Misiek82 Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Witam mam primere p11 2.0 97r chce wymienić płyn w chłodnicy ktoś się orientuje czy chłodnica ma korek spustowy, ile wchodzi płynu do układu, czy trzeba go odpowietrzyć, jak to zrobić...z góry dzieki za info i pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest lotnik Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Witam mam primere p11 2.0 97r chce wymienić płyn w chłodnicy ktoś się orientuje czy chłodnica ma korek spustowy, ile wchodzi płynu do układu, czy trzeba go odpowietrzyć, jak to zrobić...z góry dzieki za info i pozdrawiam witam no to tak chłodnica nie ma korka musisz zdjąc dolny wąż,i oprucz tego musisz jeszcze spuścic płyn z silnika,w zasadzie nie muszisz odpowietrzac układu ale możesz, nie pamietam która śróbka tam była do odpowietrzania zobacz sobie jak coś w tych książkach 'sam naprawiam...'coś mniej więcej ta śróbka jest nad termostatem, u mnie płynu weszło niecałe 7l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ulisses Posted October 29, 2009 Share Posted October 29, 2009 Dokladnie dolny waz zdjac, potem odkrecic korek od chlodnicy. Tylko zrób to na w miare chlodnym aucie bo mozna sie niezle poparzyc. Plynu u mnie weszlo kolo 6 litrow, najlepiej koncentrat i rozcienczyc woda destylowana, nie warto przesadzac z iloscia koncentratu w stosunku do wody, powyzej 70% koncentratu jest to juz szkodliwe dla auta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek82 Posted October 30, 2009 Author Share Posted October 30, 2009 dzieki panowie bo juz chcialem sie zabierac a mam tylko 4 litry ;-) dokupie wiecej i biore sie za wymiane pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest NissanP11 Posted November 11, 2009 Share Posted November 11, 2009 4 litry to dość w zupełności..!! kto rozcieńcza w tosunku 7:1..!!! to nie poważne.. Nawet na koncentracie pisze że stosunek ma być na zime 4:4.. czyli jak w układ wchodzi 7 litrów to wystarczy 3.5 płyn chłodniczy do 3.5 woda.. i to masz do minus 25st C.. a po cholere bardziej zagęszczać..?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek82 Posted November 16, 2009 Author Share Posted November 16, 2009 4 litry to dość w zupełności..!! kto rozcieńcza w tosunku 7:1..!!! to nie poważne.. Nawet na koncentracie pisze że stosunek ma być na zime 4:4.. czyli jak w układ wchodzi 7 litrów to wystarczy 3.5 płyn chłodniczy do 3.5 woda.. i to masz do minus 25st C.. a po cholere bardziej zagęszczać..?? ja nie kupiłem koncentratu tylko gotowy płyn... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest domekgl Posted December 14, 2009 Share Posted December 14, 2009 Witam, chciałem się dowiedzieć jaki płyn lub koncentrat stosujecie. Potrzebuje dolać płyn do chłodnicy a nie wiem jaki. Poza tym mam taki problem, że nie wnętrze nagrzewa się bardzo powoli. Czy może być to być spowodowane niskim poziomem płynu? W chłodnicy jest ale zszedł w zbiorniczku wyrównawczym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bodzió Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 Witam, chciałem się dowiedzieć jaki płyn lub koncentrat stosujecie. Potrzebuje dolać płyn do chłodnicy a nie wiem jaki. Poza tym mam taki problem, że nie wnętrze nagrzewa się bardzo powoli. Czy może być to być spowodowane niskim poziomem płynu? W chłodnicy jest ale zszedł w zbiorniczku wyrównawczym. Żeby wymienic płyn w układzie nie wystarczy tylko zdjąc przewodu dolnego z krócca chłodnicy trzeba także spuścic płyn z bloku silnika. W przeciwnym razie nic wam nie da spuszczenie z samej chłodnicy bo nowy płyn wymiesza się ze starym który pozostanie w bloku silnika. W silniku 2.0 korek spustowy z bloku znajduje się pod kolektorem wydechowym i jest do niego trudny dostęp. Potrzebne będzie użycie jakiejś rurki jako przedłużacza do klucza. Pamiętajcie że tylko spuszczenie płynu z całego układu daje gwarancje że nowo wlany płyn będzie spełniał oczekiwania stawiane mu przez was. Powodzonka przy wymianie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sznurek Posted December 23, 2009 Share Posted December 23, 2009 a dlaczego nie można samego płynu chłodniczego wlać tylko musi być rozrobiony z wodą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misiek82 Posted December 25, 2009 Author Share Posted December 25, 2009 można wlać sam płyn, rozrabia się z wodą tylko koncentrat, wszystko zależy od tego jaki kupisz. pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts