Blixten Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Daleko mi jeszcze (wrzesień/październik) do odbioru własnego QQ. Jest dla mnie oczywiste, że przy manualnej skrzyni biegów tempomat działa w zakresie jednego biegu (na którym aktualnie jedziemy) - zastanawia mnie natomiast jak tempomat współpracuje z silnikiem 1,5 dCi i czy trzyma prędkość na wzniesieniach i zjazdach :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awol Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 U mnie (1,6 benzyna) tempomat utrzymuje prędkość podczas podjazdu na niewielkie wzniesienia oraz podczas zjazdu. Można także zwiększać lub zmniejszać prędkość przyciskami na kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dena Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 a mam pytanko. jak wyglada spalanie podczas jazdy z tempomatem? jest w ogóle odczuwalne np. na autostradzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chris_voyager Opublikowano 23 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2009 a mam pytanko. jak wyglada spalanie podczas jazdy z tempomatem? jest w ogóle odczuwalne np. na autostradzie? Stosowanie tempomatu moze dać oszczędności ze względu na to, że przyśpieszanie (gdy rozpędzasz samochód do ustawionej prędkości po hamowaniu ) odbywa się w sposób optymalny dla silnika - silnik dostaje idealnie tyle paliwa ile jest w stanie optymalnie zamienić na energię mechaniczną. Poza tym eleminowane są przypadkowe wciśnięcia pedału gazu a to że prędkość jest stała a nie zmienna (więcej energii jest zużywane do zwiększenia prędkości niż do jej utrzymania) też wpływa na mniejsze zużycie paliwa. To teoria - ale pewnie efekty są niemierzalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awol Opublikowano 24 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2009 Nie zauważyłem żadnej różnicy w spalaniu pomiędzy jazdą z tempomatem (tam gdzie się dało) i spokojną jazdą bez tempomatu na trasie Warszawa - Kraków. Być może jadąc autostradą byłoby inaczej. Jedyna korzyść jest taka że prawa noga odpoczywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbmisiek Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Pytanko! Mam QQ Acenta automat z 2,0 l. silnikiem ale niestaty bez tempomatu. Czy ktoś próbował wtórnie zainstalować tempomat do swojego QQ. czy jest to możliwe i ile go to kosztowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferrit Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Ja jeżdżę często na tempomacie, nawet wokoło komina. Spalanie spadło o 0,3..0,4 L/100 km. Tempomat zawsze trzyma prędkość, pod górę widać na komputerze, że chwilowe spalanie wzrasta, a z góry spalanie spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.