismo windykacyjne z info, że zalegam. Dzwoniłem do przedstawiciela PZU, on mówi, że nie można zrezygnować z polisy zakupionej na rok (muszę opłacić dwie składki i dopiero złożyć rezygnację). Nie wierzę mu Jeżeli znacie się na tych regulaminach, proszę o wiadomość. Oczywiście rezygnuję z AC bo po szkodzie okazało się, że nic mi nie daje :zly: pozdrawiam paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bujany Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 napewno można odstąpić od umowy w przeciągu 30 dni od momentu jej zawarcia oczywiście opłacając te 30 dni. a co do dokładniejszych informacji musisz dokładnie zapoznać się z OWU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość macig7 Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Niestety PZU ma rację , umowę zawierasz na cały rok , ustalasz też ilość rat i musisz je płacić , możesz jedynie nie przedłużyć umowy na następny rok i nie musisz ich o tym wcześniej informować .Nie ma teraz żadnego okresu wypowiedzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość p2 Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 dzięki za info. podjadę do pzu opłacić ratę, dopytam jak to jest. pozdrawiam paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 da się wypowiedzieć umowę. ale skoro masz w PZU :diabel2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ziomek25 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 a gdzie się da wypowiedzieć?? Nie sadze, zeby pzu tutaj jakos specjalnie negatywnie sie wyroznialo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 nieopłacenie kolejnej składki po wezwaniu ubezpieczającego do zapłaty, spowoduje ustanie odpowiedzialności TU za ubezpieczenie w terminie 7 dni od wezwania - niema mowy w zapisie o zaprzestaniu opłat gdy brak wezwania do zapłaty ubezpieczycielowi przysługuje składka za cały okres ubezpieczenia w przypadku szkody nie obowiązuje już wymagalnośc składki za cały okres ubezpieczenia AC :diabel: tak z PZU : § 16. 1. Umowa ubezpieczenia rozwiązuje się: 1) z upływem końcowego terminu określonego w polisie, 2) z chwilą wypłaty odszkodowania za szkodę polegającą na całkowitym zniszczeniu lub utracie pojazdu, a także z chwilą wyczerpania sumy ubezpieczenia określonej w polisie wskutek wypłaty odszkodowania (odszkodowań), 3) w razie nie zapłacenia raty składki - z upływem terminu płatności składki określonego w polisie, 4) z upływem 3 dni roboczych od daty przeniesienia własności (zbycia) pojazdu, chyba że przeniesienie własności pojazdu następuje w wyniku umowy między właścicielem, a inną osobą określoną we wniosku jako użytkownik/posiadacz pojazdu, 5) z dniem odstąpienia od umowy ubezpieczenia. 2. W razie rozwiązania się umowy ubezpieczenia, o którym mowa w ust.1 pkt 3 PZU S.A. może ponownie udzielić ochrony ubezpieczeniowej w ramach tej samej umowy, na wniosek właściciela pojazdu bądź osoby zawierającej umowę na jego rzecz, po przedstawieniu pojazdu do oględzin oraz opłaceniu zaległej raty (rat) składki. [ Dodano: Nie 30 Lis, 2008 18:22 ] a tu jest swieże i link do pobrania : http://www.pzu.pl/?nodeid=produkt_pzu_sa&a...mp;prod_id=1706 § 17. Jeżeli umowa ubezpieczenia jest zawarta na okres dłuższy niż 6 miesięcy, ubezpieczający ma prawo odstąpienia od umowy ubezpieczenia w terminie 30 dni, a w przypadku gdy ubezpieczający jest przedsiębiorcą, w terminie 7 dni, od dnia zawarcia umowy. Odstąpienie od umowy ubezpieczenia nie zwalnia ubezpieczającego z obowiązku opłacenia składki za okres, w jakim PZU SA udzielał ochrony ubezpieczeniowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.