Guest Krystian Posted February 5, 2009 Share Posted February 5, 2009 hej! Pada mi akumlato w D22 i musze pmyslec o nowym, niestety na starym juz nic nie doczytam bo naklejka calkiem zeszla gdzie;) a w manual book tez nic nie napisali. Nie wiem czy to ma znaczenie ale chce w niedalekiem przyszlosci zamontowac elektryczna wyciagarke. z gory dziekuje za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest bendix Posted February 5, 2009 Share Posted February 5, 2009 witam na moje oko do disla 2.5 potrzeba około 100Ah o podwyższonym prądzie rozruchowym, nawet mając wyciągarke powinno to wystarczyć,chyba że jest miejsce to 120Ah, pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qua-doW Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Ja mam w d22 największą, żółtą optimę żelową, weszła, ale trzeba było lekko modyfikować oryginalny uchwyt do akumulatora. Optima droga, ale mogę ją z czystym sumieniem polecić, niedawno rozładowałem ją przez przypadek przetwornicą tak że niektóre kontrolki nie chciały nawet świecić, odłączyłem ją i po nieco ponad godzinie dało się już odpalić (też mam wyciągarkę) [ Dodano: Sob 07 Mar, 2009 21:54 ] http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/21/5669.html Aha i nie sugeruj się do końca pojemnością w Ah bo pojemność zależy też od prądów rozruchowych i taka optiam na której pisze że ma 75ah w rzeczywistości okazuje się dużo wydajniejsza od niektórych akumulatorów z napisem 160 aH. Generalnie jeżeli chcesz mieć dobre porównanie to przeliczaj na WH, ale nie AH przez 12V tylko AH przez prąd rozruchowy. Ja osobiście długo zastanawiałem się nad akumulatorem i myślę że nic lepszego niż ta optima bym nie wymyślił, a też sporo osób mi ją poleciło jako w zasadzie najlepszy aku do samochodu terenowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Krystian Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 dzieki za odpowiedzi.moja d22 jeszcze chodzi na starej bateri ( po podladowaniu) ale mysle ze na dlugo sie to nie odwlecze. optima fajna sprawa ale cena troszki zaporowa. no ale zobaczymy , jezeli to znalazlem tez konkretny model w varcie za ok 500pln. dziekuje za rady. pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.