Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Spadek obrotów tylko na biegu jałowym

Gość bandi_n15
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po wielu bolączkach wybrałem sie w końcu na sprawdzenie przyczyny spadków obrotów i oto czego sie dowiedziałem;

1. Podpięcie do komp. Almy do rocznika 2000 ciężka sprawa gdyż tylko serwis albo Japończyki :)

2. Diagnoza komputerowa sczyta błąd jeżeli on występuje (kontrolka CHECK) musiała by się zaświecić a nie świeciła :)

3.Spec od elektryki znalazł przyczynę za pomocą urządzenia (nie mam pojęcia jak to sie nazywa).

4. Inaczej, sprawdził powietrze ok

5. Załączenie wentylatora ok

6.Sąde lambdę ok

7.Przepustnice i krokowy wykluczył gdyż obroty by wchodziły na 2000, 3000obr/min i nie szłoby ich zrzucić

8. Diagnoza. Podpoił się '"urządzeniem" symulując czujnik temperatury cieczy chłodniczej i zaczął zmieniać parametry. Raz zimniej raz cieplej i zagrzany i ok. Podpiął czujnik auta i praca silnika do d....Czyli walnięty czujnik. Czujnik ma za zadanie dozować miesznkę w zależności od temperatury cieczy w tym przypadku „myśli sobie” że jest za gorąco więc zmniejsza dozowanie i obroty lecą.

Pytanko gdzie ten czujnik dostać bo w hurtowni nie ma. Chyba tyklo srwis

no to jeszcze powiedzcie koledzy gdzie ów czujnik sie znajduje i jak sie fachowo nazywa?

czujnik cieczy chlodzacej ? no i czy mozna go odpiac np podczas pracy silnika? zeby sprawdzic czy bedzie jakas roznica :P

Witam.

Czujnk znajduje się po lewej stronie filtra powietrza zamocowany ponowo od góry za pierwszą siwecą.(niebieskki)

Można go odpić podczas pracy silnika i rzeczywiśce silnik wracał na swoje obroty. Należy przy tym pamętać że przy takiej operacji komputer łapie błedy i późnej trzeba go wyzerować odpinając kleme zerwową.

• 1 miesiąc temu...
Gość Tomasz G.

Witam po duższej przerwie.

Zdobyłem czujnik i juz po kłopocie. Silnik pracuje jak pszczółka :) Oczywiście niestety skończyło się w sewrisie (139zł :( ) gdyż diagnosta stanowczo odradził pakowania zamienników – inne schematy elektrycznie i tylko mógłby bałaganu narobić. A ten czujnik steruje pracą całego wtrysku.

Pozdrawiam

Gość Mlody666

A moze mi ktoś powiedzieć czy usterka czujnika temperatury cieczy chłodzącej może mieć też wpływ na falowanie obrotów na biegu jałowym w silniku CD20 no i czy to jest ten sam czujnik z którego informację są przekazaywane na wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej. No i w końcu czy awaria czujnika która tu opisałems nie powodowała dziwnego zachowania się wskaźnika temperatury??

A moze mi ktoś powiedzieć czy usterka czujnika temperatury cieczy chłodzącej może mieć też wpływ na falowanie obrotów na biegu jałowym w silniku CD20 no i czy to jest ten sam czujnik z którego informację są przekazaywane na wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej.

czujnik temperatury płynu ten po lewej stronie silnika, patrząc od przodu jest tylko połączony z wskaźnikiem w liczniku. co do falowania obrotów na biegu jałowym to nie wina tego czujnika.

Awaria tego czujnika ma wpływ na wskazania ;)

Gość Mlody666

Ech Nitram odebrałeś mi resztki nadzieji na szybkie załatwienie problemu przy okazji uszczelniania układu chłodzenia. No ale cóż pozostaje jezda na komputer i diagnostyka czujnika prętkości obrotowej - którego nie mogę zlokalizowac bo z tego co pamiętam w CD20E nie ma go w pompie wtryskowej(CD20) tylko jest gdzieś w okolicach pasków (rozrzad, klinowy).

• 3 miesiące temu...

Koledzy, wiem ze temat byl juz wielokrotnie walkowany, ale dalej nie wiem co zrobic.

Objawy:

silnik nagrzany, bieg jałowy - obroty w normie, po czym spadaja nagle do ok. 400. przygazuje - chwilowa poprawa, po czym znow 400. Co ciekawe, gdy wrzuce dowolny bieg, obroty sie normuja, wrzuce luz i spadaja.

Mialem tak jesienia, pozniej w zimie i wiasna bylo ok. dzisiaj znow wrocilo.

Przewaznie dzieje sie tak, gdy jest duszno i parno.

Pomocy...