Gość Ash_One Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Witam, Pytanie czysto teoretyczne. Jak to wygląda jeśli chodzi o skrzynie i o silnik. Jazda na drive, zblizam się do skrzyżowania i redukuję po kolei 3.. 2.. i 1 bieg ? Ma sens, stosuje się ? Oszczędność klocków czy rozwalanie skrzynii/silnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezusik Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 biegami to hamujesz ale z wiekszym ciężarem i z góry ale po płaskim terenie ?. rozsypiesz nie tylko skrzynie .a klocki grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
em Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Podepnę się pod temat. Jak stoimy dłużej, przypuśćmy 20 minut na pracującym silniku to skrzynia w położeniu P czy N + ręczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 to moje drugie auto automat i pierwszy raz słyszę o hamowaniu biegami jak wyżej :027: myślę że skrzynia pójdzie w pył przy takim wichrowaniu. automat sobie sam wszystko ustawia. a jak stoję dłużej to N i ręczny ale nigdy nie pytałem czy to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Red1 Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Skrzynia ma najlepsze smarowanie w pozycji D lub innym biegu, ale biegu nie luzie. Hamowanie biegami w cale nie nadwyreza skrzyni ani silnika. Po to sa do dyspozycji blokady biegow zeby z nich korzystac np do hamowania silnikiem :-D Pozdro!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKmario Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Skrzynia ma najlepsze smarowanie w pozycji D lub innym biegu, ale biegu nie luzie. Hamowanie biegami w cale nie nadwyreza skrzyni ani silnika. Po to sa do dyspozycji blokady biegow zeby z nich korzystac np do hamowania silnikiem :-D Pozdro!! dokladnie tak, biegi tez blokujesz przy stromych zjazdach z duzym ciezarem, tutaj tez O/D sie przydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 wiem i rozumiem wasze uwagi ale w czasie jazdy w mieście hamowanie poprzez zrzucanie biegów i tak co skrzyżowanie to porażka... nie po to kupiłem w automacie benzynę żeby nie mieć radości z jazdy... tak to bym kupił manuala i bym wichrował co światła. niepotrzebne zabawy drążkiem uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ash_One Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Tak jak napisalem w pierszym poscie - pytanie czysto teoretyczne, ciekaw bylem waszego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PltnikVratko Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Witam, Panowie i jak wyglada „hamowanie silnikiem“ przy stromym i dlugim zjezdzie? Auto sie coraz bardziej rozpedza i zostaja tylko hamulce?, czy trzeba hamowac „manualnie“ wybierac biegi sekwencyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 no wbijasz 3, 2 lub 1 i tak nie ciągnie w dół jak cegłę z dachu zależy od spadku terenu, napędów, warunków na drodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dominic Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 u mnie przy hamowaniu silnikiem słychać charakterystyczny dźwięk, ni to pisk, ni to rzęrzenie, ale słychać to dość mocno i występuje tylko po zdjęciu nogi z gazu. wydaje mi się, że dźwięk dochodzi z tylnej części auta.d40 automat 2007rok, 62tys. przebiegu. ktoś zna temat??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi