wysockip Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 Witam zastanawiam się nad założeniem orurowania do mojego X (przednie i boczne progi) ale mam wątpliwości co do legalności takiego orurowania, czy ktoś z was już może przerabiał ten temat ?? bo opinie na internecie są podzielone jedni mówią że legalne drudzy że nie, a nie chciałbym wydać 2 tys zł na coś co przy najbliższym przeglądzie lub kontroli drogowej każą mi ściągnąć. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perkozek Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Witam Kolegę! Ja własnie zastanawiałem się nad tym samym problemem. Jeśli ktoś zna roziwązanie - proszę o post KW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysockip Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 dzisiaj odwiedziłem diagnostykę samochodową wykonującą przeglądy rejestracyjne pojazdów i powyższe pytanie panu diagnoście, i oto co mi odpowiedział: istnieje w Polsce ustawa która reguluje między innymi i założenie orurowania ochronnego na przód pojazdu, i mówi ona o tym że takie orurowanie powinno posiadać odpowiednią homologację aby można było je zamontować na aucie, bez homologacji można zamontować orurowanie o nie większej wadze niż 0,5 kg, niestety jest przepis mówiący o obowiązku posiadania homologacji ale w Polsce nie jest ustanowiona żadna instytucja która to mogłaby wydawać takie homologację, więc defacto przepis jest martwy, i pan diagnosta zapewnił mnie że jeżeli orurowanie będzie solidnie zamontowane i nie będzie posiadało ostrych krawędzi to na pewno nikt nie zrobi mi żadnego problemu na przeglądzie lub przy kontroli drogowej, więc jestem już umówiony na założenie przedmiotowego orurowania do swojego X-a, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jankbkak Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 cześć ja mam założone orurowanie i nigdy mnie nie zapytano na przeglądzie czy mam na nie homologację choć prawda jest taka że orurowanie musi mieć homologację od producenta np; NISSANA czy innego prywaciarza ważny jest papierek ,inaczej jest jak spowodujesz wypadek i zginie osoba np;pieszy rodzina zmarłego może oskarżyć Cię że Twoje orurowanie nie miało homologacji i dlatego zginął więc lepiej je mieć dla świętego spokoju . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perkozek Opublikowano 14 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2009 Dzięki, dzięki. Teraz wiadomo czemu na Allegro w sekcji orurowanie dość często piszą o homologacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.