Gość demol Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 (edytowane) Witam, przymierzam się do wymiany standardowej kierownicy w K12 na kierownicę skórzaną która posiada dodatkowe sterowanie radiem. Czy ktoś z was wie czy po założeniu samej kierownicy z przyciskami sterującymi będzie działać sterowanie radiem ? Czy trzeba jeszcze jakis dodatkowy gadżet dokładać (taśma pod kierownice, jakieś inne przewody) ? Czy ktoś z was robił już taki upgrade ? Edytowane 5 Października 2009 przez demol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość żuczek Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 (edytowane) Tu, przy chęci posiadania sterowania z pilota w kierownicy, gdy wcześniej go nie było, raczej oczywistym jest potrzeba pociągnięcia stosownej wiązki kabli, ale to tylko przy posiadaniu radia dopuszczającego (w złączu, w obudowie) sterowanie "z podpięcia", oraz przy założeniu, że radio będzie się słuchać pilota. Na pierwszy rzut oka, skoro Twoje auto nie miało sterowania z kierownicy, to nie przewidywałbym by jego fabryczne radio pozwalało na takowe sterowania (choć tu warto by sprawdzić model radia, i jego możliwą obecność w autach ze sterowaniem z kierownicy). Na ten sam pierwszy rzut oka, do planowanej przez Ciebie operacji, by zakończyła sie powodzeniem, trzeba Ci poszukać stosownego radia, i kabelków (może i przejściówek) spinających pilota w kierownicy z radiem. Najprostszym rozwiązaniem byłoby znalezienie używki, kompletu pilot+kabelek+radio. Wszystko to oczywiście w temacie "zrób to sam", bo inaczej i jeszcze prościej, choć i nieco kosztownie, to udać się z zadaniem do dobrego warsztatu car+audio. To tak na moja prosta makówkę. Pozdrawiam Edytowane 5 Października 2009 przez roobalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość demol Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 No tak ale japończyki to sprytni goście i często bywa tak ze wiązki elektryczne są juz w aucie a rozbudowa auta np. o klimatyzacje to tylko dołożenie odpowienich "klocków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość żuczek Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 (edytowane) No tak ale japończyki to sprytni goście i często bywa tak ze wiązki elektryczne są juz w aucie a rozbudowa auta np. o klimatyzacje to tylko dołożenie odpowienich "klocków". Zgadzam się, sprytni, ale i oszczędni, więc zgodze się, że rozbudowa auta, w przewidzianym i dopuszczalnym przez nich zakresie, to kwestia dołożenia odpowiednich klocków, z tym że klocki pewnie trzeba dokładać z kabelkami do nich. Ze względu na kwestie oszczędnościowo-zarobkową (za każdy dodatek wzbogacający, słona dopłata), wątpię aby kładli "puste" kable tylko dlatego, że może w przyszłości własciciel zechce sobie rozbudować wyposażenie auta. Dodatkowo, z lektury stron forum widzę, że w różnych autach potrafią gościć radioodbiorniki różnych producentów (Clarion, Blaupunkt itd), więc nie sądzę by nasi skośnoocy przyjaciele byli takimi altruistami, i w wersji auta bez sterowania z kierownicy, zechcieli montować radio ze sterowaniem, bo z dotychczasowych obserwacji (zazwyczaj) jest różnica kosztowa między radiem co "coś może/potrafi", a radiem co "nie może/nie potrafi". To tyle w kwestii moich domysłów, proponuję zajrzeć tutaj http://www.piloty.pl/UNI20.html , może się przydać, a koszt ponoć ok 150PLN. Ps. Nie miałbym nic przeciwko, aby nasze auta były wyposażone w pełen komplet okablowania - ale to chyba troche zbyt piękne, aby było prawdziwe. Edytowane 5 Października 2009 przez roobalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość demol Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 wątpię aby kładli "puste" kable tylko dlatego, że może w przyszłości własciciel zechce sobie rozbudować wyposażenie auta. Dokładnie właśnie tak robią, jest jedna wiązka elektryczna i kable jesli sa niewykorzystane sa spięte tasmą i gotowe do podłączenia elementów. Ze względu na oszczędność nie robią 10 rodzajów wiązek elektrycznych tylko jedną. Trochę o tym wiem gdyż do dwóch japońców dokładałem już klimę (subaru, mazda). Przerabiałem wiązki elektryczne w moim subaru z wersji angielskiej na europejską więc daję radę z kabelkami. Nie wiem jak jest w nissanie dlatego pytam zanim rozbiorę auto mojej dziewczyny narażając sie w razie pomyłki na przykład na ciosy patelnią . Bardziej zależy mi na wymiane kierownicy na skórę ale jak już sa te przyciski to pomyślałem ze fajnie byłoby je podpiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość żuczek Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 (edytowane) Oj "nasz" japończyk (a jeszcze koligacjach z francuzami), to chyba nie jest to samo co tych dwóch wymienionych przez Ciebie. Skąd to przypuszczenie?!? Ano ostatnio zdejmowałem tapicerkę mojej klapy bagażnika aby dobrać sie do silniczka tylnej wycieraczki, i gdyby było jak piszesz, to ku mej wielkiej radości ukazałyby się "puste" kabelki do podpięcia kamerki cofania (w która bogatszej wersie Tino sa wyposażone), a tu nic z tego, jedynie kable do zamka i do śilniczka - ot smuteczek. Stąd podejrzewam, że i w Mikrze niewiasty, może być podobnie. Edytowane 5 Października 2009 przez roobalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość demol Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 No tak ... jak Francuzi mają z tym coś wspólnego to może być pozmiatane ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość żuczek Opublikowano 5 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 Jak mnie słuchy nie mylą, to w 2003r się "spikneli", i zdaje się że K12 już z tego układu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wanios Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Witam! Ja robiłem taki upgrade: kierownica działa jak należy, przyciski też, oczywiście z fabrycznym radiem. Pod poduszką kierowcy jest taki "przewód spiralny" i do niego wpina się wtyczkę od przycisków sterowania radiem na kierownicy. Polecam - upgrade łatwy i efekt miły (fajerka skóra). Pozdrawiam Wanios Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kowala1974 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Witam! Moja mama właśnie kupiła MICRE z taką kierownicą i mam pytanie. Czy te przyciski od sterowania radiem w kierownicy powinny być podświetlane. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Witam! Moja mama właśnie kupiła MICRE z taką kierownicą i mam pytanie. Czy te przyciski od sterowania radiem w kierownicy powinny być podświetlane. Pozdrawiam Andrzej nistety nie,nawet w tiidzie nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mshtal Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Przepraszam że odgrzewam ale mnie ciekawi czy jest możliwość wymiany seryjnego radia na inne z zachowaniem możliwości sterowania z kierownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SBox Opublikowano 11 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Przepraszam że odgrzewam ale mnie ciekawi czy jest możliwość wymiany seryjnego radia na inne z zachowaniem możliwości sterowania z kierownicy? Owszem, jest taka możliwość w Nissanie Note Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmiart Opublikowano 25 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2018 tak ja mam zamontowaną stacje 2 din z przejściówką wszystko prawie działa (tylko stacje z przycisków można wyszukiwać a nie przestawiać ot taki mały minus) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi