Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

navara z manualem czy automatem

Guest Andrzej_m
 Share

Recommended Posts

Guest Andrzej_m

:| Witam!

Proszę o opinię użytkowników automatów w navarze-czy nie zwiększają znacznie zużycia paliwa,

jak zjeżdżać z góry przy automacie,czy nie grzeją się hamulce.Przeczytałem istniejące posty

ale nikt nie pisze o dłuższym użytkowaniu automatu.Do 6 stycznia mam czas na wybór opcji.

Prosze o rzeczową opinię.

Jeszcze nie mam takowej navary ( przymiarka na luty ) ale wiem , że musi być z automatem , a dlaczego ?? Bo tak chce :D

Spalanie wzrośnie o 1 - 2 litry/100km

Najbardziej się podoba ruszanie , puszczasz hamulec i juz samo pod górkę się toczy ( nie zgaśnie niema obawy )

Pojeździłem innym autem innej klasy BMW E60 530d i powiem , że automat jest bajka ... nigdy już nie chce manuala.

Nie wierzyć w bajki ,że w automacie nie wymienia się oleju , tylko filtr... :D , wymienia sie olej i filtr najlepiej metodą dynamiczną

Myślę, że nie ma co porównywać automatu z bmw z tym który jest montowany w navarze. Automat fajna rzecz, ja natomiast po ponad roku jazdy chyba wolałbym wrócić do manualnej skrzyni biegów.

Co do spalania to na pewno większe, w moim przypadku przy spokojnej jeździe wychodzi ok 13 litrów.

Guest Ryży_Koń

Nie w każdym automacie da się wymienić metodą dynamiczną. Co do zwiększenia zuzycia paliwa to na pewno wystepuje ale nie przesadzałbym. Trzeba się nauczyc jeździc z automatem i tyle. Technika jazdy ma ogromny wpływ na zużycie paliwa. Ja bym brał automat. Navare mam w manualu a osobówkę w automacie. Wolę automat.

automat i tylko automat...

nie za bardzo rozumiem pytania jak sie ma grzanie hamulcow do zjazdu z gory automatem... ja takowych nie uzywam w takiej sytuacji a jedynie blokuje bieg na odpowieni (1, 2 czasem jest opcja 3) do danej predkosci zjazdu, co do ruszania to oczywisci w terenie potrafi zgasnac jak sie rusza stojac stromo, ale od czego jest reduktor, na nim nigdy nie zgasnie... spalanie zalezy tylko i wylacznie od stylu jazdy wiec to zaden argument...

Guest Andrzej_m

Dziękuję za opinie,nie znam automatu w navarze,w osobówce mam automat z możliwością wyboru "ręcznego".Pewnie w navarze takiej opcji nie ma.Generalnie nowoczesne automaty

są lepsze niż ręczne skrzynie.Nie wiem jak się zachowuje automat w jeździe terenowej,proszę o opinie na ten temat.

Jeśli zakopiesz się np. w śniegu, to z automatem trudniej jest wyjechać.

Poczytaj temat dotyczący spalania przy automatycznej skrzyni. Różnica to około 2-3 l/100km.

Jeśli zakopiesz się np. w śniegu, to z automatem trudniej jest wyjechać.
??????

jak się zachowuje automat w jeździe terenowej

W jeździe terenowej czy szutrowo-leśno gejowskiej :?: :mikolaj:

Musisz podjąć męską decyzję

W wyprawówce świetnie zdaje egzamin ....

W błocie gorzej .... musisz pilnować wody , temperatury i nie powachlujesz żeby utrzymać stałe obroty , które są potrzebne do oczyszczania się opon ;)

Guest Andrzej_m

Nie wiem co to jest jazda szutrowo-leśno gejowska,chociaż rozumię każde z tych słów.

Cieszę sie jednak,że" w wyprawówce super" bo podąłem decyzję i wybieram automat/gdyby jednak ktoś doniósł uprzejme ,że automat w navarze to to syf,kiła mogiła,to wciąż daje sobie szanse/.Pozdrawiam

Guest Ryży_Koń

Widzę, że przewija się wątek spalania. Ogólnie jest tak. Jak się nie umi jeździć z automatem to nie dość, że spali dużo więcej to jeszcze hamulce pójdą z dymem. Mam w automacie Hondę Legend. Pali mi w mieście 13,75 l/100 km. Więc niech mi nikt nie wciska kiciorów ;)

Guest przemek k-k

honde legend kiedys mialem. bardzo fajne autko tylko czesci drogie jak diabli.

niemniej jednak nie przypominam sobie by je tlukli w dieslu... 3,2 lub nowsze 3,5 v6 benz 204/208 koni, starsze na 4-biegowym automacie.

ja jeszcze czekam na swoja navare ale nawet w ciemno bym nie podjal tematu porowniania 2,5 rzedowki w dieslu z v-ka w benzynie bez turbo ;-)

Ryży_Koń, czy ciebie nie spotkalo ostatnio cos smutnego - cos slyszalem ale nie wiem czy to prawda, jesli tak to smutne to strasznie... :|

Guest Ryży_Koń

Mnie cos smutnego? Nic o tym nie wiem ...same miłe rzeczy mnie spotykają....

A że meni nie było to problem z logowaniem i przez dłuższy czas olewka ze strony właścicieli foruma. Pisałem do nich maile i nic... Więc założyłem sobie nowe konto i tyle.

Legendę mam w benzynie. 3,5 L w czterobiegowym automacie. Części przeciętnie..ani drogie ani tanie. Ale bywają zamienniki. Co prawda jak na razie to tylko reanimację hamulców robiłem ale......

Mam sztukę z 2001 roku i 260kkm przebiegu. Szczerze mówiąc to nie wierzę, ze Navara osiągnie taki wynik ;)

a to nie ty wyniosles z**e i dzieci z pozaru ocierajac sie o hades??????

Guest Ryży_Koń

Dżizus co to za opowieści???????? NIe miałem dzieci a z żoną sie rozwiodłem ;)

Przypominaja mi się dowcipy Radia Erewań

Czy to prawda, że na Placu Czerwonym rozdają Wołgi?

Prawda tyle, że nie Wołgi a rowery i nie rozdają ale kradną :)

To nie był Ryży tylko dziennikarz TVN24, chyba Ziemiec, o ile pamięć mnie nie myli.
no no to chyba to wlsnie - sorki za zamieszanie...