popowe Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam po ostatnim wypadzie w teren sprzegło wróciło w postaci popiołu(spaliło się) i tu pytanie: Czy żeby wyjąć tarcze sprzęgłową trzeba wyjąć skrzynie z reduktorem czy da rade wyjąć sama skrzynie? Czy może jest na to jakiś Patent? Edytowane 18 Sierpnia 2009 przez popowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtus Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Witam po ostatnim wypadzie w teren sprzegło wróciło w postaci popiołu(spaliło się) i tu pytanie: Czy żeby wyjąć tarcze sprzęgłową trzeba wyjąć skrzynie z reduktorem czy da rade wyjąć sama skrzynie? Czy może jest na to jakiś Patent? Nie trzeba odkręcać reduktora... wyjmuje się całość... przesuwa właściwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popowe Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Nie trzeba odkręcać reduktora... wyjmuje się całość... przesuwa właściwie. Dzięki za odpowiedz ale troche spuźniona skrzynia już leży pod tyrkiem dziś zamawiam sprzęgło po niedzieli dostanę i składamy, i wio w błotko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtus Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 Witam , jestem nowy na tym Forum, używałem "szukajki" i przeglądałem forum mając nadzieję że znajdę jakąś poradę jak w miarę szybko wymienić tarczę sprzęgła ( pomijając serwis ) . Dokładnie chodzi mi o demontaż skrzyni biegów, czy mam ją zdjąć z reduktorem całkowicie czy da się jakoś ją przesunąć na tyle by dostać się do docisku i tarczy. Mam dostęp do warsztatu z pełnym wyposażeniem i chciałbym wykonać to sam ewentualnie z pomocnikiem . Macie jakieś sugestie co najlepiej robić by nie zdejmować całej skrzyni czy jednak jest to nieuniknione ? Da się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Roninn Opublikowano 22 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Da się... Może coś więcej napiszesz jak "da się" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hinek Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 Skrzynię wraz z reduktorem należy zdjąć. Jest bardzo ciężka, potrzebne są dwie osoby i podpory. Wyspecjalizowany warsztat walczył z tym cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PiterM Opublikowano 23 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2010 ha ha ha to co to za warsztat odkręcasz wały napędowe przesuwasz skrzynie do tyłu i zmieniasz sprzęgło taka cała polityka mój warsztat to jak i kilka narzędzi he he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Roninn Opublikowano 24 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2010 (edytowane) ha ha ha to co to za warsztat odkręcasz wały napędowe przesuwasz skrzynie do tyłu i zmieniasz sprzęgło taka cała polityka mój warsztat to jak i kilka narzędzi he he he Ja jestem w trasie , mechanik twierdzi że po odkręceniu obydwu wałów i skrzyni od silnika nie da się jej przesunąć do tyłu ponieważ zaczepia o jakąś belkę do której przykręcone są drążki skrętne i trzeba ponoć odpinać wahacze?????. Nie widzę tego teraz ale ponoć tak jest. To prawda czy faktycznie trzeba odpinać te drążki skrętne?, twierdzi że tą belkę też poluzował ale nadal skrzynia cofa się tylko 10 cm do tyłu. Edytowane 24 Marca 2010 przez Roninn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PiterM Opublikowano 25 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2010 zgadza sie może wadzić o belke wtedy auto na podnosniki belka w dól i skrzynia idzie do tyłu na tyle zeby wyjąć sprzęgło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Roninn Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Witam Dzięki waszej pomocy Autko znowu śmiga :-), Za radą kolegów obyło się bez wyciągania całej skrzyni ale roboty i tak było sporo a szczególnie z śrubami mocującymi skrzynię do silnika , bardzo kiepski dostęp co do poniektórych śrub. Dodam do działu WARSZTATY ten w którym go naprawiano jest tani i ma pełne wyposażenie, zajmują się od mechaniki do blacharki z lakierowaniem włącznie. Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 No mnie też się wys.ało sprzęgło. Jakieś podpowiedzi gdzie zakupić i jakiego producenta? Może jakieś szacunkowe koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr323f Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Witam Podaje namiary na sklep --> http://sklep.interca...?typ=5990&wsk=O, gdzie można posprawdzać ceny i zamienniki. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tommen22 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 (edytowane) jeśli chcesz wymienic je we własnym zakresie to poszukaj sobie kogoś do pomocy bo najprościej jest wyjąc skrzynie z reduktorem ciężka strasznie w innym wypadku osobno trzeba spuścić olej pamientaj też o belce zawieszenia przodu która conajmniej trzeba zbić w dół a nie wstawiaj tanich zmienikówa szkoda roboty Valeo drogie ale skuteczne pozdrawiam za tarcze valeo zapłaciłem ok 400 zł Edytowane 9 Kwietnia 2010 przez tommen22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technolog88 Opublikowano 8 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 (edytowane) jak tą francowatą skrzynię dosunąć po wymianie i wyosiować znacie jakieś kruczki bo nie mogę poradzić sam ? chyba zakupię podnośnik do skrzyń na kółkach podobno robi robotę Edytowane 8 Lutego 2012 przez technolog88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi