Gość wojnaw Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Witam, kolegów proszę o pomoc w sprawie wymiany rezystora dmuchawy w terrano II TDi, '97. Dmuchawa działa tylko na 4 biegu. Czytając schemat elektryczny doszedłem do wniosku, że musi to być problem z padniętym rezystorem. Czy ktoś może mi pomóc zlokalizować go fizycznie w aucie? Co i gdzie trzeba odkręcić (na desce rozdzielczej?) aby go wymienić? pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefanopulus Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Chcesz manual? Tam są schematy. Tylko tyle mogę zaoferować ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azm-61 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Witaj! Ten rezystor znajduje się za schowkiem przed pasażerem. Musisz wykręcić kilka wkrętów pod schowkiem aby ten schowek wymontować i na tunelu dmuchawy jest ten rezystor i to bardzo dobrze widoczny. Przerabiałem też ten temat w swoim z tym, że go naprawiłem a nie wymieniałem. W moim puściła jedna blaszka (widocznie od przegrzania) i trzeba było ją jakoś przymocować. Podejrzewam, że u Ciebie jest to samo jeśli jest tylko 4 bieg, on idzie bez oporu więc dla tego jest - reszta biegów idzie przez uzwojenia oporowe. Ja tę blaszkę przełożyłem za miejsce mocowania tak aby nie odskakiwała i bodajże przylutowałem - już tak dokładnie nie pamiętam. Do dzisiejszego dnia działa. Jeśli nie masz doświadczenia w elektryce (elektronice) to nie ryzykuj z naprawą we własnym zakresie to może być niebezpieczne dla Ciebie i samochodu. Tak na marginesie - ten temat już był poruszany na forum, poszukaj dobrze to na niego natrafisz. powodzenia Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wojnaw Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Dzięki kolegom za szybką odpowiedź pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.