Gość tarjei86 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam serdecznie Jak w temacie, czyli interesują mnie wasze informacje i jakieś rady odnośnie zawieszenia do Nissana Sunny N14 5D 92 rok. Mam aktualnie z przodu sprężyny JAMEX -30mm z amorami KAYABA, a z tyłu oryginalne sprężyny i amorki TOKICO i takie gumy usztywniające między zwojami w sprężynach. Jeżdżę tak już prawie rok i ostatnio zacząłem odczuwać, że auto zaczęło troszkę pływać mimo usztywnienia i obniżenia. Ostatni raz miałem tak, gdy było jeszcze na starym oryginalnym zawiasie...Jednak po wymianie zeszłorocznej przez długi czas było super sztywne i fajnie trzymało się zakrętów, jak na taki zawias.... a teraz znowu zaczyna kołysać, postukiwać i jakoś tak nie pewnie mi się jeździ. Rozumiem, że wpływ na to zachowanie mogą mieć również koła - jeżdżę aktualnie z uwagi na porę roku na zimówkach 155x70xR13 - bardzo małe kółeczka. Nie mniej jednak zacząłem się zastanawiać nad modernizacją zawieszenia. Zamiast sztukować tak po trochu tego i tamtego może lepiej od razu wymienić wszystkie amorki na jakieś bardziej sportowe - zależy mi na tym, aby auto pewnie się prowadziło, bez dziwnych kołysek itp. Możecie mi coś doradzić w tej sprawie ? Czy do tych samochodów wogóle da się dostać jakiś dobry zawias, który będzie miał taką sztywniejszą charakterystykę ? Gwint chyba nie wchodzi w grę - do tego auta chyba nie warto. Tak czy inaczej - czekam na Wasze opinie i rady w tej sprawie. Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 uzupełnieniem tego wysztkiego najlepiej by było zastosowac sprawdzone amorki KYB model ULTRA SR - złote... Nie bedzie bujać przy obnizeniu i będzie sporo precyzyjniej w prowadzeniu - POLECAM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tarjei86 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 uzupełnieniem tego wysztkiego najlepiej by było zastosowac sprawdzone amorki KYB model ULTRA SR - złote...Nie bedzie bujać przy obnizeniu i będzie sporo precyzyjniej w prowadzeniu - POLECAM. Coobcio, mam więc pytanko jak to się ma do tylnych sprężyn oryginalnych z tymi takimi gumami utwardzonymi. Mam je dlatego, że mam LPG w komorze koła zapasowego, i tył auta niebezpiecznie mi się obniżał. Dlatego je tam wrzuciłem. Możesz mi coś doradzić ? Ja się zaraz zabiorę za szukanie tych KYB.. masz jakieś sprawdzone źródła ? Dzięki ! [ Dodano: Sro 17 Gru, 2008 14:07 ] I jeszcze jedno pytanie. Czy oprócz samych amortyzatorów coś jeszcze odpowiada za te wszystkie stuki itp ? Przypuszczam, że jakieś gumy, tudzież uszczelki itp. Jak wygląda sprawa z wymianą tego ? Są jakieś lepsze, gorsze produkty ? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Powiem ci że lepiej zamiast tylnych spręznyn z 1,4 dać z GTi - są grubsze i twardsze... Ps. co do gumek to można zmieić na sztyniejsze zamieniniki z poliuretanu, pewnieje prowadzenie i nie odkształca to się to jak silentblok... Trochę foto jak wsadzałem to do siebie: http://i48.photobucket.com/albums/f247/Coo...31020081966.jpg http://i48.photobucket.com/albums/f247/Coo...31020081967.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tarjei86 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Dzięki za fotki Wygląda to co najmniej "zacnie". Możesz mi powiedzieć, skąd ew. takie poliuretanowe gadżety oraz te amorki najpewniej załatwić ? Bo sprężyny jakoś na allegro pewnie dostanę...ale amortyzatorów szukałem wczoraj w różnych sklepach i ni chu chu no i pewnie z tymi poliuretanami będzie jeszcze większy problem...masz może jakieś pewne źródło ? Ew. jak już będę przy kasie, to czy jeśli masz gdzieś u siebie dojścia, mógłbym przelać Ci fundusz i liczyć na jakaś pomoc w ściągnięciu tego do mnie do Bytomia ? W Warszawie niestety rzadko bywam Z góry thx za wszelką pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.