Gość Ponczek Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Witam! Zauważyłem wczoraj wieczorem, że mam pęknięcie na przedniej szybie w dolnym rogu od strony pasażera (w miejscu, gdzie jest naklejka z numerem rejestracyjnym pojazdu). Peknięcie jest od strony zewnętrznej, sięga od krawędzi (uszczelki) az do naklejki i póki co zatrzymało się na niej. Fakt, że jest, nie jest taki straszny (szyba do wymiany) ale bardziej mnie zastanawia, czemu się tam pojawiło. Dotychczasowe hipotezy: - ktoś uderzył - wada montażu i naprężenia były za duże - auto było ostro walone i ma powykrzywiane elementy nośne, co wywołało naprężenia w szybie i pęknięcie - auto mimo iż bezwypadkowe ma ma tyle małą sztywnosć, że pęknięcie się pojawiło... Hipoteza o przeszłości wypadkowej raczej odpada, bo innych śladów nie ma, a i skutki uboczne byłyby bardziej bolesne. Ma ktoś jakiś pomysł lub spotkało kogoś coś podobnego? Inna sprawa, to co z tym robić? 1. Pozostawić, o ile pęknięcie nie będzie się pogłębiać. Jednak przejdzie to do pierwszej kontroli policyjnej, a konkretnie do kontroli, kiedy policjant peknięcie zauważy. Odbiorą dowód rejestracyjny? wlepią mandat? co za to grozi? 2. Wymienić szybę: na nową? na używaną? Rozglądałem się za szybami, to używane (kilkunastoletnie) można kupić za 120-180 zł. Nowa kosztuje od 250-320 zł (bez montażu). Montaz dodatkowo ponad 100 zł. Na razie mam namiary na jednego gościa u mnie w Nowym Dworze, który za 400 zł wstawi mi nówkę (ciekawe, czy uszczelke też da nową). Inna oferta z Łomianek to szyba za 280 zł plus 130zł montaż. Znacie gdzieś jakies inne warsztaty i inne ceny w północnych okolicach Warszawy lub w Warszawie? Kolejny problem to ta naklejka z numerem rejestracyjnym... Czy muszę się udać do wydziału komunikacji po kolejną, czy da sie ją przekleić? Dzięki za wszelkie rady i pomoc. PS. Poniżej link do zdjęcia z pęknięciem http://ponczulek.wrzuta.pl/obraz/mkSAoCgTn1/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 628749 Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 - Szyba mogla strzelic np ze jest pod klejem rant pordzewialy, co sie czesto zdarza. Na twoim miejscu nie czekal bym z byt dlugo z wymiana szyby poniewaz takiej rysy sie nie pokleji i moga za to dowod zabrac, wiedz w tedy i tak bedziesz musial wymienic szybe i dojdzie do tego jeszcze niepotrzebny koszt przegladu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość romus111 Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Wymień szybę bez zastanawiania. Ja w swojej N15 wymieniałem 2 miesiące temu, po tym jak mi śnieg z dachu bloku spadł. Do tej pory się odwołuję w sprawie odszkodowania. Szyba nieoryginalna kosztowała mnie w Gliwicach woj. śląskie 350zł z wymianą. Ubezpieczyciel wycenił mi szkodę na 1600zł po czym odmówił wypłacenia odszkodowania :/ Dla porównania w serwisie Nissana w Rybniku zaśpiewali mi 2200 za oryginał z wymianą... [ Dodano: Wto 24 Mar, 2009 22:58 ] aha, jeśli chodzi o naklejkę.. moja nie była naruszona i jeśli serwis jest profesionalny to dobrze ją Ci zdejmie i przyklei na nowo. Jeśli jest uszkodzona to w wydziale powini wydać duplikat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cyycu Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Hejka mialem podobny problem, tyle tylko , że pęknięcie szło od podszybia od strony kierowcy. Tak jak napisał kolega wcześniej pewnie spowodowane to jest rudą wychodzacą spod szyby.(u mnie tak było) a dodatkowo podszybie u mnei lekko w tym miejscu odstawało, więc wilgoć, temperatura , etc i wsio zadziałało.Mi uszczelkę nową dali. Koszt wymiany to za nówke szybe w Gdańsku wyniósł mnie 400 zl. Co do naklejki to bez problemu da się ją przekleić na nową szybę.(nie wiem jak oni to robią ale widocznie mają swoje sposoby), więc nie będziesz musiał nowej załatwiać sobie. Proponuje wymienić szybę ze względu na ewentualne zabranie dowodu rej. Pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ponczek Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 no to jutro dzwonię i się umawiam Inna sprawa, to kolor szyb. Bo facet pytał, czy biała czy zielona... Róznica dla oka z wnętrza auta jest znikoma i nie wiem, czy mam zielone czy białe... Oni to mam nadzieję ocenią. Jak z kolorem szyb było u was? Acha, pytali jeszcze, czy szyba z ciemnym paskiem na górze. Czym one się różnią? Pytanie może oczywiste, bo wydaje mi sie, że to kwestia ochorny przed słońcem świecącym tuż pod krawędzią dachu, ale może cel jest inny (na pewno nie ogrzewanie przedniej szyby, bo almy N15 tego nie miały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość romus111 Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 kurde nie pamiętam jak było z kolorem szyby... mówili mi, ale powiedziałem że jeśli różnicy nie widać wszystko mi jedno. Co innego jeśli chodzi o pasek na górze. W poprzednim aucie miałem taki pasek i szczerze jeśli chcesz żeby ochraniał Cie przed słońcem to nic z tego, ściema przynajmiej dla mnie. Ja założyłem bez paska (taka jaka była od nowości). Jeśli chcesz ochronę przed słońcem to proponuję wkleić sobie porządny pasek przeciwsłoneczny np w zakładzie, gdzie przyciemniają szyby. Ja tak zrobiłem, zapłaciłem 50zł i rewelka.... do czasu jak musiałem wymienić szybę teraz znów go dam przykleić wygląda to tak http://www.polskajazda.pl...an/Almera/28298 6 foto pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ponczek Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 Też wezmę bez paska. Jako ochrone przed słońcem wolę okulary Jutro, pojutrze, jak coś będę wiedział o szybie napiszę. PS. Czy ten pasek nie przeszkadza w obserwacji sygnalizacji nad drogą, gdy podjedzie się za blisko świateł? Mi czasem linia dachu przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość romus111 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 zależy jak dla kogo, może on przeszkadzać. Ja sie przyzwyczaiłem i nie zwracałem po jakims czasie na niego uwagi. A z drugiej strony, mój pasek był taki że nie dopuszczał promieni słonecznych do środka, ale od środka można było przez niego zobaczyć np wspomnianą sygnalizację świetlną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Popcorn Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 A co do koloru szyby to najlepiej sobie mozesz to sprawdzic przykladajac białą kartkę. Mi przynajmniej tak kiedys mowili w zakladzie i faktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ponczek Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Dziś się jej dokładnie przyjrzałem i szyby mam zielone (zresztą jak całe auto). Szukam więc zielonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cyycu Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 ja też w sowjej n16 miałem zielona. na wysokości lusterka mialem kawałek niby przyciemnienia w poprzedniej szybie, wiec teraz tez taka wzialem. a co do paska przyciemnianego to nie miałem ale pomysle o tym moze byc nie glupia sprawa:) pozdrówki:) p.s. daj znaka ile z Ciebie skasowali?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bmxooo Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 A ja slyszalem ze jak jest pekniecie (jak sie nie myle do 10 cm) To szybe mozesz nawiercic aby dalej nie pekala i mozna jezdzic Ale to juz robia warsztaty ktore sie na tym znaja Nie zachecam aby to robic na wlasna reke Gdy juz pekniecie jest wieksze to lepiej kupic nowa szybke i zostawic wymiane im Bo jak ktos sie nie zna to mozna tylko uszkodzic Lepiej wymien bo w innym przypadku to jak policja zauwazy to zabieraja dowod oraz chyba mandat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jur_N16 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Takiego pęknięcia o ile wiem nikt Ci nie naprawi. Niestety :/ Przy wymianie szyby zwróć uwagę na producenta, bo jak widzę nikt nie zwrócił na to uwagi. Najlepsze szyby to NordGlass i Pilkington. Gorsze Guardian i jakieś litewskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cyycu Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 jury zgadzam sie. a co do napraw to fakt mozna "latac" szybke ale jak pekniecie lub odprysk nie jest wiekszy niz moneta 5zlotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość romus111 Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 faktycznie, zapomniałem napisać o firmie szyby. Ja mam wspomniany wyżej NordGlass wybrałem po przeczytaniu opinii, polecam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość devil-80 Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Ja wlasnie też wróciłem od mechanika miałem porysowaną szybę i ok 3 odprysków od kamieni,wczesniej miałem łatanego pajączka-takze tym razem wymienili mi szybę. Narazie widoczność sporo lepsza szyba jakby czystsza nie ma tych rys co wczesniejsza,jedyny problem to to,ze nie jest już oryginalna tylko jakas firma Lamishield -na moje szczęście koszta pokrywało ubezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matt28 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Tez nosze sie z zamiarem wymiany przedniech szyb w Toyocie oraz Almerze - szyba w Ave ma sporo rys oraz kilkanascie punkcikow od piasku, natomiast w Almerze jakis s.....n uderzyl czyms ostrym i na wysokosci glowy pasazera jest punktowe pekniecie ktore zaczelo sie teraz powoli roszerzac. Swoja droga, widac jak pogorszyla sie jakosc japonskich samochodow - po 4 latach od daty produkcji przednia szyba do wymiany... Cale szczescie ubezpieczyciel pokrywa wszystkie koszty, jednoroazowo koszt to ok 300 zl. W serwisie uslyszalem kowte 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akors Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 (edytowane) Ja polecam wymiane szyby w Autoglass Jaan. Szybko i profesjonalnie. Szyba barwiona na zielono firmy NordGlass (takiego maja dostawce)ok. 490 zł z montażem ok 590. Oprócz tego kleją szyby, jeżeli pęknięcie jest mniejsze niż 15 cm lub powstało takie oczko okrągłe (w moim przypadku kamień). Kleiłem w innym samochodzie i wszystko w porządku. Dodatkowo dają gwarancję na klejenie. Edit: Cena, która podałem tyczy się wersji N16, więc w n15 powinna być niższa. Pozdrawiam Edytowane 2 Września 2009 przez akors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistii Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Nie chcę pisać nowego tematu a więc zapytam tutaj skoro mowa o szybie w N15. A więc u mnie są wytarcia na szybie od strony kierowcy zrobione przez starą wycieraczkę. Sa tak mocne że żadna pasta polerująca nie chce ich troszeczke zminimalizować. I tu moje pytanie czy istnieje jakaś metoda wyrównania powierzchni szyby i jakie mogą być tego koszty, czy też lepiej będzie taniej wymienić taką szybę ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skawin Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Wiesz co pastą polerską przedniej szyby nie rób bo zmieni sie optyka szyby i możesz sobie tylko pogorszyć. Jedź do zakładu gdzie wymieniają szyby napewno cos poradzą, mają taką paste i wypełnią tym ubytki i zminimalizują rysy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mlody666 Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Nie chcę pisać nowego tematu a więc zapytam tutaj skoro mowa o szybie w N15. A więc u mnie są wytarcia na szybie od strony kierowcy zrobione przez starą wycieraczkę. Sa tak mocne że żadna pasta polerująca nie chce ich troszeczke zminimalizować. I tu moje pytanie czy istnieje jakaś metoda wyrównania powierzchni szyby i jakie mogą być tego koszty, czy też lepiej będzie taniej wymienić taką szybę ? Pozdrawiam ! Też to mam i nie ruszam bo koszt może być większy niż to warte, mam tez pare pajączków po kamykach i też tak zostawiam. Stwierdziłem ze jak się zaczną powiekszac to będe z nimi walczył albo wymienię szybe a że nic się nie dzieje to nic z nimi nie robie. POytałem sie jakiś czas temu o zrobienie tego w warsztacie zajmującym sie szybami i nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi - typ uzaleznił cenę od tego czy szybę trzeba by było wyjąc czy nie no i od czasu pracy którego po wstępnych ogledzinach nie był pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swistii Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 dziękować za doradzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarNiss Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 (edytowane) Hey Czy mógłby mi ktoś polecić dobry/tani zakład w którym wymienią mi przednią szybę w 3miescie? Dziś patrze a tam prawie 10cm pękniecie, górny róg od strony pasażera. Niedługo mam przegląd więc chyba to nie przejdzie. Ile trwa taka wymiana? Edytowane 1 Stycznia 2011 przez MarNiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość laszlo Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Nie chcę pisać nowego tematu a więc zapytam tutaj skoro mowa o szybie w N15. A więc u mnie są wytarcia na szybie od strony kierowcy zrobione przez starą wycieraczkę. Sa tak mocne że żadna pasta polerująca nie chce ich troszeczke zminimalizować. I tu moje pytanie czy istnieje jakaś metoda wyrównania powierzchni szyby i jakie mogą być tego koszty, czy też lepiej będzie taniej wymienić taką szybę ? Pozdrawiam ! Witam Do polerowania szyb polecam tlenek ceru. Kupuje się to w postaci proszku i rozrabia z woda na paste. Małe rysy i zmatowienia ładnie znikaja. Najlepeiej polerować równomiernie całą szybę. Osobiście próbowałem kiedyś i efekt jest. Małe rysy i mat znika. P.S. Polecam jakieś wolnoobrotowe polerki. Takie na gumówce mogą szybko zepsuć efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erykk Opublikowano 2 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 Też mam niewielkie pęknięcie w moim QQ. Zastanawiam się czy po ewentualnym zabezpieczeniu będzie to szło dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi