Gość Artek Opublikowano 4 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2005 Witam Było trochę wolnego to sobie pogrzebałem w podświetleniach. Wymieniłem wszystkie żaróweczki (na niebieskie) w przyciskach i sterowaniu nawiewem, zapalniczce. Na koniec wymieniłem żarówki podświetlające tablicę rozdzielczą na niebieskie diody rozpraszające. efekt i owszem przyjemny ale przy oświetlaniu diodowym niebieskie żarówki wyglądają mizernie stąd będę musiał wymienić wszystkie na diody. Powykonaniu powstał mały problem mianowicie diody się nie śćiemniają pokrętłem po lewej stronie. podobno żeby ściemniały należy przerobić ściemniacz zamiast zmniejszać Volty podawane do oświetlenia trzeba zmienić Ampery. Pytanie czy ktoś już to robił czy dysponuje jakimś schematem. Jak tak to podzielcie się jak nie to będę w wolnych chwilach musiał takie coś opracować. Przy okazji czy wszystkie primary SLX miały kontrolki od rezerwy paliwa i płynu do spryskiwaczy. maja nie miała wsadonych żarówek. jest jaszcze jakaś inna (coś z napisem "K / O") ale nie wiem co to jest. W podświetleniu też brakowało jednej żarówki ale tą uzupełniłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kolter Opublikowano 4 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2005 Wersja SLX ma kontrolke poziomu paliwa i płynu w spryskiwaczu a(K/O) nie wiem od czego może być ta kontrolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dżodżo Opublikowano 4 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2005 Ja mam SLX i nie mam kontrolki płynu w zbiorniczku spryskiwaczy.Ale od braku paliwa mam, ale ona sie swieci tylko wtedy gdy ma ona sama na to ochote. P.S. Jak mozesz zamiesc fotki tego jak Ci sie udalo to podswietlenie. POZDRAWIAM..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy77 Opublikowano 4 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2005 Ja mam SLX i nie mam kontrolki płynu w zbiorniczku spryskiwaczy. tez posiadam SLX i jakos nie mam takowej kontrolki pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adasko240 Opublikowano 4 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2005 Też mam zamiar założyć sobie diody w podświetlaniu deski więc jak możesz to prześlij jakieś fotki z efektem świetlnym, a co do ściemniacza to zapytam sie znajomego elektryka i dam cynk. czekamy na fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adasko240 Opublikowano 7 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2005 więc jest tak: załuż rezystor 500 omowy przed diodą i powinno być ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Opublikowano 7 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2005 więc jest tak: załuż rezystor 500 omowy przed diodą i powinno być ok Gdyby to nie dało oczekiwanego efektu to załóż potencjometr np 2,2kom ustaw sobie nim pożadaną jasność, potem go odłącz i omomierzem zmierz ustawioną wartość. Potem załóż na wszystkie diody rezystor o takiej wartości. Obecnie jest tyle diod na rynku o róznych parametrach że tak bedzie najpewniej. Oczywiście możesz zawsze odczytac parametry diody z katalogu i wartośc rezystora sobie policzyć :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bruneros Opublikowano 7 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2005 jest jaszcze jakaś inna (coś z napisem "K / O") ale nie wiem co to jest.W podświetleniu też brakowało jednej żarówki ale tą uzupełniłem. Pozdrawiam chyba nie K/O tylko O/D OFF- to kontorlka informujaca o wyłączonym nadbiegu przyautomatycznej skrzyni biegów. MK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Artek Opublikowano 9 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2005 OK ta kontrolka to jest faktycznie "O/D OFF"a z tym rezystorem to chyba będę musiał zostawić takie ustawienie jak mam lecz chciałem mieć możliwość płynnej regulacji non stop a nie jedynie do ustawienia jewdnorazowego. To już zrobiłem przyciemniająć poszczególne diody lub ich części. Zdjęcia zamieszczę jak tylko znajdę jakiś aparat cyfrowy PZW Artek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej Opublikowano 9 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2005 Ale jak dobrze dobierzesz rezystory to regulacja też będzie chodzić w pewnym zakresie (pod warunkim że diody są zasilane z tych samych miejsc co były żarówki) :!: Spróbuj w ten sposób: ustaw sobie "ściemniacz" na pozycji gdzie było najsłabsze oświetlenie, dobierz rezystor do diody by słabo świeciła (tak jak by miało wyglądać min oświetlenie). Teraz powinieneś widzieć efekty regulacji na "ściemniaczu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piomal Opublikowano 9 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2005 Przepraszam, że się wtrącam, ale niebieskie podświetlenie kojarzy mi się natrętnie z golfem ... :oops: Nie żebym krytykował, ale chciałęm wyrazić swoje zdanie, mogłem? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dżodżo Opublikowano 9 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2005 Kazdy ma swoje zdanie.Podobno o gustach sie nie dyskutuje i bic za to bynajmniej ja Ciebie nie bede :):) POZDRAWIAM..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zetek Opublikowano 9 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2005 Kolego jeżeli nie chce się tobie bawić w te rezystorki to włóż jednąniebieską żaróweczkę o bieg i już wszystkie diody będą się ściemniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwinto Opublikowano 10 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2005 OK ta kontrolka to jest faktycznie "O/D OFF" Dokladnie widac wszystko na zdjeciach w tym watki: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tol2di Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Witam Gdzie szukać wiązki do podłączenia ściemniacza podświetlenia zegarów. Zaglądałem pod deskę rozdzielczą w okolicy skrzynki bezpieczników i nigdzie jej nie widzę Posiadam Primerę P10 LX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi