Jacek_B66 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Witam Jestem posiadaczem jak w temacie QQ+2 2l ON i przejechalem nim w 1,5 roku 120.000 km w tym okresie robilem przeglady zgodnie z gwarancja wymienili mi: na 40 tys wynienilem w zaprzyjaźnionym warsztacie klocki przod na 60 tys lozysko kola prawego przod serwis gwarancja na 80 tys lozyska makpersonow gwarancja na 100 tys tarcze przod i tyl wraz z klockami bo mnie dopadli serwic i gałki i swoznie w przednim zawieszeniu. autko zachowuje się ogólnie ok po przekroczeniu okolo 107 tys zaczelo przy ruszaniu szarpac na sprzegle pewnie niedlugo mila robota mnie czeka pali przy mojej jeździe okolo 8l cykl mieszany z ogrzewaniem mam klopoty bo zabardzo nie wiadomo jak nastawic zeby temperatura byla na stalym poziomie -ogrzewanie. silnik ma stalą tem. bez wzgledu na predkosć a temperatura w kabinie jest od tego zależna nim szybciej tym cieplej przy ustawieniu jednej temperatury.Teraz przy tych temperaturach z odpalaniem nie ma problemu a stoji na zewnatrz. Przez caly okres eksplatacji nie właczyla mi sie lampka filtra czasteczek. Zaróweczki w standardzie prawy przod czesto i jedna na tyle w postojówce lewa. A najważniejsza sprawa przy 100.000 km pojechalem na stacje diagnostyczna i tam sprawdzieli ze amorytzator tyl ma 25% oraz zawieszenie przód. to ogolnie uwagi na 120.000 km pozdrawiam jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 30 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2012 Sorry, ale właśnie zrobiłem trasę 470km z boxem na dachu i mocno załadowany i przy ok.140km/h spalanie rosło jak szalone do ponad 9l/100km. 2.0dCi 4x4 automat. Wiem, że automat robi swoje i box też, ale mimo wszystko masakra. Nigdy nie zjechałem tym autem poniżej 6 litrów, ale nie wiem kiedy to było. Uważam, że samochód nie należy do oszczędnych diesli. Średnie spalanie u mnie to 7,5l/100km. Nie zrozumcie mnie źle, nie oczekuję cudów i uważam Qashqaia za całkiem udane auto. Jestem tylko bardzo sceptyczny w stosunku do wyjątkowo niskich wartości spalania podawanych przez niektórych. Pozdrawiam. PS. W sobotę jedziemy do Szklarskiej na narty, dam znać ile skopcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zbysio1973 Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Witam serdecznie Właśnie się wbiłem na forum i potrzebuję Waszej pomocy. Spalanie w moim qashqai-u to 9,5-10l (2,0 dci 150 km 4x4 w automacie, rok 2010). Trochę dużo w porównaniu do Altei 1.9TDI, ale przejechałem moim autem dopiero 3000km. Mam jednak problem i potrzebuję Waszej pomocy - nie działa mi ESP. Kupiłem auto po stłuczce z niewielkim przebiegiem, które stało w jednym z salonów Nissana. I okazało się, że ktoś ukradł czujnik przyspieszenia poprzecznego. Czujnik ten znajduje się w środkowej konsoli, pod dźwignią zmiany biegów. Dostęp do czujnika po zdjęciu osłony tunelu przy nogach od strony pasażera. osłona jest jedynie na zatrzaskach i demontaż trwa ok. 10 sekund. Jeżeli ktoś z Was ma możliwość odczytania symbolu czujnika będę niezmiernie wdzięczny. Na allegro znalazłem http://allegro.pl/nissan-qashqai-czujnik-esp-i2090798811.html ważny jest numer 47931........., czyli drugi z podanych na module. Podanego na podstawie VIN-u nigdzie nie mogę dostać (podobno serwis jeszcze nie zamawiał - bo po co można skubnąć klientowi a później wypierać się). Z góry dziękuję za bezinteresowną pomoc od "starszych" kolegów i czekam na informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 (edytowane) są dwa rodzaje,sprawdź klikając na numer, który jest do ciebie.Pozycja piąta: http://nissan4u.com/...illustration_1/ Ten z allegro,według tego jest chyba do wersji z tempomatem.Na 100-wę z QQ Edytowane 7 Lutego 2012 przez manix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachz Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 miłe zaskoczenie! na liczniku 1000 km a w baku jeszcze zostało 6 l paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waszka Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 miłe zaskoczenie! na liczniku 1000 km a w baku jeszcze zostało 6 l paliwa Zużycie 5,9 litrów/100 km , ładny wynik ale napisz w jalich warunkach eksploatacyjnych / trasa , miasto , autostrada , jak ciężka noga/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachz Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 większość jednak trasa i nogę raczej mam delikatną, nie butuję zbyt mocno. jeden szczegół, silnik jest po chiptuningu, bo pewnie przy tym silniku i tych gabarytach nie dałoby się wyciągnąć takiego spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red1980 Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Napisz coś więcej o tym chiptuningu, bo u mnie spalanie troszkę mnie zaskoczyło in minus (do poziomu 6-7 l/100km udało mi się zejść tylko jak jechałem autem od poprzedniego właściciela - wiadomo - nowy zakup, lekka noga itp.). Na ten moment na mieście lekko licząc ponad 10 l, w trasie 8-9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachz Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 robiłem w SKN Lublin co zauważyłem poprawiła się znacznie dynamika silnika na niższych obrotach, co wcześniej niestety przymulał w zimie na mrozach -18-25stopni wyszło max 7,5 l, teraz między 6-6,5 oczywiście większość trasa i raczej nie szlaeję, taka bardziej ekonomiczna jazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red1980 Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Koszt? I jakie było wcześniejsze spalanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Kurcze, ja mam 7-8 średnio, ale na trasie przy prędkości 140km/h poniżej 8-9 nie schodzi, przy 160km/h robi się wir w baku i około 10l/100km. Zejść poniżej 7 jest możliwe, ale bardzo ciężkie. Z boxem na dachu, szybkiej jeździe autostradowej i sporym obciążeniu około 9-10. Dużo moim zdaniem, ale inna aerodynamika niż w klasycznej osobówce. Automat 4x4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mi123 Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 U mnie w +2 w automacie, 2 WD. Przejechane 1000 km spalanie 8.6 litra ale ciągle spada bo silnik na dotarciu Jazda różna raz gaz w podłogę raz ledwo co go dotykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek1 Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 W niedzielę jechalem 150 km spokojnie na emeryta v max 110 km spalanie mialem 6,8 wracajac jadac ile sie da czyli chwilami nawet 150 - 160 spalanie wzroslo do 7,2 ( srednie) - silnik 2,0 dci naped na 4 ale wylaczony klima na 19 stopni na zewnatrz jakies 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strrong Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Witam QQ mam dopiero 1,5 tygodnia. Silnik 2,o dCi Acenta - jedna oś pędzona.\ Srednie spalanie po przejechaniu 600 km wyniosło 7,5. Najniżej jak mi się udało zejść to 6,8/100. Narazie uczę sie jeździć przy mocy 150 KM. Do tej pory jeździłem Peugeot 406 2,0 Hdi 110 KM. Jak mi się uda zejść poniżej 7,0 l. to się odezwę. No i zobaczę jak w zimie będzie się zachowywać. Pozdrawiam wszystkich. Udało się. Jak na razie zszedłem do 6,2. Ale to męcząca robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachz Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 a to widzę że kolega ma na liczniku 6,2 proszę doliczyć do tego jakieś 0,5 l i wtedy będzie miarodajne. mi obecnie pokazuje 5,6-5,7 a w rzeczywistości około 6,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Strrong Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 a to widzę że kolega ma na liczniku 6,2 proszę doliczyć do tego jakieś 0,5 l i wtedy będzie miarodajne. mi obecnie pokazuje 5,6-5,7 a w rzeczywistości około 6,2 Hmmmm, Przy drugim tankowaniu policzyłem spalanie na tzw. "Piechotę" jak uczył mnie mój ukochany tata i przy spalaniu 7,5 l/100 (wg kompa) to przy przeliczeniu na piechotę wyszło mi 7,04 l/100 P.S. Jest czas na pisanie w przerwie CZE-POR a czy tutaj mi może ktoś powiedzieć co mam zrobić kiedy nie wyświetla się cały wskaźnik poziomu paliwa. załączone zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dareq Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Witam. Mam pytanko. Czytałem gdzieś że spalanie w l/km komputer podaje jako srednie a zasięg przelicza z chwilowego. Czy to prawda? Moje spalanie przez pierwsze 500km od odbioru 70/30 (miasto/trasa) 8.8l/100km w automacie zwykły qq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Payne79 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Mi wyszło do Chorwacji przez Niemcy Austrię Słowenię i z powrotem 6.3 l na kompie a w rzeczywistości 7.4 Niemcy tam gdzie mozna z tempomatem 170km/h Austria i Słowenia 140km/h. Ogólnie przejechane 2600 km. QQ +2 z zamontowanym chipem (boxem) (185 KM 360Nm) Przy okazji przetestowałem prędkość maksymalną 215 na liczniku 207 wg gps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Ustalmy jedną rzecz. To niestety nie jest jakoś specjalnie oszczędny silnik. Trochę mnie to przyznam zdziwiło, ale z drugiej strony w swoim aucie mogłem się trochę tego spodziewać. Automat, napęd na 4 koła (chodzi też o wagę auta, niekoniecznie o wykorzystanie samego napędu), to wszystko ciągnie paliwo. Faktem jednak jest to, że żebym zszedł na komputerze auta poniżej 7,5l/100km muszę się nieźle postarać. Czyli wychodzi, że np.moje autko wciąga zawsze te 8 litrów. Mało? Nie wiem. Kolega stwierdził, że powinienem się cieszyć bo RAV 4 2.2 diesel wciągała zawsze minimum 12l. Autko trochę wyższe, to też ma wpływ. Trudno, ale wyprzedzam bez stresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Synkro Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Ustalmy jedną rzecz. To niestety nie jest jakoś specjalnie oszczędny silnik. Trochę mnie to przyznam zdziwiło, ale z drugiej strony w swoim aucie mogłem się trochę tego spodziewać. Automat, napęd na 4 koła (chodzi też o wagę auta, niekoniecznie o wykorzystanie samego napędu), to wszystko ciągnie paliwo. Faktem jednak jest to, że żebym zszedł na komputerze auta poniżej 7,5l/100km muszę się nieźle postarać. Czyli wychodzi, że np.moje autko wciąga zawsze te 8 litrów. Mało? Nie wiem. Kolega stwierdził, że powinienem się cieszyć bo RAV 4 2.2 diesel wciągała zawsze minimum 12l. Autko trochę wyższe, to też ma wpływ. Trudno, ale wyprzedzam bez stresu Nie zgodzę się w pełni z tezą, że silnik ten nie jest jakoś specjalnie oszczędny. Moim zdaniem wszystko zależy od stylu jazdy i prędkośći. W mieście nigdy nie przekroczyłem 9 l/100 km. Na trasie przy 150 km/h ok 8,5, przy 130 ok 7,5, przy 110 ok 6,5. Minimalne spalanie z trasy 100 km - 4,9, bez problemu uzyskuję ok 5,1 przy przepisowej jeździe drogami krajowymi. Czy 1,5 dci jest znacznie oszczędniejszy? Zaskakuje i trochę irytuje mnie natomiast fakt, że raz jadąc szybko, dynamicznie, często wyprzedzając, ciągnąc silnik pod czerwone pole potrafi mi palić 6,3, a kiedy indziej - gdy obchodzę się z pedałem gazu jak z jajkiem, taś-tasiam przez 200 km - spala bez powodu 7,5. To drugie może być spowodowane np. wypalaniem DPFa ale skąd niski wynik spalania przy ostrej jeździe? Niemniej są to incydenty bo z reguły jest tak jak napisałem w pierwszym akapicie. Jak wiadomo z danych - wersja 4x4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Nie zgodzę się w pełni z tezą, że silnik ten nie jest jakoś specjalnie oszczędny. Moim zdaniem wszystko zależy od stylu jazdy i prędkośći. W mieście nigdy nie przekroczyłem 9 l/100 km. Na trasie przy 150 km/h ok 8,5, przy 130 ok 7,5, przy 110 ok 6,5. Minimalne spalanie z trasy 100 km - 4,9, bez problemu uzyskuję ok 5,1 przy przepisowej jeździe drogami krajowymi. Czy 1,5 dci jest znacznie oszczędniejszy? Zaskakuje i trochę irytuje mnie natomiast fakt, że raz jadąc szybko, dynamicznie, często wyprzedzając, ciągnąc silnik pod czerwone pole potrafi mi palić 6,3, a kiedy indziej - gdy obchodzę się z pedałem gazu jak z jajkiem, taś-tasiam przez 200 km - spala bez powodu 7,5. To drugie może być spowodowane np. wypalaniem DPFa ale skąd niski wynik spalania przy ostrej jeździe? Niemniej są to incydenty bo z reguły jest tak jak napisałem w pierwszym akapicie. Jak wiadomo z danych - wersja 4x4. Powiem szczerze, że starając się jeździć ekonomicznie nigdy nie udało mi się zejść poniżej 6,5 l. Swoją drogą co to była za jazda. Ja jednak swoją tezę podtrzymuję właśnie z uwagi na fakt, że mimo naprawdę usilnych starań w celu osiągnięcia niskiego wyniku nic z tego nie wychodzi. Co do 1,5 dCi się nie wypowiadam, nie znam nikogo kto jeździ autkiem z tym motorem. Tylko żeby nie było, że uważam nasze 2.0 dCi za jakiegoś smoka paliwożernego, nie w tym rzecz. Tylko liczyłem chyba na troszkę mniejsze spalanie, ale już teraz się przyzwyczaiłem. Swoją drogą zimą może nawet kopcić 11l w zamian na 4x4 Bezcenne. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanteS Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Dodam swoje wyniki do dyskusji: QQ+2 2.0 dci A/T z boxem i full familly load pierwsza cześć trasy do HR ok 780 km po D autostradach i korkach cruzing speed ok 145 km/h: Średnie spalanie 8.5 Średnia prędkość 75 km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 To chyba wynik bardzo prawdopodobny bo mój zwykły 2.0 dCi automat spalił na przestrzeni całego wyjazdu do HR - 2800km - około 7,5 z 4 osobami (jedna w ciąży, więc jak 4,5 ), oczywiście klima non-stop i zapakowany do fula. Box dołożył Ci około litra, więc standardowo. Nie jest źle....a niby taki paliwożerny ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanteS Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Update nr 2 Jedziemy na dwa postoje, właśnie dotarliśmy do Gorisnicy na Sloweni Licznik pokazuje 1170 km średnia prędkość 89 km/h mimo ze był to skok w większości przez Austrie - spalanie UWAGA 8,2 za cały dystans Musiało być poniżej 8 na ostatnim odcinku chociaż prędkość była rzędu 135/140 km/h ... To be continued ps upały nieziemskie. Wczoraj wsk temp zewn pokazywał 39 stopni o 2200. Myślałem ze się zepsuł dopóki nie wyszedłem z samochodu. Obecnie miły refreshing z napojem lokalnym o nazwie "Pivovarna Union Ljubliana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badi Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Chorwacja jest piękna, byliśmy 2 razy. Nieco górzysty teren też nie sprzyja biciu rekordów spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi