Gość 3uziaczek Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Witam, mam kilka pytan dotyczacych przednich glosnikow w samochodzie. Posiadam Primerka P11 '99 i zamierzam zmienic seryjne przednie glosniki. Chcialbym aby graly pod samym radiem ( przyjajmniej przez jakies czas, w przyszlosci moze dam jakies piecyk ) a wiec pierwsze pytanie Jakie beda najlepsze glosniki pod samo radio? Zastanawialem sie nad Hertz DCX 165 oraz Helixami DB 6.1 ( w takim przedziale cenowym mnie interesuja ). Powniewaz nie mam seryjnych tweeterow w gre nie wchodzi odseparowany system. Ponoc wymiana glosnikow bez wczesniejeszego wygluszenie nie daje znacznych efektow tak wiec kolejnym moim pytaniem jest czy to prawda i czy konieczne jest wygluszanie? czy moze zostawic seryjne glosniki a wygluszyc dzwi? czy to cos da? .. Jeszcze kilka pytan do subwoofera .. w jakiej cenie mniej wiecej moge dostac skrzynie basowa zamknieta ok.30l ? Zmieszcze sie w granicach 150zl? oraz jaka moze byc przyblizona cena okablowania? Jestem w tych sprawach slaby wiec prosze o wyrozumialosc:) Pozdrawiam:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazii666 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Hertz DCX 165 mam u siebie i są spoko bardzo ładny mocny sopran. Bass miętki i przyjemny. U mnie chodzą z odcinką dolną 60Hz, bo mam suba herca es300. Mogę polecić te głośniczki. Helix DB 6.1 też są dobre jakościowo, ale nie wiem jak dają w drzwiach p11. Kable do głośników np. dietz ok 30-50pln za 10m o przekroju 2.5mm2 ale 1,5mm2 też będą spoko. Na allegro skrzynie pod głośnik dobrej jakości dostaniesz za ok 100pln. Kable pod wzmacniacz 100-250pln najlepiej brać od razu 50mm2. RCA ok 50pln np. caliber. Jaki głośnik masz do tej obudowy i jaki wzmacniacz??? Wygłuszenie nie jest konieczne, ale wzmacnia efekt i jest mocno zalecane. Bez poprawnego wygłuszenia nawet dobrej jakości głośniki mogą zagrać gorzej niż seryjne. Szczególnie chodzi o niskie i średnie częstotliwości. Wygłuszenie za usługę ok 200pln, zakres własny ok 60pln i ok 3h roboty. Pamiętaj CAR AUDIO MOCNO WCIĄGA i jest kosztowne. Nie mówiąc już o Hi-end Car Audio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DezMond Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Hertze mocniej beda kopac, jak juz wrzucisz jakiegos wzmaka, a co do gluszenia ja bym zaczal od tego, jak masz budzet ograniczony, to mata dekarska z castoramy rolka 10mx30cm jakies 115zl i sie bawisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.