Gość oldboy Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Witam Przeglądałem harmonogram czynności serwisowych i nie znalazłem nic o klimatyzacji więc chyba w czasie przeglądów tego nie robią. Cz ktoś już ją serwisował? (z tego co wiem niezależnie od samochodu raz w roku powinno się wymienić czynnik chłodzący i olej (smar) nie wiem jak w nissanie. Warto u dealera czy lepiej w specjalistycznej stacji, jakie są koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Oldboy,robią ale to jest tak jak z filtrami musisz zapłacić za dobicie czynnika,sam tego nie zrobisz a zazwyczaj dobijają po dwóch latach.Czy u innego serwisanta dobijesz? może ale musisz wiedzieć co to za czynnik i jakim dysponuje serwis poza nissanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bunio2 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Zajmuje sie zawodowo serwisowaniem i naprawami klimatyzacji,wiec podziele sie kilkoma faktami. Mianowicie przeglady klimatyzacji nalezy wykonywac co roku-nie jest to wielki koszt,zaleznie od rejonu kraju od 120-300pln.Oczywiscie mowie o cenach w serwisach klimatyzacji nie ASO. Pewne jest ze zawsze po okresie zimowym nalezy wymienic filtr przeciwpyłkowy wraz z dokonaniem odgrzybiania instalacji. Odradzam stosowania roznego rodzaju pianek-tylko maskują nieprzyjemny zapach.Bardziej skuteczne sa metody ,ozon,lub ultradzwieki. Do dodatkowych zalet ozonu nalezy zaliczyc jedniczesna dezynfekcje wnetza auta-tapicerki. Rozne zrodła podaje ze instalacja klimatyzacji samochodowej nie jest w 100% szczelna co odbija sie na ubytkach dochodzacych do 15%na rok. Roczny przeglad klimatyzacji składa sie z nastepujacych czynnosci. -odzysk czynnika chłodniczego -recykling czynnika chłodniczego -odzyskanie starego oleju -próznia -uzupelnienie oleju ewentualnie dodanie barwnika uv, -napełniene czystym czynnikiem. Tak serwisowana instalacja nie bedzie wymagac kosztownych napraw i zaoszczedzi uzytkownikom problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Piękne dzięki Bunio! Przynajmniej wielu z nas będzie teraz miało większą świadomość,co do obsługi klimy A! Widzę że to pierwszy post więc witaj w rodzinie :one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Ja to rozwiązałem następująco: ponieważ serwisowy przegląd (gwarancyjnego) nota przy niewielkich przebiegach wypada raz na dwa lata, to: -po pierwszym roku samodzielna wymiana filtra kabinowego plus samodzielne odgrzybianie (zapewne tak jak opisał bunio będące bardziej perfumowaniem zgniłego zapachu niż jego likwidacją) -po drugim roku przegląd w aso gdzie czynności z klimą wykonali (mam nadzieję) zgodnie ze wszystkimi procedurami -i teraz mam trzeci rok eksploatacji - znowu wiosną sam wymieniłem filtr i odświeżyłem układ (tym razem w zasadzie prewencyjnie bo nic nie śmierdzi - uzywam raczej solidnych i markowych produktów a nie wynalazków z "biedronki") W przyszłym roku (już po gwarancji) wypada więc pojechać do serwisu klimatyzacji (oczywiście zamierzam omijać aso) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Notesik Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Jaki wtłoczyć czynnik: czysty czy z kontrastem UV?? W norauto w Łodzi 170/204zł z UV. Obecnie mam UV bo na gwarancji padła chłodnica i czynnik spieprzył, ale od dwu lat wszystko ok. [pytanie do wtajemniczonych: jak to jest że lodówka pracuje latami i nic nie trzeba wymieniać? przepraszam za pytanie ale jestem laikiem w tym temacie] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Jaki wtłoczyć czynnik o takie szczegóły pytaj bunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość oldboy Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgodnie z informacją w ASO serwis klimy nie wchodzi w skład czynności przeglądowych (niezależnie od przebiegu) jest jedynie wymieniany filtr. Taka usługa kosztuje 280 zł i w jej skład wchodzi: Roczny przeglad klimatyzacji składa sie z nastepujacych czynnosci. -odzysk czynnika chłodniczego -odzyskanie starego oleju -próznia -napełnie barwnikiem w celu spawdzenia szczelności -napełniene czystym czynnikiem i olejem. dodatkowo można zamówić odgrzybinie ozonem 70 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 No to żadna łaska bo w innych serwisach ceny są mocno konkurencyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 jest jedynie wymieniany filtr. przypomnij mi ile ASO śpiewa sobie za filtr - ja kupiłem na 45 zł oryginalny japoński (biały) choć aso np montuje białe ale Valeo, tańsze widziałem czarne węglowe (po ok. 35-40 zł) francuskie (pewnie też Valeo) pasujące od Renault Clio i Modus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość oldboy Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 przypomnij mi ile ASO śpiewa sobie za filtr - ja kupiłem na 45 zł w ASO 109 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dareke Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 (edytowane) Szukam w Gliwicach lub pobliżu dobrego fachowca od klimatyzacji. Nie chodzi o naprawę . Potrzebny mi przegląd , odgrzybianie , napełnienie ewentualnych ubytków. Za pomoc z namiarami dzięki. Edytowane 29 Marca 2010 przez dareke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 30 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) po świętach wybieram się do mojego leżącego po sąsiedzku Bosch Service na standardową obsługę klimy ( wymiana filtra kabinowego, przepompowanie i uzupełnienie czynnika, sprawdzenie szczelności, odgrzybienie i ozonowanie układu - mają nową aparaturę firmy Bosch. Postaram się opisać, jak wygląda jakość usługi i jej cena z robocizną Edytowane 30 Marca 2010 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi