Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Podwyzszenie zawieszenia? czy mozliwe?

Gość malyboa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

posiadam swojego N14 ... , ale z racji tego ze mieszkam w górach to bardzo przydałoby mi sie podwyższyć zawieszenie ... mam troche siana .. mozna by sprobowac..

nie jestem mechanikiem ale juz nie jeden wypadek naprawiałem. nie chodiz mi o jakies mega podwyazanie...

prosilbym o pomoc : tj. od czego zaczac , co musialbym wymienic i jakie to mniejwiecej koszty... no i czy to mozliwe :D

Edytowane przez malyboa

Nic się nie znam na tuningu, ale może zamontować jakieś dłuższe sprężyny, skoro w celu obniżenia się je skraca. A masz jakąś osłonę pod silnikiem? U mnie poprzedni właściciel dorobił takową z nierdzewki i jakoś zdaje egzamin.:D

P.S. Dużo jeżdżę po leśnych i polnych drogach i mój Y10 sprawuje się tam znakomicie.

hehe całkiem fajny pomysł :D

ale wczoraj uslyaszłem ze nad/pod spręzyny mozna wlozyć takie gumowe 'dystanse' tylko niewiem dokładnie jakei i czy takowe istnieją... lub jak mowisze poprostu dluzsze sprezyny...

poza tym chyba amortyzatory dłuzsze trzeba? czy mi sie tylko wydaje?

Kolejne pytanie odnosnie sunnego terenowego, bo nie chce robic nowego tematu.... czy istnieje mozliwosc zrobic nadkola w stylu audi allroad w sunnym ... ?? jakies takie plastiki załozyc? moze zaradziiłoby to troche w walce z korozja ... no i nadałoby mu bardziej terenowy design :D

odnosnie tych sprezyn to niemam pojecia ...

czy istnieje mozliwosc zrobic nadkola w stylu audi allroad w sunnym ... ?? jakies takie plastiki załozyc? moze zaradziiłoby to troche w walce z korozja ... no i nadałoby mu bardziej terenowy design :D

odnosnie tych sprezyn to niemam pojecia ...

:wtf: pytasz poważnie? nadkola w stylu audi allroad w sunnym? :|

jak zrobisz nakładki to dopiero stworzysz piękne środowisko do tworzenia się rdzy

Edytowane przez mimier

poprsotu mam 1 sunnego strasznie pognitego i myslalem ze te plastiki zapobiegłby roszezaniu siekorozji...

jestem z gór i czesto jezdzimy nissankami po mega sniegach i z tad ta rdza. szukam jakiegos dobrego srodka by zapobiec.

Żadne plastiki, poszerzenia czy coś podobnego nie powstrzymają rdzy. Ewentualnie ją zakryją, ale jak pisali koledzy powyżej, dopiero wtedy ruda się rozpanoszy na dobre. Jedyny sposób na rudą to całkowita amputacja, spawanie reparaturek i dobra konserwacja. Środki typu "Brunox" lub inne też w 100% nie powstrzymają rdzy. Spowalniają jedynie rozszerzanie się ognisk korozji.

No musisz zrobić sobie analizę kosztów. Reparaturki tylnych nadkoli i progów( to się sypie najczęściej) to koszt ok 400zł + robocizna (blacharka) do tego lakiernik. Na pewno tanie to nie jest. Może znajdziesz gdzieś kastę w dobrym stanie to faktycznie przekładka bardziej opłacalna. Mnie to czeka w przyszłym roku. Na szczęście nie jest mocno pognita poza tym większość roboty robię sam.

kurcze to w tym nissanie o ktorym mowie .. bedzie latwiej kupic karoserie i wszystko przelozyc .. bo tam juz zgnilizna jest bardzo zaawansowana.

także szukaj nowej "budy" i ciesz się jazdą zdrowym autem ;)

• 2 miesiące temu...

A jakie sprężyny podniosą mi suniacza na godziwy poziom, żeby nie przeć podłoga o jakieś większe górki? chodzi mi o to żeby podnieść tył nieco wyżej niż przód.

najchętniej jakieś linki albo do sprężyn albo do podkładek.

Pozdro i dzięki.

• 3 tygodnie później...

A nie wystarczyłaby płyta pod silnik a na zimę łańcuchy? :D

Zazwyczaj się sprawdza. Mieliśmy kiedyś w pracy takiego Subaru Justy z płytą i 4 łańcuchami. Darło nieziemsko :thumbsup:

Edytowane przez slayer17