lukas Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 trafia mi sie okazja zakuppienia autka,ale OC ma nieważne od roku czasu-więc co należy do moich obowiązków?jesli kupie to auto?czy poprzednim oc martwić ma się właściciel czy na mnie spada konieczność jego zapłacenia-bardzo prosze o szybkie opdowiedzi bo czas mnie z tym nissankiem nagli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 lukas, Kupujesz taki samochód bez problemu. Warunek jest taki , że na umowie musisz napisać , że samochód nie posiada ważnego OC ( to jest bardzo WAŻNE ). Musisz również iść tego samego dnia go ubezpieczyć i ubezpieczenie zrobić od danej godziny. Nie możesz kupić samochodu w niedzielę , bo nie będziesz miał możliwości natychmiastowego ubezpieczenia. Nikt Ci nie wystawi polisy w niedzielę , bo po prostu nie może. Za nie opłacone ubezpieczenie odpowiada poprzedni właściciel. Jak spełnisz te wymogi nie będziesz miał problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 dzięki-poprostu bałem się że nawet jak go ubezpieczę to będę miał problrem za nieopłacone składki z poprzedniego roku-a jeślinie ma przeglądu to też go ubezpieczą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 13 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2009 lukas, bez przeglądu nikt Ci nie ubezpieczy. Najlepiej jakby był po przeglądzie w chwili zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Nikt Ci nie wystawi polisy w niedzielę ubezpieczenie direct i przelew/wydruk w portfelu + wydruk wniosku - dostajesz na maila. obleci Nie możesz kupić samochodu w niedzielęno na pewno nim nie pojedziesz...laweta bez przeglądu nikt Ci nie ubezpieczyAC tak, OC bez łaski - muszą. skoro jest właścicielem pojazdu mechanicznego musi zapłącić OC. Nie zarejestruje bez przeglądu... [ Dodano: Sro 14 Sty, 2009 14:30 ] reszta sie zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 ktos mógłby wywnioskować, że wszystkie transakcje na giełdach samochodwych w niedzielę nie mają mocy prawnej posiadanie przeglądu okresowego nie ma nic do rzeczy przy zawieraniu ubezpieczenia OC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 szynszyl, można ubezpieczyć OC bez przeglądu , ale dowalą zwyżkę do stawki podstawowej , tak więc to się nie opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 jednak stwierdzenie że nie mozna jest blędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 szynszyl, można ubezpieczyć OC bez przeglądubłagam.... zlituj się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cornholio78 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 nkp ma swój klimat :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Dopytałem. OC bez przeglądu można ubezpieczyć , ale pod warunkiem , że jest się posiadaczem pojazdu. Wtedy są zwyżki. Natomiast w przypadku Lukasa jest tak jak pisałem wcześniej. Żeby nie był odpowiedzialny za poprzedniego właściciela musi być wpis w umowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Wtedy są zwyżki. cos się uparł na te zwyżki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek-ol Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Na przykład Generali dolicza do podstawowej składki 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 a inni 100% za wiek, ale nie "generalizujmy" :diabel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 czy wobec tego muszę też składać rezygnację do poprzedniego ubezpieczyciela??bo zwykle tak robiłem zawierając nową umowę-niechce mieć dwóch OC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 w umowie wpisz jak Maniek-ol gada. jeśli jesteś zapobiegawczy to wyduś od poprzednika nr polisy i z tym podejdź do ubezpieczalni tego gostka. ciul wie czy nie ma niezapłaconej raty i stąd oc jest nieważne, czy po prostu nie przedłużył oc - bo nie piszesz szczegółow. w razie czego sa dwie ewentualności, jak opłacone miał na rok OC to przedłużył z automatu tą polisę na kolejny rok. jak nie zapłącił drugiej raty to ubezpieczyciel może się dopominać skłądki bo w końcu nawet przy braku drugiej raty nie ustaje jego odpowiedzialność. w obu przypakach ktoś sobie o tobie przypomni. chyba że nie zapłaciłskładki i minął rok o dnia "zakupu" polisy. wtedy nie ma przedłużenia z automatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 18 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 jutrom się wszystko okaże-załatwię przegląd i do ubezpieczyciela podbiję,najgorsze że zapomniałem wpisać w umowie że OC jest nieważne...ale liczę na uczciwość sprzedającego-w sumie to klubowicz nasz... [ Dodano: Sob 24 Sty, 2009 08:16 ] Piszę co się okazało-musiałem załatwić przegląd bo niestety firmy ubezpieczeniowe każą dopłacać 100% do składki za OC przy braku przeglądu[ale wszystko udało się ogarnąć] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi