Gość Bajron Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Witam, Mam do zmiany oba tłumiki w p10 2,0 z 95 roku. Mam założony kolektor 4-2-1 z wersji GT. Moje pytanie brzmi czy do Primerki można w całości wsadzić wydech od maximy 3,0 z lat 94-00(zestaw srodkowy, orurowanie i tylni)i czy są potrzebne przy tym jakieś modyfikacje. Drugie pytanie czy taka zmiana wpłynie na poprawienie osiągów i zbieranie się autka bo w końcu srednica rur jest większa i ma lepszy przelot. Ze zdjęć wynika ze oba zestawy w maximie i primerze bardzo podobnie się układają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VQPower Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 nie sadzy aby ktos tego wczesniej probowal. badz pionierem w tej sprawie i podziel sie osiagnieciami!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Pomysł wydaje się ciekawy. Też bym coś takiego chciał mieć- CHYBA. Obejrzałem zdjęcia obu wydechów i mają podobne zgięcia. Można by to przetestować. Zestaw tłumików widziałem za 250 zł na allegro (co do jakości nie wiem)pewnie trzeba by było w niektórych miejscach ciąć i spawać szczególnie końcową część. Aż dziwne że wcześniej nikt nie testował A sądzicie w ogóle że to ma sens jeśli się ma kolektor 4-2-1 na sredniej wychodzącej 55-60 mm? Jak bardzo te tłumiki blokują przepływ spalin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRZECHu Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Oryginalny tłumik (wydech) z maximy to kupa straszna, zobacz prezentacje auta Dylsona, po wywaleniu wydechu seryjnego i wrzuceniu kwasa doszło mu równe 30KM i ~30Nm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 a nieprawda...ja już testowałem ten temat-mam tylny tłumik z maximy 2001 r[3.0-v6],środkowy raczej trudno bedzie dopasować-ja mam za kolektorem tłumik z p11.144-2.0 [też 2.1 cala],a potem ostatni z maximy co do jego przepustowości ,to napewno w samej MAXIMIE strasznie muli autko,ale u mnie na hamowni wyszło 196nm--z tym że jescze nieawem usunę drugi środkowy tłumik[teraz mam 3 tłumiki],oraz tylny oddam do MOTOWYDECHU na delikatną przeróbkę pod kątem zwiększenia przepływu ps.układ jest naprawdę super cichy--cichszy jak w seryjnym autku uważam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Ja planuje po kolektorze 4-2-1 pociągnąć rure fi 55mm i na koncu tłumik od Maxi. Zależy mi żeby było w miare cicho ale też istnieje możliwość szybkiego przedmuchu na końcowym. Ale ogólnie powinno to odblokować troche mocy i nm- znaczy się mam taka nadzieję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.