Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Ogrzewanie w QQ

honnki
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Powinni,chociaż wiem że podchodzą do tego jak pies do jeża....nie wiem czym to jest podyktowane

mnie osobiście denerwuje że przy włączeniu na panelu opcji auto, załącza się kontrolka klimatyzacji i mam wrażenie że pracuje caly czas. Słyszałem co prawda że w zimę należy ją wlączać ale bez przesady. Czy nie mozna z menu serwisowego tego wyłączyć ?

Klimatyzacja a dokładnie sprężarka nie włączy się w temperaturze poniżej 5 stopni.I wskazana jazda jest nawet w zimie na włączonej klimatyzacji.

A czy przy opcji odszroniania szyb nie włącza sie sprężarka nawet poniżej 5 stopni..?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Qashqai to zimowa bestia :P

Sprężarka nie uruchomi się przy temp. zewnętrznej  - 2 stopnia C , natomiast pracująca sprężarka wyłączy sie przy -5 stopniach C. ( 28* F)

Pozdrawiam

• Upvote 1

Wszystko ok tylko czemu ta kontrolka mimo wszystko swieci w tych warunkach?

Wyslane z mojego Xperia Z3 Przy uzyciu Tapatalka

Bo sygnalizuje włączenie stycznika,ale obwód nie zamknięty bo temperatura za niska

no mam nadzieję a czy ktoś bawił się głębiej w tym menu serwisowym od nawiewów czy tylko w kwesti kalibracji ? Bo z tego co pamiętam to opcji jest tam od hu... tylko chyba w hexach :)

Nie miałem czasu dokładnie zagłębić się w nissanowska literature dotyczącą systemu klimatyzacji.

Po pobieżnym przejrzeniu ..., wydaje się że tylko conslult III da radę.

Jak masz więcej czasu mogę podesłać angielską wersję "literatury", 250 stron do przejrzenia.

Pozdrawiam :)

STJ Consult III jest chyba do wersji J11 a do J10 jest Consult II

@JACKO29

Consult III spokojnie ogarnie każdego Nissana od 1996 r.

Taką informację znalazłem na Naszym Forum

tylko ta cena, jak dla mnie z lekka zaporowa coś około 1700 pln

No to fest...z tym że ogarnie...ale cena....huhuhuuuuuu!

Z resztą Nissan ceni sobie swoje części jak i usługi jakby to z kosmosu było.

A powiedzcie mi to czy to normalne..

Przejechałem dziś do pracy prawie 30 km, temperaturę na liczniku i w środku mam zawsze szybko ciepełko (jeszcze w swoim miejscu zamieszkania, potem jadę 25 km) ale po dojechaniu dolewałem płyny do spryskiwaczy i dotykam silnika a on praktycznie zimny, gdzie niegdzie ledwo letni.. górny wąż wodny zimny lub ledwo letni. czy tak w nowych dieslach ma być??

W poprzedniej benzynie to bym się poparzył po tylu km o silnik..

Edytowane przez scanik

Nie odpowiem Ci bezpośrednio bo diesla nie miałem .

Ale przy takich krótkich przejazdach zawsze zimą przysłaniałem chłodnicę aby samochód (silnik) się szybciej dogrzewał . Teraz to już nie wiadomo czy już zima lub czy jeszcze ...

Tylko o tej przysłonie trzeba też pamiętać ,że tam jest i ,,, :)

Edytowane przez nowy 2011

Niestety mój angielski kuleje i nie do końca rozumiem co czytam - elektroniczne tłumacze są jak Kali czyli ja coś przetłumaczą, czy może ktoś to przełożyć na coś zrozumiałego, myślę że przyda to się nam wszystkim.

Wszystko związane oczywiście z ogrzewaniem.

Panel-diagnoza.pdf

Edytowane przez qqtico

Z tego co na szybko widzialem to bardziej procedury testowe i sprawdzajace

Wyslane z mojego Xperia Z3 Przy uzyciu Tapatalka

• 1 rok później...

wklejone:

"Kalibracja czujnika klimatyzacji

Odbywa się to poprzez uruchomienie "DIAGNOSIS SYSTEM AUTO AMP" w następujący sposób:
- uruchomić silnik i zaraz przytrzymać przez 5sekund  przycisk wentylatora ON/OFF na panelu klimatycacji, aż zaświecą się wszystkie LEDy
- teraz rozpoczną się poszczególne fazy diagnostyki klimy, zaczynając od pierwszej, która zapala wszystkie LEDy
- obracać lewą gałką temperatury w prawo zmieniamy poszczególne fazy, aż pojawi się na wyświetlaczu "61" - to oznacza pozycję AUXILIARY
- w tym stanie obrócić pokrętłem WENTYLATORA w prawo i teraz znajdujemy się w opcji kalibracji czujnika temperatury: obracając w prawo/lewo kalibrujemy w zakresie +/- 3stopnieCelsjusza (na wyświetlaczu będzie się wyświetlało jako -30 a nie -3.0)

Ja obróciłem u siebie maksymalnie w lewo, tzn. -3stopnie .
Wyjście z kalibracji poprzez wciśnięcie Auto

Bardzo dziękuję, przeprowadziłem kalibrację w 3 minuty bo u mnie też grzał przy 17.

Teraz jest ok.

• 3 tygodnie później...

Okazuje się, że manualna klima ma swoje zalety ;):devil:

Okazuje się, że manualna klima ma swoje zalety ;):devil:

Po przeglądzie klimatyzacji - sterowanie manualne tzn. wymiana filtra kabinowego, odgrzybianie, napełnianie klimatyzacji gazem, uzupełnianie oleju w układzie klimatyzacji, klimatyzacja chłodzi przez około 2 miesiące, potem coraz gorzej i w końcu dmucha tylko gorącym powietrzem. W lecie jest super?