Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przegląd w serwisie

lenek29
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ranger,za olej to i tak jakoś mało zapłaciłeś,mnie ,ich by kosztował ponad 300zł

Arek,o to w tym watku chodzi, że u nas, jak pisalem wcześniej,cena przeglądu to właśnie robocizna,a z wypowiedzi np.Jacusia, wynika że oprucz tego bólą dodatkowo za wykonywane czynności(1300zł sam właściwie nie wiem za co).Np.wymiana klocków według cennika to aż 240zł,ale gdy wymienili mi podczas przeglądu ,nic nie dopłacałem.(poza ceną części).

A co w sytuacji gdybyś musiał wymienić klocki wcześniej niż wypada przegląd? Bo chyba o takiej sytuacji pisał Jacek. Padły wahacze i zostały one bezpłatnie wymienione w ramach gwarancji. Zapłacił za ustawienie zbieżności, choć moim zdaniem również za to nie powinien. Bo skoro coś jest usuwane w ramach gwarancji, to powinno zostać w całości wykonane bezpłatnie. A elementarną zasadą jest ustawienie zbieżności po wymianie wahaczy. To trochę tak, jakby wymienić amortyzator z jednej strony bo drugi jeszcze sprawny.

Nie wiem skąd ta cena 1300 zł za przegląd. Sądziłem, że Jacko serwisuje tam gdzie ja, czyli w Japan Motors w Chorzowie. A ceny w tym serwisie podałem kilka postów wyżej. Nota bene to nie jest najtańszy serwis w naszej okolicy. Taniej było np. u Szymańskiego w Dąbrowie Górniczej.

Myslę, że wszystko zalezy od ASO i ich podejścia. U mnie np. w wykazie czynnosci obsługowych było sprawdzenie zbieżności.

U mnie wg wykazu czynności serwisowych również (zresztą tych rzeczy które sprawdzili było całe mnóstwo np.: przewody pod podwoziem, sprzęgło, hamulce, przeguby, kolumna kierownicza i drążki i tak jeszcze kilkanaście pozycji.).

A co w sytuacji gdybyś musiał wymienić klocki wcześniej niż wypada przegląd? Bo chyba o takiej sytuacji pisał Jacek. Padły wahacze i zostały one bezpłatnie wymienione w ramach gwarancji. Zapłacił za ustawienie zbieżności, choć moim zdaniem również za to nie powinien. Bo skoro coś jest usuwane w ramach gwarancji, to powinno zostać w całości wykonane bezpłatnie. A elementarną zasadą jest ustawienie zbieżności po wymianie wahaczy. To trochę tak, jakby wymienić amortyzator z jednej strony bo drugi jeszcze sprawny.

Klocki to część eksploatacyja i nie podlega gwarancji,gdybym wymienił wcześniej lub później to bym zapłacił,logiczne i normalne .Wymieniano mi całą przednią belkę na gwarancji,ale nie płaciłem ani grosza za czynności kontrolno pomiarowe.

Co do zbieżności to w Gdańsku pytali mnie czy sprawdzić i ustawić czy nie bo za to oddzielnie kasowali, nie pamiętam ile, ale była to jakaś istotna kwota bo zrezygnowałem (autko jeździ ok, nie zdziera opon, nie ściąga).

Zbieżność w serwisie to koszt ok.150zeta.

Zbieżność w serwisie to koszt ok.150zeta.

W Szczecinie kontrola geometrii podwozia jest w cenie przeglądu(kiedyś tylko dużego,teraz każdego).W razie stwierdzenia odchyleń,dokonywany jest pełen pomiar z korektą,z pełnym wydrukiem(miałem w n15 po spotkaniu z dużą dziurą) Każdy ma to w wykazie przeglądowym,pozycja podwozie.

Edytowane przez manix

No to na prawdę tylko się cieszyć z takiego serwisu