Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Guest BESEL_
 Share

Recommended Posts

Guest nora666

Według instrukcji serwisowej aby wymienić żarówki oświetlenia tablicy rejestracyjnej należy zdjąć tapicerkę klapy, powinna być na zatrzaski /dział EI str. 40 instrukcji/ i w środku jest oprawka przykręcana na dwie śróbki, po ich wykręceniu powinieneś wyjąć wszystko z żarówką /dział LT str. 164 instrukcji/ :| . Sam tego jeszcze nie robiłem, ale tak jest rozrysowane. Pozdrawiam! B)

Besel - jest z tym troche zabawy, po kolei powinno byc tak:

A/ najpierw zdjecie plastikowego wykonczenia z tylnej klapy.

1. Otworzyc drzwi bagaznika.

2. Zdemontowac uchwyt (raczke) do zamykania.

3. Zdemontowac i odlaczyc oswietlenie bagaznika.

4. Zdemontowac zatrzaski/ klipsy.

5. Zdjac tapicerke z tylnych drzwi.

B/ teraz wymiana zarowki z tablicy:

1. Odlaczyc wtyczke oswietlenia tablicy.

2. Przekrecic zarowke w kierunku przeciwnym do wskazowek zegara.

3. Wyjac zarowke (12V-5W)

Montaz odbywa sie analogicznie, tyle, ze w odwrotnej kolejnosci.

Daj znac czy dales rade i jak duzo czasu Ci to zajelo.

I jeszcze schemaciki:

13e805d3ecab5a91m.jpg

tak myslalem ze bez odciagania tapicerki sie nie obejdzie;/ kto takie rozwiązania wymysla!! przeciez wymiana zarowek to podstawowaa czynnosc ktora trzeba czasami wykonac bedac w trasie!

dzieki bilro za informacje:) jak kupie zarowki i przestanie padac to sie za to zabiore:)

Guest szczureczek

Ciesz się, że masz od środka dojście do żarówki. Wszystkie auta co miałem i miały na zewnątrz dojścia to lampki gniły, utleniały się śrubki mocujące itp. :)

szczureczek w jeepie mojego ojca oświetlenie tablicy jest łatwiej dostepne. polega na nacisnieciu plastiku i odciagnieciu. Zarowka wtedy jest dostepna odrazu:) póki co nic nie gnije. A my musimy sie meczyc. Choc np w transitach lampki oswietleniowe gnily jak tylko. W sprinterach trzymają sie jak nowe:) I bądź tu mądry:)

właśnie skonczylem wymieniać żarówki:) efekt będzie widoczny wieczorem:) jak ktoś by chciał porady na temat wymiany służe pomoca:)

e76e9e840756ea84m.jpg

żeby wyciągnąć zatrzaski trzeba wepchnąć ten mały bolec lekko do środka, a następnie wyciągnąć cały zatrzask

968a0ad0f837c9edm.jpg

16879dcd264b994dm.jpg

Edited by BESEL_

Besel_ możesz pstryknac fotki z nowymi światełkami w nocy zeby było widac różnicę?

Ile czasu Ci to zajęło?

efekt jest taki jak na zdjeciu w tej aukcji:) mocne biale światło.

http://moto.allegro.pl/item835505240_postojowki_led_w5w_4_led_oryginalne_rabaty.html

dogrzebanie sie do zarowek z wymiana zajelo mi z 20 min:d ale dlatego ze meczylem sie z zatrzaskami:D teraz zrobilbym to w 10 min:d zadna filozofia:d

Edited by BESEL_

hmmm mocne białe światło? a gdzie na tym plakacie jest mocne światło? :D

• 7 years later...

Jakie sa żarówki? Chodzi mi o oznaczenie. Moze ktos podpowie, bo nie chce dwa razy rozbierać tej tapicerki.

Możesz włożyć ledowe z zimną barwą białego, co prawda mają one krótką żywotność, chyba że kupisz najdroższe z istniejących. Jest tego dużo do wyboru np na allegro.