the_best_devil Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Witam. Mam nietypowy problem kupiłem nissana primerę p12 2.2 Diesel. A mianowicie po silnych opadach deszczu w tylnich drzwiach zauważyłem dużą ilośc wody, która po podniesieniu dolnej uszczelki wyleciała. Czy mógłby mi ktoś podpowiedziec skąd ta woda się tam znalazła, którędy mogła się tam dostac?. Proszę o w miarę sensowne odpowiedzi Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość samos Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Tez tak mam tyle ze w przednich pewnie uszczelka przy szybie chu.. jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekOb24 Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Witam. To dość typowe zjawisko. Woda dostaję się tam ściekając po szybie w czasie opadów lub wizyty w myjni. Trzeba tylko dbać o czystość otowrów odprowadzających tą wodę tak by były drożne i po kłopocie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Miałem to samo w poprzednim aucie - z woda płyną paprochy i jak pisał przedmówca co pewien czas trzeba udrożnić odpływy. Ja robiłem to zawsze po myciu auta kawałkiem druta stalowego. Teraz to lepiej robić nawet częsciej - bo w niedługim czasie woda w drzwiach oznacza zamarznięte zamki/klamki/szyby/głosniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_best_devil Opublikowano 13 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Aha rozumiem. Będę starał się tego pilnowac i sprawdzę te uszczelki. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pocisk10 Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 Też kiedyś nie mogłem dociec, co mi tak chlupie z tyłu... i wylałem ze 3 litry wody Miło dowiedzieć się, że "te typy tak mają" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciarek Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 OMG - te typy tak nie mają. Spływająca woda w drzwiach po szybie jest normalna w prawie każdym aucie. Co jakiś dłuższy czas trzeba sprawdzić otwory odprowadzające wodę z drzwi, nie ma w tym nic nienormalnego, przetykasz, usuwasz syf i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 mozna sie dowiedziec gdzie znajduja sie te "odpływy" czy tez dreny ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_best_devil Opublikowano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 W dolnej części drzwi są dwa otwory z prawej i lewej strony pod uszczelką. Należy odgiąc ją trochę i będą widoczne również w uszczelce są małe otwory, które też powinny by drożne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janko65 Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Potwierdzam jak wyżej.Przeżyłem tą wodę i śmiać mi się chciało gdy w biały dzień otworzyłem tylne drzwi, udrożniłem otwory i wyleciało sporo wody.Dlatego staram się dbać żeby się to nie powtórzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 czyli rozumiem ze jak jest woda to cos chlupie czy slychac przelewanie sie?? mialem taki objaw w poprzednim aucie zauwazalny zwlaszcza zima ale na 100% nie wiem czy to bylo to , teraz w p12 nic takiego nie slysze ale zdaje sobie sprawe ze ta woda pewnie z czasem tam sie dostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dendii Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 u mnie tez jest ten problemik, najpierw miałem w lewych tylnech drzwiach a teraz mam w prawych, faktycznie po wyjeciu uszczelki z jednego otworku leje sie jak z kranu, widocznie inna jest zatkana. trzeba to udrożnić koniecznie bo ulewy są a auto nabiera wody:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Też tak raz miałem w tylnych drzwiach w mojej p12 norma ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Co przedmówcy mówią, to jest godną uwagi i wielką prawdą. Ja dodam od swojej strony coś takiego...... Każdy samochód który zakupię, to zdejmuję boczki drzwiowe / jak to mówią , warto zobaczyć "co w trawie piszczy"/ , najlepiej w okresie letnim, przeczyszczam otworki i wyczyszczam środek drzwi /nawet odkurzaczem + wąska ssawka/. Następnie zaklejam otworki od zewnątrz np. taśmą lub gumą do żucia i rozgrzanym czystym rzadkim olejem silnikowym za pomocą jakiejś buteleczki ze spryskiwaczem, opryskuje całe wnętrze drzwi-poszycie. Po około tygodniu jazdy z zaślepionymi otworami, otwieram drzwi na całą szerokość i pozwalam, aby nadmiar oleju spłynął z drzwi np. na ziemię /w pojemniczek oczywiście, bo kłania się wszędzie ekologia/, po wcześniejszym otwarciu-odślepieniu zatkanych otworów. Potem wiem że wpadająca woda nie będzie się zatrzymywała na oleistej powłoce blachy, oraz to, że szybciej wypłynie. Oczywiście dalsza kontrola nad otworami spustowymi musi być. W niektórych markach lub modelach samochodu, wypadało by przewiercić dodatkowy otwór-otwory na odpływ nadmiaru wody, aby np. ściśnięta uszczelka drzwiowa nie blokowała otworu technologicznego, który akurat nie jest w tym miejscu co powinien, Czasami trzeba poprawić inowacje fabryczne. Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 ja się z wodą w drzwiach u siebie nie spotkalem , rozbieralem ostatnio wszystkie drzwi jak wygluszalem auto korozji nie bylo nawet kurzu bym powiedzial , ale zamiast smarowac olejem drzwi chyba pokusilbym sie o nowe uszczeli a to smarowanie wykonal ewentualnie zapobiegawczo no chyba ze drzwi byly walone i klepana to zadna uszczelka nie pomoze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Tak, oczywiście że dla zabezpieczenia i z przyzwyczajenia. Robiłem to już w samochodzie Zaporożec w tym z "uszami", progi oczywiście też - tak, jeździły takie samochodziki z ZSSR po kraju. Mówiono o nich - "zemsta Stalina". Przyzwyczajenie zostało do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot9314 Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 ja się z wodą w drzwiach u siebie nie spotkalem , rozbieralem ostatnio wszystkie drzwi jak wygluszalem auto korozji nie bylo nawet kurzu bym powiedzial , ale zamiast smarowac olejem drzwi chyba pokusilbym sie o nowe uszczeli a to smarowanie wykonal ewentualnie zapobiegawczo no chyba ze drzwi byly walone i klepana to zadna uszczelka nie pomoze... U mnie też to nie jest codziennością myje samochód dość często, sprzątam w środku i akurat ostatnio wylała się spora ilość wody podczas czyszczenia drzwi od środka, ruszyłem tą dolną uszczelką. Być może miałem niedomkniętą szybę, aczkolwiek z tym zjawiskiem spotkałem się już ze 2 razy a nie za każdym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi