Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] kostki od obrotka

Gość cylo88
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

a pamiętasz może sposób podpięcia ?

Pociągnąłem sygnał bezpośrednio z cewki zapłonowej - musisz zmierzyć aby podpiąć w odpowiedni wtyk. Aby nie podłączyć pod wysokie napięcie :)

Jak znajdziesz jeszcze schemat z AC NissanKlub to tam był jeszcze do zastosowania rezystor i kondensator.. Ale nie pamietam mocy :/

Poszukaj na forum, było o tym.

Ewentualnie sprawdz czy masz ta wtyczke o której pisze... Jak coś zrobie na dniach fotke u ojca w samochodzie.

Wydaje mi sie ze komp MUSI miec sygnal obrotow.

Owszem, ale mowa tu o GA14DE - tutaj jest komputer i z niego ciągniemy sygnał z obrotka, tak jak pisałeś z pin 2.

Dla aut z gaźnikiem - inaczej :)

Jak się zrobi cieplej to zastosuje się do schematu który wrzuciłeś i przerobie licznik ze 100 NX (GA1xDS) i wrzuce do mojego auta z wtryskiem... ;)

Mam takie nietypowe (chyba) pytanie -

- Czy zegary z Almery N15 będa pasowały do N14 ? (mowa oczywiście o silniczkach z wtryskiem - w sumie identycznych)

Gość jasiek77

No i kurcze pióro zaczęły się schody... :/ . Przypomnę kupiłem zestaw z obrotkiem od 100 NX z licznikiem na linkę, ja mam elektryczny. Zgodnie z sugestią wziąłem się za przekładkę licznika i tu się okazuje, że ten nijak nie pasuje do obudowy. Oprócz tego tarcza mojego prędkościomierza różni się kształtem i grafiką od linkowego. Na szczęście moje zacięcie modelarskie wzięło górę i jakoś tam wpasuje licznik do obudowy, więc problem - myślę - przezwyciężę ;) . Co do kostek i elektroniki, jeszcze się nie zabierałem, ale widzę już, że w schematach na rysunkach powyżej nie ma mojego zestawu liczników (wszystkie 4 typy napędzane są linką) , czy jest może on gdzieś dostępny??

Ostatni schemat jest od licznika bez linki

Z tego co sie orientuje to sunny które miały liczniki po lewej stronie ( te Europę za wyjątkiem UK) sa ze sterowaniem elektronicznym

Niestety ta wrsja tez jest na linke.

Oto jedyny ktory mam na elektroniczny predkosciomierz ale do wersji turbo

nissanb13andn14servicev.th.jpg

mam tę kostkę ale dalej nie wiem jak to ustrojstwo podłączyć..czy ktoś wie może??potrzebuje łopatologicznego wyjaśnienia gdzie jaki kabelek przychodzi i tyle.

• 4 tygodnie później...

Siema znalazlem dzis licznik z obrotkiem i nie wiem czy mozna bedzie go podlaczyc u mnie tamten jest elektroniczny obrotomierz i predkosciomierz a ja nie mam obrotka a predkosciomierz mam na linkie i tu pytanie jak to podlaczyc

Yo cylo :)

Bez problemow ...

Robisz tak :

- bierzesz swoje stare zegary wyciagasz z nich predkosciomierz

- w nowych wywalasz ten elektroniczny i zamiast niego montujesz swoj

pozniej to juz tylko przerobienie kostek :)

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Gość bartosz89

Ma ktoś zdjęcie gdzie podłącze sygnał do obrotomierza. i czy potrzebuje jakieś kondensatory czy coś takiego. czy wystarczy zwykły kabel. Mam sunnego na gaźniku prędkościomierz linka

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Siema ;)

Mam sunny 2.0D z 93 roku :) czy tylko ta kostka co w pierwszym poście oznacza fakt ze da sie podpiąc zegary z obrotomierzem ?? Mam zwykłe bez obrotka i chciałem założyć z obrotkiem :) Teraz tylko pytanie czy wystarczy wywalić stare włozyc nowe i podpiąć?? Będe już miał doprowadzony kabel do obrotomierze u moim dieslu ?? W temacie jest tylko o benzyniakach :( podpowiedzcie bo nie wiem czy kupować zegar czy dać sobie spokój :))