Gość Krystian Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 hej! Pada mi akumlato w D22 i musze pmyslec o nowym, niestety na starym juz nic nie doczytam bo naklejka calkiem zeszla gdzie;) a w manual book tez nic nie napisali. Nie wiem czy to ma znaczenie ale chce w niedalekiem przyszlosci zamontowac elektryczna wyciagarke. z gory dziekuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bendix Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 witam na moje oko do disla 2.5 potrzeba około 100Ah o podwyższonym prądzie rozruchowym, nawet mając wyciągarke powinno to wystarczyć,chyba że jest miejsce to 120Ah, pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qua-doW Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Ja mam w d22 największą, żółtą optimę żelową, weszła, ale trzeba było lekko modyfikować oryginalny uchwyt do akumulatora. Optima droga, ale mogę ją z czystym sumieniem polecić, niedawno rozładowałem ją przez przypadek przetwornicą tak że niektóre kontrolki nie chciały nawet świecić, odłączyłem ją i po nieco ponad godzinie dało się już odpalić (też mam wyciągarkę) [ Dodano: Sob 07 Mar, 2009 21:54 ] http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/21/5669.html Aha i nie sugeruj się do końca pojemnością w Ah bo pojemność zależy też od prądów rozruchowych i taka optiam na której pisze że ma 75ah w rzeczywistości okazuje się dużo wydajniejsza od niektórych akumulatorów z napisem 160 aH. Generalnie jeżeli chcesz mieć dobre porównanie to przeliczaj na WH, ale nie AH przez 12V tylko AH przez prąd rozruchowy. Ja osobiście długo zastanawiałem się nad akumulatorem i myślę że nic lepszego niż ta optima bym nie wymyślił, a też sporo osób mi ją poleciło jako w zasadzie najlepszy aku do samochodu terenowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krystian Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 dzieki za odpowiedzi.moja d22 jeszcze chodzi na starej bateri ( po podladowaniu) ale mysle ze na dlugo sie to nie odwlecze. optima fajna sprawa ale cena troszki zaporowa. no ale zobaczymy , jezeli to znalazlem tez konkretny model w varcie za ok 500pln. dziekuje za rady. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.