Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144/W11.144] zgasła i nie chce odpalić

Gość kedziorek2611
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kedziorek2611

Witam wszystkich mam problem z moją primerką 1.8 16v. Moje autko zawsze stoi w garażu wczorajszą noc stała po domem wsiadłem odpaliłem chwilę pochodziła i zgasła. Przekręciłem zapłon dwa razy i odpaliłem przejechałem ok 500 m i jak padła to na amen. Nie wiem co to może być może moze Wy wiecie????

Wyciągnij cewkę z np. 1 cylindra, przewody zapięte, włóż do fajki cewki jakąkolwiek świecę i połóż ją na silniku - aby miała masę. Druga osoba kręci silnikiem a Ty patrzysz, czy na świecy jest iskra.

pozdr.

Mam nadzieję ze nie spotkało ci to co spotkało mnie http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?p=611763#611763 Odkręć korek wlewu oleju do silnika i zobacz czy przy odpalaniu nie stoi ten wałek tylko nie katuj go zbyt długo od razu powinieneś widzieć co i jak.

Gość kedziorek2611

Nie wiem czy się cieszyć czy płakać. Sprawdziłem rozrząd i wałek się kręci czyli jest wszystko ok. Sprawdziłem też iskrę i niestety stwierdziłem jej brak, sprawdziłem 1 i 4 cewkę. Problem jest tylko w tym co dalej gdzie znajduje się moduł?. I co ewentualnie muszę dalej szukać bądź sprawdzać???? Proszę o dalsze rady.

Nie wiem czy się cieszyć czy płakać. Sprawdziłem rozrząd i wałek się kręci czyli jest wszystko ok. Sprawdziłem też iskrę i niestety stwierdziłem jej brak, sprawdziłem 1 i 4 cewkę. Problem jest tylko w tym co dalej gdzie znajduje się moduł?. I co ewentualnie muszę dalej szukać bądź sprawdzać???? Proszę o dalsze rady.

Moim zdaniem ciesz się stary że ci nie poharatało fury jak mi :/ nie wiem może jakiś syf w benzynie miałeś i dostał się gdzieś do obiegu :/

Nie płakać tu. Jak nie ma iskry to już dobrze.

Po lewej stronie silnika z boku dekla zaworów masz wkręcony srubką 6mm czujnik położenia wałka rozrządu. Masz wtyczkę na 3 piny. Wyciągnij go, odepnij wtyczkę i pomierz rezystancję. Między jednymi musi być coś ok 2-3k(?)Ohm. Nie pamiętam już czy kilo... ale się zorientujesz.

Jak masz kanał albo podnośnik to w ten sposób sprawdź drugi czujnik umieszczony z tyłu bloku silnika tuż przy skrzyni biegów.

pozdr.

Gość kedziorek2611

Serwis dzięki Ci bardzo za Twe cenne rady zaraz lecę do garażu. ale mam jeszcze dwa pytanka jeśli z tymi czujnikami będzie wszystko ok. to co następnie sprawdzać???? Pozdrawiam

Nie będzie ok. Tak mi się wydaje... ;) One mają mieć identyczne rezystancje, pamiętaj o tym.

Aha, gdy kręcisz rozrusznikiem gaśnie check engin, czy świeci się cały czas? Stawiam że cały czas się świeci.

Gość kedziorek2611

check engin pali się cały czas!!!

Mam do Was jeszcze jedno pytanko odnośnie silnika w mojej Primerze. Czy w silniku 1.8 występuje aparat zapłonowy tak jak np. w silniku 2.0??? Pytam dlatego bo byłem u dwóch fachowców i jeden powiedział że to na pewno aparat zapłonowy, z kolei drugi stwierdził że aparatu jako takiego nie ma. Pytam Was który miał rację????

Pozdrawiam

Ale sobie utrudniasz życie. Nie masz aparatu.

Zmierz rezystancję czujników a przypuszczam, że będziesz miał problem rozwiązany. To jedyne i najprostsze co możesz sam zrobić. Możesz też podpiąć jakiś dobry tester i też powinieneś mieć czarno na białym przyczynę.

pozdr.

Gość kedziorek2611

Po podłączeniu pod komputer wstępna diagnoza mojego problemu to czujnik halla. Pytanie tylko czy zetkneliście się z tą nazwą i czy orientujecie się o koszt nowego????

O ile się nie myle to czujnik halla to jest właśnie czujnik położenia wału korbowego,pewności nie mam ale serwis na 99% ma rację. Sprawdz te czujniki,sporo osób ma z nimi problem. :(:

Gość bankroot
Czujnik halla jest właśnie w aparacie zapłonowym. To jest to co miałeś sprawdzić. Zresztą są tam 2 czujniki halla.... Wymiana aparatu na używany.

pozdr.

Bez obrazy, ale trochę mieszasz kędziorkowi w głowie.

Najpierw piszesz (całkiem słusznie), że w jego silniku nie ma aparatu zapłonowego, a teraz piszesz, że miał sprawdzić czujniki Halla w aparacie zapłonowym albo wymienić go na używany :/

Gość donn_primerra

moze sie servis pomylił tylko czujnik hala to czujnik hala moze być na wałku na wale czy tam na kole zamachowym czy tez w aparacie. kedziorek2611, on tez wydziwia miał odpowiedz juz dawno to cuduje....a powiedział ci ten mechanik co kompa podpinał który to czujnik wału czy wałka???

Bankroot, oczywiście moja pomyłka. To chyba dlatego, że już temat ciągnie się w nieskończoność a pewnie przeczytałem tylko ostatniego posta i bez myślenia odpisałem. Oczywiście w 1,8 nie ma aparatu itd. Wszystko opisane było wyżej.

Temat pomylił mi się z tym problemem:

http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=51607

dzięki za czujność ;)

Gość kedziorek2611

odpowiedź na wcześniejszy post. Tak mechanik powiedział mi że to czujnik położenia wału. Na szczęście samochód mam już sprawny :) jeszcze raz dziękuję wszystkim za podpowiedzi!!!

Pozdrawiam