Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nawigacja działa...ale

mark
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam navigacje z  2008 r bez wejscia SD .Z tego co mnie poinformowano  w warsztacie to wgranie nowego softu odbywa sie przez złącze . Czy ktos moze wie skad moge wziasc nowy soft  z navigacja ? Ewentualnie moze ktos ma nowa wersje navi i chciałby za opłata ja udostepnic do zgrania ? Łódż i okolice.

• 3 tygodnie później...

Koledzy.

Moja nawigacja NC 2009 zaczyna "strajkować".

Działa normalnie,okresla bieżące położenie na mapie ,pokazuje zaplanowaną drogę i nagle gubi się - znacznik jedzie po polu mimo że droga stara i ją widać na niebiesko w pewnej odległości . Po pewnym czasie znacznik staje i nawigacja zablokowana nie liczy km. Z poziomu NC nic się nie da zrobić. Po wyłączeniu silnika i odczekaniu kilku minut jakby się resetuje i znowu można zaplanować trasę. Ale nie zawsze. Coraz częściej po włączeniu - nie wie gdzie jest - czyli nie potrafi zlokalizować swojej aktualnej pozycji - albo pokazuje "pole" bez dróg, albo jest w zupełnie innym miejscu. Ostatnio nie mogła się zlokalizować w okolicach Skierniewic i pokazać drogę do domu.

Po przejechaniu ok. 1 godz. sama znalazła swoje miejsce i doprowadziła do domu bez problemu.Następnego dnia działa od rana bez problemu. A teraz po następnej nocy ,rano znowu nie wie gdzie jest.

Wydaje się więc ,że to chyba problem z modułem GPS.

Najgorsze z tego to to, że nie ma powtarzalności usterki..

Raz jest ,raz nie ma.

Aha- mapa z SD działa- po wyjęciu SD z gniazda sygnalizuje brak mapy. Po włożeniu jest OK.

Auto przebieg 75kkm, garażowane w suchym ,ciepłym miejscu.

może macie jakieś sugestie?

już się przymierzałem do ASO , ale oczywiście wtedy dziala OK więc nie było sensu zawracać im głowy.

pozdrawiam

Jacek

Edytowane przez JACEK1952

• 3 tygodnie później...

I jak zakończyła się sprawa z zawieszaniem się nawigacji ??

Chwilowo działa,od ostatniego postu ani razu nie zastrajkowała, ale ostatnio nie była potrzebna - objeżdzam tylko znane trasy -więc nie ma co reklamować.Znając perfidie rzeczy martwych, to jak będzie naprawdę potrzebna , to znowu zastrajkuje.Dla pewności mam jeszcze starego,ale sprawnego TOM-TOM-a w schowku...

Jacek

W październiku kończy się przedłużona o rok gwarancja na pojazd , a na razie nic nie szwankuje...

Miałem podobny problem - objawiało się tym, że GPS błędnie określał pozycję i mapa ustawiała się na losowe miejsce.

Miałem akurat szczęście, bo przy dojechaniu do serwisu, problem zaistniał. ASO napisało do Centrali, bo chyba byłem pierwszym takim przypadkiem.

Po jakimś tygodniu, okazało się, że coś tam trzeba było zresetować - przypuszczam, że dostali jakąś procedurkę do wykonania - ale grunt, że nic nie trzeba (przynajmniej w moim przypadku) było wymieniać

Niestety ,dzisiaj problem z nawigacją wrócił. Znowu "nie wie ,gdzie jest".Niestety ASO się kłania!

Jacek

ps. Usterka zgłoszona , mieli już takie przypadki - to prawdopodobnie moduł anteny GPS.Trzeba wymontować całe ustrojstwo NC z deski

Wątpię... to w tym nowym NC? Leaf też ma po polsku... :P

Czy ktoś orientuje się, czy istnieje inna opcja aktualizacji navigacji niż w ASO...gdzie cena jest wręcz kosmiczna....i na dodatek zapewne niezbyt aktualna. :thumbsdown:.

• 2 miesiące temu...

Witam wszystkich. Mam pytanie czy te komunikaty tmc w nawigacji działają w Pl? Ostatnio byłem za granica i pare razy mi wyskoczyło info o utrudnieniach a u nas nigdy jeszcze.

Witam wszystkich. Mam pytanie czy te komunikaty tmc w nawigacji działają w Pl? Ostatnio byłem za granica i pare razy mi wyskoczyło info o utrudnieniach a u nas nigdy jeszcze.

Niestety nie działają - to PL

Ciekawe dlaczego ? W innych samochodach działają

Przewrotnie poproszę o przykład takiego w którym działają wraz ze wskazaniem miejsca w Polsce...

Proszę bardzo: Lexus GS 250 Działa w całej Polsce najgorzej było na śląsku ale po przestawieniu opcji też działa

• 4 tygodnie później...

Wygląda na to, że jednak doczekaliśmy się aktualizacji mapy: http://www.navigation.com/Qashqai_2012/nissan-eu/catalog/en_GB/EUR/

W opisie jest dziwne zdanie:"Map data collected by HERE at the Q3/12"

Moim zdaniem oznacza to że dane są z trzeciego kwartału 2012 czyli mają ponad rok :thumbsdown:

W opisie jest dziwne zdanie:"Map data collected by HERE at the Q3/12"

Moim zdaniem oznacza to że dane są z trzeciego kwartału 2012 czyli mają ponad rok :thumbsdown:

No bo tak jest. Oni się specjalnie nie śpieszą. Moim zdaniem dopiero aktualizacja 2014/2015 będzie zawierać sporo zmian dotyczących Polski, bo będzie się opierać na danych HERE, które są mniej więcej teraz (A wystarczy sobie poklikać HERE żeby zobaczyć, że już teraz najgorzej nie jest). Co do ceny: standardowa powiedziałbym cena za aktualizację nawigacji fabrycznej. Generalnie tam gdzie jest TomTom jest taniej, tam gdzie NAVTEQ (o przepraszam teraz to już HERE) jest drożej.