Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zawieszenie w QQ

Gość maly80
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to jest z tym zawieszeniem ? Teraz mam 142 tys.km

Przy 100 tys.km byly wymienianeamortyzatory tył.

Teraz prawy ma 56 %,lewy 46 %-czyli kwalifikuja sie dowymiany.

W Yarisie zrobilem 90 tys.km i nic nie wymienialem.

Jakie zakladaliscie,mam do kupienia Kayaba -215 zl za sztuke,ciezko znalesc innej marki .

Dzieks

Kayaba to bardzo dobry produkt-kolega Kserokop aktualnie urzytkuje :whistle:

mam nadzieję, że w jakimś pewnym sklepie, bo podrabiają w tej chwili wsio

niektóre sklepy kupują w hurcie to co niektórzy sprzedają w detalu na allegro :D

mam nadzieję, że w jakimś pewnym sklepie, bo podrabiają w tej chwili wsio

niektóre sklepy kupują w hurcie to co niektórzy sprzedają w detalu na allegro :D

Święta racja!Psują rynek strasznie "badziewiem".

• 2 miesiące temu...

Powiedzcie jak to jest z zawieszeniem w naszych QQ. Serwis w którym robie przeglądy twierdzi że X-Trail, Qashqai i Koleos to to samo zawieszenie. Każdy z nas wie jakie słabe punkty ma zawieszenie naszych aut (tulejki amortyzatorów, łożyska McPersonów, i może jeszcze "nie lubimy poprzecznych nierówności). A czytam sobie forum RENO i co widzę KOLEOS ma bardzo komfortowe zawieszenie !!! Ktoś nawet pisze że po 100 000 km nic nie wymieniał!! http://www.klubrenault.pl/forum/viewtopic.php?t=4976 Piszą tam o rdzewiejących sankach ale skoro to to samo zawieszenie to może i u nas zaczną rdzewieć i skoro to to samo zawieszenie to dlaczego tak różne nie rozumiem !!

Powiedzcie jak to jest z zawieszeniem w naszych QQ. Serwis w którym robie przeglądy twierdzi że X-Trail, Qashqai i Koleos to to samo zawieszenie. Każdy z nas wie jakie słabe punkty ma zawieszenie naszych aut (tulejki amortyzatorów, łożyska McPersonów, i może jeszcze "nie lubimy poprzecznych nierówności). A czytam sobie forum RENO i co widzę KOLEOS ma bardzo komfortowe zawieszenie !!! Ktoś nawet pisze że po 100 000 km nic nie wymieniał!! http://www.klubrenau...opic.php?t=4976 Piszą tam o rdzewiejących sankach ale skoro to to samo zawieszenie to może i u nas zaczną rdzewieć i skoro to to samo zawieszenie to dlaczego tak różne nie rozumiem !!

Ja mam 86 000 w QQ i też nic nie wymieniałem. Przed ostatnim przeglądem poprosiłem nawet zaprzyjaźnionego diagnostę żeby coś znalazł, póki auto na gwarancji ale nie było do czego się przyczepić. Zobaczymy przed następnym - właśnie przy "setce". Jeżdżę głownie po słabych drogach wiejskich plus Warszawa, a ostatni kilometr do pracy to już na prawdę dziura na dziurze.

• 1 miesiąc temu...

Sukanie tylnego zawieszenia jest faktycznie "upierdliwe", jest ono słyszalne tylko na niewielkich nierównościach typu połatany asfalt. Efekt jest taki jakby coś było luźne lub zużyte np. łącznik. Zaglądając pod spód wszystko fajnie wygląda, masywne wahacze itp. Jednak coś jest nie tak i denerwuje mnie to, że nie wiem co jest nie tak!! Link do ciekawego artykułu nt. m.in. zawieszenia

http://infomoto.pl/t...z,dwoch,swiatow

kolego miałem to samo wymieniłem gumy na sankach zawieszenia przód i cisza normalnie

dobrze

uściślijmy zatem - co rozumierz przez "sanki" ?

(nie mam na mysli tych zimowych, dla dzieci...)

Przez sanki - chodź nie ja użyłem tego sformułowania, a jedynie bez złośliwości spróbowałem zrozumieć autora wpisu - rozumiem to:

1214201423419.png

tylko że z przodu nie ma sanek...

kolego to moze wejdz pod auto i sprawdz bo mam wrazenie ze nissana widziales tylko na zdjeciach

ps widze że znalazles rysunek i wlasnie o to mi chodzilo

aaa, to przepraszam

czyli chodzi o cos w stylu ramy pomocniczej ? w 2 wd również ?

w 2 w tez

ja mam własnie 2wd

Edytowane przez mirekrzeszów

owszem jest i na to wlasnie mowia sanki

kolego kilka postow wczesniej pokazal rysunki z serwisowki nissana .poogladaj

1214201423419.png

a sam samochód wcale nie jest taki zly jak narzekaja niektorzy ani taki dobry jak reklamuja .ot normalny pojazd zeby dojechac do pracy lub pojechc do lasu na grzyby

narzekaja ci co mysla ze maja terenowke a to przeziez normalny kompakt tylko podniesiony

ma kilka wad zawieszenia -choroby wieku dzieciecego

ale wiekszosc mona wymienic i jest spokój np te tuleje wozka ktore szybko padały i zawieszenie halasowalo

nissan teraz zaklada wzmocnione i jest po sprawie

tylna kosztuje 50 zl x 2 szt oryginalna w serwisie a przednie 180 zl x 2 szt

Edytowane przez mirekrzeszów
  • Upvote 1

ps widze że znalazles rysunek i wlasnie o to mi chodzilo

Swoją drogą zdradź ile kosztowała Cię wymiana tych tulejek wraz z częściami - też mnie to niedługo czeka...

nissan teraz zaklada wzmocnione i jest po sprawie

tylna kosztuje 50 zl x 2 szt oryginalna w serwisie a przednie 180 zl x 2 szt

koszt robocizny to 250 zl ale poza serwisem

wymienial mi to gość prywatnie.

do tego trzeba miec najlepiej oryginalny przyrzad do wciskania zeby nie uszkodzic ich podczas montazu

• Upvote 1

• 10 miesięcy temu...

Ja wymieniałem po raz drugi tylne amortyzatory. Niestety tym razem autko już po gwarancji.(480 zł 1 szt w ASO) Po 1,8 roku i przejechaniu ok 18 tys, km!od poprzedniej wymiany.

Tym razem wymieniałem Sachsy 56210jd03a (oczywiście made in Turkey) na Sachsy 56210jd04a (tylko te są teraz dostępne do QQ,też made in Turkey) Co ciekawe jak się wymienia amortyzatory po gwarancji (czytaj płaci się) to są od ręki- jak na gwarancji to się czeka (chore,dziwna polityka Nissana jak w naszej służbie zdrowia).

Ps. Interesowałem się czy są jakieś innej firmy amortyzatory pasujące do QQ, poza Sachs (u mnie już ta firma przez te amortyzatory straciła), które produkują amortyzatory I są w katalogu 2011r Kayaby, ale niestety niedostępne w Polsce ( w Intercarsie (sprawdzali czy są w Niemczech, niestety też ich nie było), ani Norauto)

W moim QQ są amortyzatory Sachs xxxxxx4a. Na razie nic nie stuka i nie puka, ale zauważyłem, że guma na tulejach dolnych jest bardzo miękka i poddaje się na boczne, ręczne skręcanie jak na załączonych fotkach.

Czy to świadczy o częściowym zużyciu, czy w tych amorach guma jest aż tak miękka ????

post-16692-0-89880500-1376554071_thumb.jpg

post-16692-0-57105600-1376554163_thumb.jpg

Edytowane przez picad

• 1 miesiąc temu...

W moim QQ są amortyzatory Sachs xxxxxx4a. Na razie nic nie stuka i nie puka, ale zauważyłem, że guma na tulejach dolnych jest bardzo miękka i poddaje się na boczne, ręczne skręcanie jak na załączonych fotkach.

Czy to świadczy o częściowym zużyciu, czy w tych amorach guma jest aż tak miękka ????

W moim QQ tylne amorki do wymiany drugi raz :( Tym razem niestety po gwarancji. Robiłem w serwisie przegląd i Panowie stwierdzili że skoro mam zapłacić za amortyzatory to lepiej żebym kupił KAYABY bo z nimi nie ma takiego problemu jak z SAHSAMI (czytałem na forum Opla że tam też mają podobne problemy z tym producentem) ALE UWAGA Serwis stwierdził żeby kupił KAYABY o numerach 349078 czyli do KOLEOSA i X_TRAILA a nie 349079 do QASHQAIA !! Mówili że montowali takie i jest spokój !!

• 5 miesięcy temu...

Witam, panowie mam problemik, poniewaz mam do wymiany cala lewa strone po spotkaniu z dziura, jak powiedzial mi mechanik poprostu padly, wiem ze musze wymienic komplet, tylko dylemat na jakie ????. -_-

Na rynku jest ich sporo, ale nie wiem jakie sa dobre, sachs, monroe, trv,kyb, nawet znalazlem bilstein, metlik w glowie.

Czytajac posty widze ze koledzy sa juz po wymianach  i mozecie doradzic jakie beda optymalne do mojego 1.5dci, dodam ze jeszcze byly fabryczne.

• 3 lata później...

W moim QQ tylne amorki do wymiany drugi raz :( Tym razem niestety po gwarancji. Robiłem w serwisie przegląd i Panowie stwierdzili że skoro mam zapłacić za amortyzatory to lepiej żebym kupił , KAYABY bo z nimi nie ma takiego problemu jak z SAHSAMI (czytałem na forum Opla że tam też mają podobne problemy z tym producentem) ALE UWAGA Serwis stwierdził żeby kupił KAYABY o numerach 349078 czyli do KOLEOSA i X_TRAILA a nie 349079 do QASHQAIA !! Mówili że montowali takie i jest spokój !!

Witam, jestem tu nowy 

mam  pytanie czy ktoś wymieniał na na 349078? jakie ma doświadczenie z amortyzatorami ?