Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[B12/N13] Mycie silnika - diesel

Gość wlancatcher

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wlancatcher

Mam małą manie odnośnie porządku w aucie - no musi być kurde czysto, bo inaczej krew mnie zalewa... Chętnie uprzątnąłbym też "bałagam" pod maską bo sył, kiła i mogiła... W moim Sunny jest diesel ze zdemontowaną elektroniką. Zatem moje pytanie jest następujące: czy mogę podjechać na jakąś myjnie samoogsługową, otworzyć maskę i potraktować wszystko pod nią (no może uważałbym na alternator, akumulator, przekaźniki i filtr powietrza) myjką ciśnieniową? Niczego mi szlag nie trafi? Heh, żebym tylko po takiej kąpieli mógł odjechać z tej myjni... Da radę w ten sposób? Jeśli nie, to jak?

Gość wlancatcher

A co jeśli przez przypadek potaktuję myjką alternator, albo jakieś inne dziadostwo? Jest możliwość, że przez przypadek coś zaleję i jak będę chciał odpalić to coś szlag trafi?

Myć tylko zimną wodą, czy można też najpierw dla skuteczności wodą z proszkiem (60stopni) a potem zimną?

Dobrze myslisz

Koniecznie porzadnie osłoń alternator jakas folia czy cos, dla pewnosci osłonilbym jeszcze wlasnie akumulator i ogolnie patrz gdzie lejesz bo szczegolnie elektryka jest wrazliwa na wode

ja myłem swojego N14 rok temu na myjce, popsikał specjalnym płynem, potem pod ciśnieniem ciepła wodą i na koniec wrażliwe miejsca (alternator itp) osuszał sprężonym powietrzem, nic nie było osłaniane i nic sie niestało silniczek odpalił i smiga

Gość wlancatcher

Generalnie zajechałem na myjnie, osłoniłem alternator i lałem ile wlezie. Najpierw na gorąco z proszkiem, potem tylko opłukałem wszystko na zimno. Dla pewności zaraz po myciu nie odpalałem tylko zepchnąłem pod odkurzacz - wolałem poczekać aż wszystko przeschnie. W tym czasie odkurzyłem wnętrze, ogólnie porobiłem porządki i posprawdzałem czy nie brakuje jakichś płynów. Wszystko zajęło może z pół godziny. Z pewnymi obawami wsiadłem i odpaliłem. Na szczęście nic się nie stało - autko śmiga i przy okazji czyściutko pod maską. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...