Gość adamowy Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 witam. mam pytanie związane z wyposażeniem dino , a mianowicie czy wasze autka są wyposażone w podgrzewane lusterka? w jakich wersjach były one montowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość żuczek Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Jaki traktorek mam, to widać, dodam że jest wzbogacony o ekranik LCD, i odtwarzacz CD, oraz klimatyzację climatronic'a, nie ma navi, ani zmieniarki CD. I wydaje mi się (dla pewności trzebaby sprawdzić w serwisówce), że jest wyposażony w podgrzewanie lusterek (załączane z podgrzewaniem lytlnej szyby). A wydaje mi się dlatego, że nader szybko robią się przejrzyste - ale spojrzę w wolnej chwili w serwisówkę, oraz przy najbliższej okazji sprawdzę empirycznie jak się sprawy mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adamowy Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Byłbym wdzięczny. Mój nissan jest z 2004 i jest oznaczony ace+ (bardzo podobne wyposażenie jak u ciebie roobalek :climatronic, wyświetlacz lcd, brak zmieniarki i brak navi-chyba , u mnie jest jeszcze kamera cofania). jak kupowałem auto dostałem papiery po niemiecku (w większości jakieś faktury z serwisu) a że nie szprecham to i tak nic z nich nie wynika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomek8301 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 witam. mam pytanie związane z wyposażeniem dino , a mianowicie czy wasze autka są wyposażone w podgrzewane lusterka? w jakich wersjach były one montowane? Witam mam wrażenie że żaden model Almery Tino nie był wyposażony w podgrzewane lusterka...?! ...przynajmniej samochody które były sprzedawane w salonach NISSANA w Polsce - nie były wyposażone w ten "bajer",a mój jest "krajowy". Jest to dla mnie trochę dziwne, gdyż almera tino jest wyposażona w wiele innych udogodnień /dużo droższych dodatków wyposażenia/ ,a brakuje czegoś takiego jak podgrzewanych lusterek - które o tej porze roku bardzo by się przydały... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirx Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Witam mam wrażenie że żaden model Almery Tino nie był wyposażony w podgrzewane lusterka...?! ...przynajmniej samochody które były sprzedawane w salonach NISSANA w Polsce - nie były wyposażone w ten "bajer",a mój jest "krajowy". Jest to dla mnie trochę dziwne, gdyż almera tino jest wyposażona w wiele innych udogodnień /dużo droższych dodatków wyposażenia/ ,a brakuje czegoś takiego jak podgrzewanych lusterek - które o tej porze roku bardzo by się przydały... Pozdrawiam Witam jestem świeży kupiłem tino niecałe 2 miesiące temu jestem majsterkowiczem i sam zamontowalem w swoich lustekach podgrzewacze działają super tylko przy wyjmowaniu szkieł luster trzeba barzo uważac i porządnie podgrzać obudowe ale sie udało doczepiłem sie do podgrzewacza tylnej szyby i jest ok pozdrawiam rodzine posiadaczy tino samochodzik sprawuje się ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość żuczek Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Witam mam wrażenie że żaden model Almery Tino nie był wyposażony w podgrzewane lusterka...?! ...przynajmniej samochody które były sprzedawane w salonach NISSANA w Polsce - nie były wyposażone w ten "bajer",a mój jest "krajowy". Jest to dla mnie trochę dziwne, gdyż almera tino jest wyposażona w wiele innych udogodnień /dużo droższych dodatków wyposażenia/ ,a brakuje czegoś takiego jak podgrzewanych lusterek - które o tej porze roku bardzo by się przydały... Pozdrawiam Na wstępie mych domysłów uzupełniające słówko o moim traktorku tzn. też jest "krajowy", i od pierwszego właściciela. Nie wiem, może błędnie identyfikuję, bo serwisówka jest w j.angielskim, a jest to dla mnie język ewidentnie obcy, bo nigdy się go nie uczyłem tak w szkołach, jak i prywatnie. W rozdziale "elektrycznym" (EL) jest podrozdział "REAR WINDOW DEFOGGER" (tłumaczę sobie: "podgrzewanie/odmrażanie tylnej szyby"), i tu na schemacie obok "RR DEFFOGER SW" (tłumaczę sobie: "włącznik podgrzewania tylnej szyby" ) widnieją również elementy: "DOOR MIRROR DRIVER SIDE (DEFOGGER)", "DOOR MIRROR PASSENGER SIDE (DEFOGGER)" - co tłumaczę sobie: "podgrzewanie lusterka po stronie kierowcy/pasażera". We wspomnianym schemacie występują elementy z określeniami: - DM - "WITH DOOR MIRROR DEFOGGER" - OD - "WITHOUT DOOR MIRROR DEFOGGER" co sobie tłumaczę: "z podgrzewaniem / bez podgrzewania lusterek" Reasumując te moje wypocinki/poszukiwania, i przy założeniu że dobrze kombinuję to nasze traktorki mogą (choć nie muszą) być wyposażone w podgrzewane lusterka. A sprawdzić to można w dwojaki sposób tzn udać się z zapytaniem do ASO, lub empirycznie czyli zaobserwować co się dzieje na lusterkach gdy załączymy podgrzewanie w warunkach oszronienia/oblodzenia. Oczywiście można "polecieć po całości" czyli ASO i empirycznie. Empiryczne rozpoznanie w opcji "rozkręcamy lusterko" raczej bym odradzał, bo może "coś" ruszymy i zrobimy sobie "kuku". Pozdrawiam Edytowane 29 Grudnia 2009 przez roobalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adamowy Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Empirycznie to właśnie nic nie zaobserwowałem, niestety dla tego wolałem wpierw zapytać zamiast od razu pchać pazury w lusterka bo pewnie drogo by się to dla mnie skończyło a tak poważnie to dziwne że nie ma takiego bajeru (chyba że u mnie jest coś walnięte), kolega ostatnio kupił mazde 626 bez udziwnień i bardzo sobie chwali taką opcję bo autko stoi pod chmurką. Edytowane 30 Grudnia 2009 przez adamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość żuczek Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Rzeczywiście, obserwacja na nic się przyda w przypadku, gdy podgrzewanie lusterek jest, tylko z jakichś powodów nie działa. Dlatego myślę że jeśli ktoś ma niedaleko/po drodze ASO, to warto wstąpić i po VIN'ie powinni zweryfikować, czy auto było wyposażone w jakże pożyteczny dodatek?! Tak na marginesie, u mnie, podgrzewanie lusterek zauważyła (emiprycznie) moja małżonka, i jest to o tyle ciekawe, że moja "lepsza połowa" wcale nie interesuje się, a nawet stroni od tematów technicznych dotyczących auta - dla niej ważne że auto jest sprawne, i w baku paliwa jest powyżjej 1/4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodek05 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Ja na bank nie mam podgrzewania czym jestem bardzo wkurzony, stare vento ojca posiada a tu rodzinny mini van i nic ;( jak by ktoś otwierał lusterko to niech opisze jak to uczynił. Nie zbyt sie znam na elektryce samochodowej ale jak bym miał "gotowe" lusterka to podjechał bym pod jakiegoś elektryka i to podpiął. A fakt faktem nissan jest d*pa wołowa bo coś takiego pewnie kosztuje w całości fabrykę 10-14 Eur a brak. A fakt posiadania naprawdę łatwo sprawdzić jak jest mrozik, szron po włączeniu szybciutko schodzi a wręcz ciut paruje w vw odgarniałem sobie szybki a w tym czasie lustereczka były suche. A jeszcze ogrzewanie czasami poznacie też po tym że krawędzie szkła w lusterku są ciut ciut zrudziałe (efekt uboczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tolo74 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Osobiscie nie wnikalem w takie bajery pozniewaz nie zauwazylem zeby mi lusterka zamarzaly (moze to kwestia tego ze auto stoi pod zadaszeniem. PO prostu dodatkowa funkcja jest u mnie zupelnie niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deze Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 jeśli mamy podgrzewane lusterka ,to na lusterku jest taki znaczek,kilka falujących linii,jedna nad drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomek8301 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Witam ...reasumując - samochód ma wszystko prócz podgrzewanych lusterek!!!!!! Powodem jest chyba umiejscowienie produkcji Almery Tino - HISZPANIA !!!!! W tak ciepłym kraju mogli o takim nieprzydatnym "bajerze" zapomniec. Pozdrawiam!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zawdar0 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Witam ja juz kiedys się wypowiadałem na starym forum na ten temat. A mianowicie na ciasnej drodze uderzyłem sie lusterkami z innym samochodem i dzięki temu zauważyłem że wkład lusterka jest ze ścieżką do podgrzewania ale w nerwach wtedy nie pamiętam aby lusterko miało doprowadzoną instalacje elektryczną. Pozdrawiam tinowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smagi Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Witam jestem świeży kupiłem tino niecałe 2 miesiące temu jestem majsterkowiczem i sam zamontowalem w swoich lustekach podgrzewacze działają super tylko przy wyjmowaniu szkieł luster trzeba barzo uważac i porządnie podgrzać obudowe ale sie udało doczepiłem sie do podgrzewacza tylnej szyby i jest ok pozdrawiam rodzine posiadaczy tino samochodzik sprawuje się ok Witam ja też jestem świeży i na pewno nie mam podgrzewanych lusterek w mojej almerce czy mógłbyś mi pomóc i doradzić opisać itp jak to zrobić bezpiecznie znaczy wymontować, podłączyć i zamontować bezpiecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 almery nie maj podgrzewanych luster Trzeba sobie dorobić Ja w swojej zwykłej almie porzeźbiłem i mam ten "cud techniki" bo żona się upierała i zazdrościła mi tego w Primie Druga sprawa że jest to potrzebne bo w służbówce nie mam i mi brak http://www.nissanklu...a-lusterek.html Trzeba zrobić podobnie ale lusterka lepiej nagrzać w gorącej wodzie niż suszarką Jest zabawy przy tym Ja łapałem prąd z kabla w wiązce obok słupka idący do tylnej szyby(fioletowy przewód jak dobrze pamiętam), no i potem musiałem ciągnąć przewód przez całą konsolę na drugą stronę. Masę złapałem w drzwiach na siłownikach. Trzeba rozebrać tapicerkę w drzwiach i wykręcić lusterka. Potem wyłuskać taflę modląc się żeby nie pękła i nakleić maty. Jest zabawy na całe popołudnie ale wrażenia i zadowolenie potem niezapomniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi