gambiting Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Ponieważ wątek docierania pojawił się gdzie indziej, chciałem tylko dodać od siebie, że ja w swoim Qashqaiu zrobiłem 1200km pierwszego dnia po odebraniu z salonu. Rano byłem w salonie odebrać auto, i od razu wyjechałem w trasę do Amsterdamu(dokładnie 1240km). W salonie wiedzieli że tak daleko jadę, powiedzieli tylko,żebym przez pierwszy tysiąc nie testował go na Autobahnie i nie dobijał do 200km/h, ale tak pozatym to nie powinno być problemów. Całą trasę przejechałem na tempomacie na 130-140km/h i nie było żadnych problemów - a pierwszy przegląd po roku użytkowania też przeszedł bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 fakt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 a podobno nie powinno się jechać zbyt długo podczas docierania z jednostajną prędkością obrotową.... Ile ludzi tyle teorii. Ja z wielu różnych źródeł słyszałem,że silnik jest już dotarty całkowicie w fabryce i koniec kropka. ALE - żadne inne elementy samochodu nie są dotarte,dlatego należy uważać, nie jechać 200km/h od razu - nie ze względu na silnik,ale na zawieszenie, hamulce, różne inne elementy które mogą jeszcze dobrze nie siedzieć gdzie należy. Dlatego nie wiem co miałaby przeszkadzać jednostajna prędkość obrotowa ;-) Ale no....moglibyśmy o tym dyskutować długo. Faktem jest,że po wyjechaniu z salonu auto moje jechało dobre 10 godzin prawie non-stop z taką samą prędkością i (przynajmniej powierzchownie) nic się mu z tego powodu nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 W instrukcji Poloneza Atu było/ jest napisane aby w ogóle starać się nie utrzymywać jednostajnej prędkości ! Jak pokazałem to chłopakom w pracy , śmialiśmy się z godzinę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Ile ludzi tyle teorii. Ja z wielu różnych źródeł słyszałem,że silnik jest już dotarty całkowicie w fabryce i koniec kropka. ALE - żadne inne elementy samochodu nie są dotarte,dlatego należy uważać, nie jechać 200km/h od razu - nie ze względu na silnik,ale na zawieszenie, hamulce, różne inne elementy które mogą jeszcze dobrze nie siedzieć gdzie należy. Dlatego nie wiem co miałaby przeszkadzać jednostajna prędkość obrotowa ;-) Ale no....moglibyśmy o tym dyskutować długo. Faktem jest,że po wyjechaniu z salonu auto moje jechało dobre 10 godzin prawie non-stop z taką samą prędkością i (przynajmniej powierzchownie) nic się mu z tego powodu nie stało. No jak to mu sie nic nie stalo. Pewnie cale muchami bylo uje...ane . Wiesz jak ciezko pozniej takie muchy pousuwac. Edytowane 2 Grudnia 2014 przez gregson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 w instrukcji nissana masz napisane "przez pierwsze xxx kilometrów dla benzyny i yyy kilometrów dla diesla starać się nie utrzymywać stałej prędkości przez dłuższy czas." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Ja nie wnikam w przyczyny takiego zalecenia, ale z reguły takie zalecenie jest powtarzane przy odbiorze samochodu - nie wiem, czy to zasadne, czy nie. Nie wiem nawet czy podobnego zalecenia nie ma w instrukcji? Też słyszałem, że silniki są fabrycznie docierane, ale z drugiej strony po coś w wielu nowych silnikach wlany jest fabrycznie olej mineralny, który jest wymieniany na pełny syntetyk po 1000km. Aż sobie wczoraj zajrzałem do instrukcji: - przez pierwsze 1600km nie należy: - utrzymywać stałej (ani nieskiej,ani wysokiej) prędkości przez dłuższy okres czasu - przyspieszać z pedałem gazu wciśniętym do oporu, na żadnym biegu (co cóż, oba zalecenia dość zdecydowanie złamałem w pierwszym dniu, więc trzymam kciuki że nie wpłynie to na żywotność silnika w dłuższym okresie czasu) Edytowane 3 Grudnia 2014 przez gambiting Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silva Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Ja mialem taka sytuacje odbierajac honde , na moje pytanie czy silnik musze docierac przez pierwsze x kilometrow pan usmiechnal sie i powiedzial prosze wracjac do domu kazdy bieg do odciecia zaplonu . Samochud ma juz 100 tys. I zero awari , a jezdze zgodnie z zaleceniami serwisu. Tylko to spalanie jakies takie rozbiezne z tym co mowi producent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romeosoul Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Moja żona dotarła samochód zaraz po odbiorze z salonu, cieszyła się że mi na autostradzie uciekła i dzwoniła "wiesz ile on wyciaga, 200 kmh z góry św Anny". Tak więc na proces docierania nie miałem dużego wpływu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Z całym szacunkiem do kobiet,ale nie kupił bym od kobiety nawet koła zapasowego . W wielu firmach miałem styczność z serwisowaniem samochodów użytkowanych przez kobiety ,mechaniką ręce opadały jak przyjeżdżałem. Większość to były 2,3 letnie jeżdżące szroty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaruu Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Z całym szacunkiem do kobiet,ale nie kupił bym od kobiety nawet koła zapasowego . W wielu firmach miałem styczność z serwisowaniem samochodów użytkowanych przez kobiety ,mechaniką ręce opadały jak przyjeżdżałem. Większość to były 2,3 letnie jeżdżące szroty. Durna generalizacja, jak bym nie kupił samochodu od wielu facetów których znam, za to w ciemno zakupiłbym samochody używane przez kobiety, które znam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Pewnie ,że najlepiej kupić auto od kogoś kto je odpowiednio docierał i użytkował i to nie ważne czy kobieta czy mężczyzna . Ale jeśli nie jest znany użytkownik to dla mnie "kobieta" nie jest zaletą "sprzedażną " samochodu . Fajnie jak nie musi się wybierać między ... tylko ewentualnie tańszy Salon ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Motoryzacyjne mity - samochód od kobiety, dziadka co to jeździł na działkę itp. Zwykłe chwyty socjologiczne bazujące na stereotypach. Jest taka świadomość socjologiczno społeczna, że kobiety jeźdżą wolno i ostrożnie. Ale też jest jest taki mit, że kobiety mają problemy ze sprzęgłem i skrzynią biegów. Prawda jest taka, że to wszystko bajki. Nie ma znaczenia kto jeździ - czy mężczyzna czy kobieta. Ważne jak samochód jest dbany i serwisowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Durna generalizacja, jak bym nie kupił samochodu od wielu facetów których znam, za to w ciemno zakupiłbym samochody używane przez kobiety, które znam. Ja to w ciemno brałbym co niektóre kobiety, nawet te, których nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Widać ja miałem przyjemność z kobietami technicznymi niechlujami. Miałem kierowniczkę miała nówkę prywatną KIA Ceed po roku był dezel jeździła po wszystkim na minimum oleju cała pobijana. A jak przyjechała do pracy na flaku z połową alu felgi to już był koniec tego samochodu. Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć takie zachowanie u kobiet ? Bo ja na przykład wiem że nie mają podzielności uwagi jak prowadzą -skupiają się tylko na jednym kiedy trzeba więcej to już się gubią . Kiedyś na testach praktycznych razem z nami była kobieta to wiecie jaką akcie miała jak instruktor prosił aby podczas jazdy spojrzała w lewo to za głową skręcał samochód, poprosił aby spojrzała w prawo to skręcała w prawo razem z głową. Jest garstka kobiet z żyłką do prowadzenia i obeznania podstaw obsługi samochodu. Dwa razy byłem świadkiem w życiu mym jak kobieta rozjechała pieszego na pasach bez hamowania bo po prostu dodała gazu zamiast hamować. Nie generalizuje nie jestem źle nastawiony do kobiet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć takie zachowanie u kobiet ? Bo ja na przykład wiem że nie mają podzielności uwagi jak prowadzą -skupiają się tylko na jednym kiedy trzeba więcej to już się gubią . [...] Nie generalizuje nie jestem źle nastawiony do kobiet . Padłem edku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Tak naprawdę to większość sobie wmawia że jest kierowcą a życie szybciutko to weryfikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Jesli tak to moja zona twierdzi ze tankowanie i serwis to pozostawia mnie chytrze to obmyslila zwlaszcza z tym tankowaniem ! Ale jesli chodzi o dbanie ,to jak ptaszek nasra ,bo zazwyczaj tak ptaszki maja z celownikem to wszystkie by odstrzelila i chociazby koncem kiecki to zetrze . Odkurzanie to tez ja , bo " W wojsku cie nauczyli to sie teraz wykazuj" No taki model mi sie trafil , ale nie narzekam . Jesli chodzi o jazde ,to powiem ze urodzona za kolkiem ! I nie slodze tutaj bo i tak tego nie przeczyta , ja komentuje glosniej gdy prowadze , ale gdy trafi sie naprawde fajtlapa przed nia to objedzie go dwa razy , raz slownie ,a drugi raz autem . Slowem Kubica przy mojej pani to neptek Tylko ze nauke prowadzila na Polonezie , wjezdzajac do bramy przytarla taki maly cycek na nadkolu i od tamtej pory pamieta gabaryty kazdego auta . Edek , piszesz ze kobiety nie maja podzielnej uwagi ?! Absolutnie sie z Toba nie zgodze !!! Ja bym nie potrafil prowadzic auta i malowac sie w tym czasie ! Collins , kurde chlopie przywliles ....poplulem sie i przepona mnie boli teraz Ale fakt . ze niektore panie i panowie rownierz nie maja drygu do prowadzenia auta , niby jada , ale jechac za takim czyms to i strach i nerwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Mam nadzieję, że żona tego nie zobaczy, bo będzie znów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Panowie! Ciszej! Jeszcze Skalarek usłyszy i bedzie granda A tak wracając do tego tematu ,dzisiaj miałem traf na czołowe z pewną panią,a żeby było cieplej wiozła dwójkę dzieciaków. Otóż.Wjazd na romdo,obok jest wyjazd w tą sama droge(jak kto zna to rondo przy Makro w Sosnowcu)Ta pani po prostu chciała zawrócić,a nie chciało jej się objeżdżać ronda.Czujecie blusa!?jadę w lewym skręcie (a rondo z górą zieleniny,nic nie widać),a nagle przede mną wyrasta Astra! I jeszcze pyskowała że jej drogę zastawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Jacku , jak na rondzie można jechać w "lewym skręcie" Chodzi Ci o lewy pas zapewne? lub wjeżdżając na rondo , skręcałeś w lewo zapewne , czyli całe do objechania. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 A na rondzie jedziesz w prawo czy w lewo??? Wjeżdżając na rondo zazwyczaj jedziemy w prawo,ale później linia okręgu kręci w lewo. Może źle się wysłowiłem.Na tym rondku jest tylko jeden pas. Ja miałem całe do objechania ,a pani sobie skróciła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Czyli w sumie skręcałeś w lewo na rondzie Wszak rondo to też skrzyżowanie. P.s. a pani to medal z głupoty lub zaproszenie na kawę. Niepotrzebne skreśl. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Ty jednak nie jesteś DŻENTELMEN Jacko29 , kobiety przepuszcza się pierwsze w drzwiach itp, więc siłą rzeczy miała pierwszeństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Zaczynam sobie czytać instrukcję i czy zwróciliście uwagę, iż znane powszechnie zalecenie "dbania" o sprężarkę: czyli po dłuższej jeździe na wysokich obrotach odczekanie aż się wystudzie - wg instrukcji dotyczy tylko silników diesla [instrukcja: dział 5-10]. Czyli benzyniarze nie muszą się martwić ;-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi