Andyg Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Czy koś jest w stanie jednoznacznie powiedzieć jaka jest pojmność układu chłodzenia Vanette 2,3 D bez dodatkowej nagrzewnicy. Bo 14,5 l dotyczy raczej Sereny z dodatkową nagrzewnicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyg Opublikowano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Taką wielkość podał ktoś na tym forum. Znalazłem ten post ale nie będę kablowł. Dokończę temat może przydać się komuś. Praktycznie już w lato zacząłem pozbywać się tego co było w układzie chłodzenia. Po skończonej jeździe jak silnik był gorący odkręcałem korek od chłodnicy. Za każdym razem wylatywało ok 2 l. Uzupełniałem przegotowaną wodą. Tak kilka a może i kilkanaście razy. Układ się nie zapowietrzył. Kupiłem koncentrat i zabrałem się za czynnoś właściwą czyli napełnienie układu płynem a nie wodą. Zdjąłem rurę prowadzącą od chłodnicu do stalowej rury na dole. Według mnie wyleciało około 3 l wody, może trochę więcej. Zmontowałem całość z powrotem i dołałem koncentratu. Weszło trochę więcej jak 3 l. Uruchomiłem silnik oby się wymieszało i po paru minutach dolałem do układu jeszcze troszkę koncentratu. I to w zasadzie wszystko. Podczas jazdy 30 - 40 km nić niepokojącego się nie działo. Włączałem i wyłaczałem ogrzewanie temperatura ustabilizowała się. Czyli wygląda że wszystko jest OK. Jeśli będą jakieś ubytki to uzupełnię koncentratem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.