Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] Problemy z IMMO ltp

Gość norbi24
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

WItam . POtrzebuje pomocy . Kupilem od KOMORNIKA w Belgi Primierke z 2004r 1,9 i po wlaczeniu zaplonu nie gasnie czerwona kontrolka od immobilajzera . Oczywiscie autko nie odpala ( nawet na chwile ) Zero reakcji , kontrolka swieci sie caly czas . A i jeszcze po wlaczeniu zaplonu odrazu wlancza sie wentylator na chodnicy . Czy ktos ma jakas rade ? Lub mial podobny problem .

Prosze mi nie pisac zebym sie udal do serwisu nissana TAKIE rozwiazanie to ZNAM ;)

Pozdrawiam

NIestety nie mam pojecia co sie stalo - Nissana kupilem na licytacji od Komornika i tak bylo od poczatku. Byc moze ktos specjalnie cos uszkodzil zeby zanizyc wartosc auta.

W papierach bylo tylko napisane ze silnik nie odpala.

Plynu nie sprawdzalem ale to chyba nie ma znaczenia - najwazniejsze jest to ze silnik nie odpala .

A masz tylko jeden kluczyk?

Rozbierz go i sprawdz czy pod kluczykiem jest transponder-immo - taka mala pastylka, powinna byc w czesci do ktore fizycznie przymocowany jest grot kluczyka.

Moze tez byc uszkodzona antena immobilasera. Niestety bez podpiecia do komputera sie nie obejdzie.

ciechon

Oczywiscie sprawdzalem oba kluczyki - transpondery sa .

A jak bedzie uszkodzona antenka to kontrolka bedzie swiecic caly czas ??

Jak wlasnie jest w Primierze - puszka od IMMO jest osobno ?

Kto zna troche ten model P12 ?

Wlasnie to jest problem. W P12 cala elektronika jest zamknieta w jednej puszce (module) Entrance Control costam. W ASO taki modul to ok. 1400 PLN (sic!). Wiem bo mialem problem - zrobilem zwarcie w lampkach sufitowych - i sie nie wylaczaly.

Proponuje sciagnij sobie manual serwisowy do tego modelu i poszukaj. Wszystkie usterki sa w miare fajnie opisane, tzn jak nie masz komputera, mozesz wszystko sprawdzic miernikiem - ale ta opcja jak obejrzysz manual moze cie prezerazic (w sensie czasowym).

Manual do sciagniecia m.in tutaj http://www.artdruk.pl/P12

pozdro

ciechon

OK Dzieki za linki :

Auto idzie na sprzedaz wiec nie bede sam nic juz mieszal zeby potem kupiec nie plakal .

Wczoraj poslalem Primerke do Polski wiec ktos sie nia napewno pobawi i cos zrobi .

Ewentualnie zawioze auto do serwisu tylko nie wiem jak tam w serwisie z cenami za takie uslugi ?

Pozdrawiam

norbi24

[ Dodano: Pon 08 Gru, 2008 13:20 ]

Czy ktos z OKOLIC GOSTYNINA ma sprzet do nissana P12 ? Potrzebuje zdjagnozowac ta PRIMIERE . I zrobic ten Immobilajzer .

• 3 miesiące temu...
Gość Maciek C

HMM, NIE WIEM CZY TO JAKAŚ ZBIOROWA USTERKA, ALE U MNIE W OSTATNIM TYGODNIU RÓWNIEŻ POJAWIŁA SIE IDENTYCZNA USTERKA. ZAPARKOWAŁEM AUTO, WSIADAM, PRZEKRĘCAM KLUCZYK, RAZ, DRUGI I CISZA... WYJĄŁEM, WŁOŻYŁEM, ZAPALIŁO. PÓŹNIEJ ZACZĘŁA SIĘ WŁAŚNIE ZAPALAĆ KONTROLKA IMMO, NIE GASŁA, RAZ SIĘ DAŁO ODPALIĆ , RAZ NIE... POSZEDŁEM PO 2 KLUCZYK, BYŁO OK PRZEZ KILKA ODPALEŃ I TO SAMO NA NOWYM, NIGDY WCZEŚNIEJ NIE UŻYWANYM KLUCZU... KTOŚ MI PODPOWIEDZIAŁ, ŻE JEST KIEPSKA MASA I KOMP GŁUPIEJE... WYCZYŚCIŁEM WIĘC KLEMY, ODKRĘCIŁEM TEZ 3 PRZEWODY MASOWE POD KLAPĄ SILNIKA (JEDNA JEST DO SAMEGO SILNIKA POD PLASTIKOWĄ OSŁONĄ W 1,9dci, DWIE DO KAROSERII PO PRAWEJ I LEWEJ STRONIE (NIEDALEKO MOCOWAŃ AMORÓW). WYCZYŚCIŁEM WSZYSTKO, PRZESMAROWAŁEM WAZELINĄ TECHNICZNĄ I OD TEJ PORY JEŹDZI... :) AHA, MOJE PODEJRZENIE PADŁO TEŻ NA SKRZYNKĘ Z PRZEKAŹNIKAMI, PO PRAWEJ STRONIE, PRZY WLEWIE PŁYNU DO SPRYSKIWACZY. CZĘSTO LEJĄC PŁYN SKRZYNKA SIĘ OCHLAPUJE NIM, CHCIAŁEM WYCIĄGNĄĆ NAWET PRZEKAŹNIKI I JE PRZECZYŚCIĆ, ALE NIE WIEDZIAŁEM ZA BARDZO JAK TO ZROBIĆ, TRZYMAJĄ JE JAKIEŚ ZATRZASKI. PODSUMOWUJĄC: KLEMY, MASA POD MASKĄ I PORUSZANIE PRZEKAŹNIKAMI POMOGŁO. ROBIŁEM TO NARAZ WIĘC NIE WIEM GDZIE BYŁA BEZPOŚREDNIA PRZYCZYNA :) NAPISZCIE CZY U WAS TEŻ POMOGŁO, CZY TO MOJE CZYSZCZENIE TO TYLKO ZBIEG OKOLICZNOŚCI I AUTO SAMO SIĘ NAPRAWIŁO? :)

• 2 tygodnie później...
HMM, NIE WIEM CZY TO JAKAŚ ZBIOROWA USTERKA, ALE U MNIE W OSTATNIM TYGODNIU RÓWNIEŻ POJAWIŁA SIE IDENTYCZNA USTERKA

Tak, to jest zbiorowa usterka. U mnie na początku sporadycznie (pierwszy raz kilka tygodni temu), a teraz już nagminnie. Jutro pozostanie autobus miejski.

Podobny temat jest tu: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=51984

Tam radzą czyścić połączenia na kostkach w okolicach stacyjki. Dam znać czy u mnie pomogło.

Zakupiłem preparat do czyszczenia styków "Kontakt 60" i zaczołem czyścić w okolicach stacyjki. Nawet na jednym z dodatkowych przekaźników (chyba część układu alarmu) widziałem migotanie diody przy poruszaniu kablami - byłem prawie pewny, że coś nie kontaktuje. Przeczyściłem kilka kostek połączeniowych (na zasadzie rozłącz, popsikaj, kilka razy złącz i rozłącz, zostaw do wyschnięcia) ale najbardziej istotna chyba była ta podłączona do anteny immobilisera (czarna skrzyna z elektronika i czarnym pierścieniem dookoła stacyjki).

Po tych zabiegach problem ustąpił całkowicie. :D

Pod maską nic czyścić nie musiałem. Polecam przy tym zakup specjalistycznego preparatu do czyszczenia - na pinach w kostkach jest osad, sierczki itd. Bez jakiegoś środka problem może szybko powrócić. U mnie tak było jak czyściłem styki w tylnej lampie.

Pozdrowienia.

• 3 lata później...

Witam. Sporo czasu minęło od ustania tego tematu, ale niestety przydarzyło mi się to samo. Ciągle trzeba przekręcać kluczyk, szarpać stacyjką, ślinić, zamykać samochód itp. itd. w końcu stwierdziłem, że rozbiorę ten panel kierowniczy i przeczyszczę te styki, a głównie tą antenę immobilisera, ale po rozebraniu niestety nie wiem gdzie jest ta skrzynka, mógłby mnie ktoś na to nakierować lub podrzucić jakieś zdjęcie? a może inaczej ktoś poradził sobie z tym problemem?

• 2 lata później...

WItam . POtrzebuje pomocy . Kupilem od KOMORNIKA w Belgi Primierke z 2004r 1,9 i po wlaczeniu zaplonu nie gasnie czerwona kontrolka od immobilajzera . Oczywiscie autko nie odpala ( nawet na chwile ) Zero reakcji , kontrolka swieci sie caly czas . A i jeszcze po wlaczeniu zaplonu odrazu wlancza sie wentylator na chodnicy . Czy ktos ma jakas rade ? Lub mial podobny problem .

Prosze mi nie pisac zebym sie udal do serwisu nissana TAKIE rozwiazanie to ZNAM wink.gif

Pozdrawiam

witam mam taki sam problem pali się kontrolka immo i po przekręceniu zapłonu załącza sie wentylator chłodnicy jak sobie poradziłeś z tym problemem

Hmm, raczej Ci nie pomogę, ale kiedyś miałem podobną sytuację. "Pomogło" zostawienie samochodu na noc domem. Do dziś nie wiem co było przyczyną tego "focha" ;-)