Guest GRZEGORZ36 Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Witam kolegów Czy ktoś spotkał sie z taką sytuacją. Załaczam na 4h i nie mogę odłączyć - po przekręceniu nadal jest 4h i kontrolka miga Odłączenie następuje po skręceniu na maksa koł. Dodam że autem sporadycznie jadę na 4h. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpirat Posted January 12, 2009 Share Posted January 12, 2009 kiedyś gdzieś pisałem, że kolega tak samo miał, załatwił przekładnie na czarnym. Napędy się rozłączały po skręcaniu kół, wtedy naprężenia się przenosiły i napędy sięrozłączały. Wymienili mu to na gwarancji. Warto zapytać w serwisie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest maryoosh13 Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 Mnie dopadło to samo. Z nie wiadomych powodów napęd się nie rozłączał, a po wjechaniu na asfalt gasła kontrolka 4wd i zapalała się ABS. Na gwarancji wymienili czujnik blokady mechanizmu różnicowego (koszt ok. 1000zł bez robocizny). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Boaa Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Zatrzymaj się wyłącz napęd i cofnij na wstecznym 1 m Powinno pomóc w rozłączeniu mechanizmu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jasiek25 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 na poczatku tez miałem ten problem. teraz robie tak - wciskam sprzegło pokretło na 2H i szybko puszczam sprzeglo ( zeby zachamowac tylnia osia .. ) zadnych zgrzytów ani nic !! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rezusik Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Witam kolegów Czy ktoś spotkał sie z taką sytuacją. Załaczam na 4h i nie mogę odłączyć - po przekręceniu nadal jest 4h i kontrolka miga Odłączenie następuje po skręceniu na maksa koł. Dodam że autem sporadycznie jadę na 4h. nie jesteś sam.podobno 99% navar ma tą wade. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzemik Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Dodam że autem sporadycznie jadę na 4h. Jak mówią lekarze: "Narząd nie używany zanika" Tak samo niestety widać jest w Navarze i innych samochodach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Patrol 260 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Ja tam zawsze włączam i wyłączam napędy gdy auto stoi, pozatym dobrze jest cofnąć kawałek po przełączniu na 2H. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crensch Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 krotka rada przy rozlaczaniu: male hamowani silnikiem pomaga - rozlacza elegancko wlaczac i wylaczac mozna i w zasadzie trzeba w czasie jazdy przeciez na 4 wlaczy ci dopiero jak ruszysz z poczatku mnie elektroniczny irytowal bo w hiluxie 2 skrzynia, zawarczalo i od razu wiadomo czy wszedl czy nie, ale jak sie ogarnie z tym hamowaniem silnikiem i z ruszeniem przy zalaczaniu to ok [ Dodano: Wto 10 Mar, 2009 13:32 ] Ja tam zawsze włączam i wyłączam napędy gdy auto stoi, pozatym dobrze jest cofnąć kawałek po przełączniu na 2H. - dlaczego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
domadm Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Jest dokładnie jak crench napisał i po czasie daje się precyzyjnie założyć kiedy nastąpi przełączenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rio Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 krotka rada przy rozlaczaniu: male hamowani silnikiem pomaga - rozlacza elegancko Prawda Panie, prawda, przy odjęciu nogi z gazu na biegu rozłącza 4H sprawnie i szybko - też to praktykuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MKmario Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 i to nie wada ale tak to wlasnie dziala... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crensch Posted October 15, 2009 Share Posted October 15, 2009 a ma ktos sposob jak to zapodawac w automacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest szczureczek Posted October 15, 2009 Share Posted October 15, 2009 W automacie daje wsteka i rozłącza odrazu. Praktykowany sposób w starych parchach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts