Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

włączanie klimy

medyk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam.Rodzice mają Note z manualną klimą.Przy przekręceniu dmuchawy /włączeniu jej/ automatycznie załącza się klima czy to normalne ? Wg mnie powinna się włączac jeśli sam ją włączę a nie przy włączeniu nawiewu...

To normalne te typy tak mają że w pewnych funkcjach załącza się automatycznie.

niestety coraz więcej samochodów tak ma, szczególnie jeśli ustawiasz nadmuch na szybę bądź kombinacje z nadmuchem na szybę.

Czy to oznacza, że nie może pracować sama dmuchawa, a klima nie może być wyłączona ?

Jak chcę włączyć samą dmuchawę, a klimy nie - to pracuje sama dmuchawa.

Jeżeli chcę włączyć klimę to ją włączam, a siłę nadmuchu reguluje pokrętłem dmuchawy.

Może w nowszych Notkach coś unowocześnili.

klimę możesz wyłączyć w każdym momencie z tym że powiedzmy że masz wyłączoną klimatyzację i ustawiony nadmuch na twarz i zmieniasz kierunek nawiewu na szybę przednią to automatycznie włącza się klimatyzacja którą możesz oczywiście natychmiast wyłączyć. tak samo jeżeli masz wyłączoną klimatyzację i nadmuch na przednią szybę, gasisz samochód, włączasz ponownie i automatycznie włącza się klimatyzacja którą ponownie możesz natychmiast wyłączyć ale jest to trochę męczące.

dzięki za odpowiedzi-trochę to spiepszyli z tą klimą...acha i uważajcie na orginalne kołpaki bo nam już ukradli..Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  medyk napisał:
Przy przekręceniu dmuchawy /włączeniu jej/ automatycznie załącza się klima czy to normalne ?

zapewne włączony (wciśnięty jest przycisk klimy) kiedy dmuchawa jest wyłączona lampka na klimie się nie pali, klima po prostu nie działa bo i po co - bez nadmuchu? Kiedy załącza się dmuchawę klima automatycznie rusza. Wystarczy ją wyłączyć. I jeszcze jedno - klima działa niezależnie od tego gdzie skierowany jest nadmuch ani jaka jest temperatura na zewnątrz ( i wewnątrz auta - myślę o klimie manualnej a nie jakimś tam klimatroniku)

• 1 miesiąc temu...

W Kia ceed miałem tak samo ale na forum ktoś opisał magiczną sztuczkę - po włączeniu w nawiewie na szybę 5X wcisnąć obieg wewn i działa osobno. Może i tu tak można sprawdzę po południu i dam znać.

Dar1962 napisał:
- klima działa niezależnie od tego gdzie skierowany jest nadmuch ani jaka jest temperatura na zewnątrz ( i wewnątrz auta - myślę o klimie manualnej a nie jakimś tam klimatroniku)

Czy ty wiesz o czym piszesz?Przecież w manualu przełączenie nawiewu na szybę powoduje włączenie klimy,więc gdzie ta niezależność.Czytaj i pisz ze zrozumieniem,nie wprowadzaj w błąd.

JACKO29 napisał:
w manualu przełączenie nawiewu na szybę powoduje włączenie klimy

sugerujesz więc, że klima ZAWSZE automatycznie i bez wpływu kierowcy załącza się w momencie uruchomienia wentylatora w pozycji "nawiew na szybę".Dziwne - setki razy po włączeniu SAMEGO wentylatora (nieważne na którym biegu) kierowałem nadmuch wyłącznie na szybę a klima nic! :D Działała dopiero po naciśnięciu przycisku "Auto" który ją załącza. I to miałem na myśli mówiąc, że działa w zależności od potrzeb kierowcy.JAKI sens miałaby klima uruchamiająca się automatycznie w momencie załączenia wentylatora i skierowania nadmuchu na szybę np w okresie wiosenno-letnim albo w sytuacji kiedy we wnętrzu auta jest sucho i nie jest gorąco? Włączam ją sam w pozycji "full na szybę" kiedy chcę odparować wilgoć albo odmrozić wewnętrzną jej powierzchnię. Latem używam jej normalnie czyli najczęściej w pozycji "na klatę" lub znacznie zdrowszej "na nogi" I nigdy nie włacza się sama bez pozwolenia :) Na czym więc w zasadzie polega nasz spór ?

JACKO29 napisał:
Czytaj i pisz ze zrozumieniem,nie wprowadzaj w błąd

-jeśli kogoś wprowadziłem w błąd - z góry przepraszam ale nadal nic nie rozumiem :)

może u mnie ten bajer (na moje szczęście) po prostu nie działa??

Dar1962 napisał:
sugerujesz więc, że klima ZAWSZE automatycznie i bez wpływu kierowcy załącza się w momencie uruchomienia wentylatora w pozycji

Tak. U mnie dokładnie tak jest.

Dar1962 napisał:
Działała dopiero po naciśnięciu przycisku "Auto" który ją załącza.

No to po to jest to "auto" że ma się załączać automatycznie w pewnych zakresach.

Cytat
może u mnie ten bajer (na moje szczęście) po prostu nie działa??

Czyli masz zepsute !,bo u wszystkich tak działa,...zgłoś się do serwisu ;)

edo napisał:
  Dar1962 napisał:
sugerujesz więc, że klima ZAWSZE automatycznie i bez wpływu kierowcy załącza się w momencie uruchomienia wentylatora w pozycji

Tak. U mnie dokładnie tak jest.

a ja potwierdzam ponownie że tak jest w wielu samochodach i nic z tym nie zrobisz po za manualnym wyłączeniem klimy po jej automatycznym uruchomieniu.

Sprawdziliśmy u nas, że klima bez świadomego włączenia przez kierowcę nie załącza się sama w momencie uruchomienia wentylatora w pozycji "nawiew na szybę".

Działała dopiero jak nawiew jest co najmniej na poz. 1 i po naciśnięciu przycisku, który ją załącza. Sama nigdy się nie włączyła, ani razu.

No to jeżeli mamy tak jak Dar1962 popsutę to to popsucie bardzo nam odpowiada :))))))

oczywiste że nawie musi być włączony conajmniej na 1 bieg, jak inaczej miała by się włączyć. zaraz normalnie zejdę na dół i nagram z któregoś samochodu jak to działa:)

Piteq napisał:
Sprawdziliśmy u nas, że klima bez świadomego włączenia przez kierowcę nie załącza się sama w momencie uruchomienia wentylatora w pozycji "nawiew na szybę".

Działała dopiero jak nawiew jest co najmniej na poz. 1 i po naciśnięciu przycisku, który ją załącza. Sama nigdy się nie włączyła, ani razu.

No to jeżeli mamy tak jak Dar1962 popsutę to to popsucie bardzo nam odpowiada :))))))

no więc sprawdziłem dziś raz jeszcze siedząc w aucie z 15 minut i bawiąc się na wszelkie sposoby kombinacją pokręteł sterowania wentylatorem,kierownicą nadmuchu i przyciskiem klimatyzacji. Jest dokładnie tak jak w przypadku cytowanego kolegi - żaden z załączonych biegów dmuchawy ani żadna z pozycji kierownicy nadmuchu nie załącza w moim aucie w sposób automatyczny klimatyzacji. Aby ją włączyć muszę nacisnąć jej włącznik i wtedy działa niezależnie od siły wentylatora ani kierunku przepływu powietrza. Wyłącza się identycznie czyli poprzez naciśnięcie tego samego przycisku. Jest tylko jeden przypadek, kiedy wyłącza się sama - tj. wtedy kiedy całkowicie wyłączamy dmuchawę - ale to chyba oczywiste - więc tak jak Piteq - obaj mamy "popsutą" klimatyzację ale daleki jestem aby to "uszkodzenie" naprawiać. :D A może panowie którzy mają "automaty" po prostu jeszcze raz się nimi pobawią i dokładnie sprawdzą? Bo nadal nie chce mi się wierzyć aby tego "udogodnienia" nie dało się ominąć ani zdezaktywaować

[ Dodano: Sob 21 Lut, 2009 16:34 ]

bujany napisał:
nic z tym nie zrobisz po za manualnym wyłączeniem klimy po jej automatycznym uruchomieniu.

nie wiem jak mam was przekonać ale ona sama u mnie NAPRAWDĘ się nie włącza :)

notek napisał:
w jednym kolorze

amen ;)

białe jest białe a czarne jest białe, białe jest czarne a czarne jest czarne... no ... jeżeli białe nie jest białe a czarne nie czarne to miałem na myśli że nic nie jest takie proste ani takie jednoznaczne :D Trochę trwało zanim ktoś wpadł na pomysł że nawet manualna klimatyzacja w tym samym modelu auta może się różnić. Ale choć mam jak z tego widać starszy jej model jakoś nie zazdroszczę niektórym z Was tej "modernizacji". Dzięki temu ja rządzę w moim aucie i ode mnie zależy czy się chcę chłodzić czy ogrzewać i w co ma mi nadmuchać:P

notek napisał:
nowe będą już PO LIFTINGU

nie tęsknię za takim - nie podobają mi się, moim zdaniem są bardziej nijakie, wygładzone, tu i ówdzie przypudrowane, polakierowane ( te "te odbijacze" na drzwiach i zderzakach :P - mistrzostwo świata) wszystko wygląda jakby zrobiono to "na siłę". Jedyne co mogę pochwalić to poprawioną deskę rozdzielczą - odbiegłem od zasadniczego tematu, ale co można więcej powiedzieć na temat klimy poza tym że nowa szybko zaczyna śmierdzieć? :D

notek napisał:
w miarę możliwości w trakcie eksploatacji wyłączać klimę 2-3 min

czynię to :) zawsze przesuszy się trochę układ i mniej wilgoci zostaje dla grzybków

no i zimą też raz w tygodniu (niezależnie od pory roku)włączam na parę minut żeby czynnik chłodzący przepłynął przez cały układ i sprężarkę, skoro ma je smarować...