Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Cichutkie biip po wyłączeniu silnika

Gość furmirek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość janusz-pawlak

Spróbujmy to "zlokalizować" przez eliminację w wyposażeniu.

Proszę o podawanie wyposażenie swojego auta.

mam bip, 2.0 benzyna, inteligentny kluczyk, alarm, mechaniczna skrzynia biegów

jp

Edytowane przez janusz-pawlak

Czy Wy już nie przesadzacie? Teraz się nie dziwię, aby coś załatwić w ASO należy czekać kilka albo więcej dni bo co po niektórym biii przeszkadza. Mamy 3 lata gwarancji, więc czy nie lepiej wszystkie te biii, hmm i inne spisać i przekazać do ASO jak będzie termin gwarancyjnego przeglądu a nie im non stop d...zawracać? A potem się dziwicie, że ktoś odpowiada " tak ma ten typ".Osobiście po akcji serwisowej zgłosiłem pewne uwagi do ASO w Kraku przy Jasnogórskiej , poprawili, potem coś tam poprosiłem, zrobili, nawet dali płyn gratis i zaprosili na roczny przegląd, bez kolejki - bo jak twierdzili juz mnie znają i im drobiazgami głowy nie zawracam. :angry: Wszystko zgłoszę po roku a nie będę jechał z duperelami za każdym razem.

Gość janusz-pawlak
  W dniu 2.01.2010 o 22:21, Krakus napisał:

Czy Wy już nie przesadzacie? Teraz się nie dziwię, aby coś załatwić w ASO należy czekać kilka albo więcej dni bo co po niektórym biii przeszkadza. Mamy 3 lata gwarancji, więc czy nie lepiej wszystkie te biii, hmm i inne spisać i przekazać do ASO jak będzie termin gwarancyjnego przeglądu a nie im non stop d...zawracać? A potem się dziwicie, że ktoś odpowiada " tak ma ten typ".Osobiście po akcji serwisowej zgłosiłem pewne uwagi do ASO w Kraku przy Jasnogórskiej , poprawili, potem coś tam poprosiłem, zrobili, nawet dali płyn gratis i zaprosili na roczny przegląd, bez kolejki - bo jak twierdzili juz mnie znają i im drobiazgami głowy nie zawracam. :angry: Wszystko zgłoszę po roku a nie będę jechał z duperelami za każdym razem.

Może nie wyjaśniłem jasno swoich intencji.

Chodzi o to, abyśmy sami, mając różne wyposażenie, doszli do tego który układ ten sygnał dźwiekowy wysyła.

I co on oznacza.

Dlaczego ?

Ktoś ten "biii" zaprojektował, wdrożył, ktoś się zgodził zaimplementować go w moim i Twoim aucie

(a księgowi nie lubią bez potrzeby wydawać kasę)

i zrobili to po to aby użytkownikowi coś przez niego przekazać.

Chciałbym wiedzieć jaką informację konstruktor mi przekazuje.

A wczoraj zwyczajnie przestało - może w związku z pozostawieniem nawigacji wpietej w gniazdo zapalniczki, bo nic innego nie zmieniło się... Najprostsza wersja 2008, 1.6, dźwięk jakby "systemowy".

Gość janusz-pawlak
  W dniu 3.01.2010 o 19:08, furmirek napisał:

A wczoraj zwyczajnie przestało - może w związku z pozostawieniem nawigacji wpietej w gniazdo zapalniczki, bo nic innego nie zmieniło się... Najprostsza wersja 2008, 1.6, dźwięk jakby "systemowy".

Rozumiem więc, że nie jest to system inteligentnego kluczyka (a tak podejrzewałem)bo go u Ciebie nie ma.

Jedyne "co mi przychodzi do głowy" to przy wyłączeniu silnika u mnie odblokowywują się zamki drzwi, jak ruszam

to się (powyżej 12km/h) zablokowywują. Może to ten układ ?

jp

Gość janusz-pawlak
  W dniu 4.01.2010 o 18:14, Strider napisał:

2.0 benzyna, tekna i "biip'a" nie mam ;] Swoją drogą, czy to jest jakiś niepokojący "biip"?

Nie powiedziałbym że niepokojący, ale jest i coś oznacza.

1. Masz inteligentny kluczyk ?

2. Ryglują Ci się drzwi jak przekroczysz 12 km/h ?

jp

Gość janusz-pawlak

Mamy więc 2 "podejrzane" systemy :

- Bluetooth

- automatyczna blokada drzwi

Oba łatwo sprawdzić, komórkę można do auta nie wnosić, blokadę sam sobie aktywowałem

więc pewno będę umiał dezaktywować.

Gość janusz-pawlak

Wyłączyłem sparowany telefon w czasie jazdy i przy wyłaczeniu silnika

żadnego "biip" już nie słyszałem.

Jeśli się potwierdzi jutro-pojutrze to oznacza że hipoteza DENZO jest prawidłowa.

Że dźwięk wydaje telefon gdy straci połączenie z autem.

Wydaje bądź nie w zależności od ustawienia w telefonie.

jp

W dniu 5.01.2010 o 15:42, janusz-pawlak napisał:

Wyłączyłem sparowany telefon w czasie jazdy i przy wyłaczeniu silnika

żadnego "biip" już nie słyszałem.

Jeśli się potwierdzi jutro-pojutrze to oznacza że hipoteza DENZO jest prawidłowa.

Że dźwięk wydaje telefon gdy straci połączenie z autem.

Wydaje bądź nie w zależności od ustawienia w telefonie.

jp

Potwierdzam, ten dźwięk "biip" wydaje mój telefon który był sparowany

z systemem w aucie, przy wyłaczeniu systemu auta a więc gdy "zostaje samotny"

jp

W dniu 6.01.2010 o 09:23, Strider napisał:

No i bardzo dobrze, że już wiemy - swoją drogą zestaw głośnomówiący w QQ jest szalenie przydatny. ;]

O tak... :D

Witam, no więc zamierzam obalić wasze teorie (przynajmniej na moim przykładzie) że to bii to zestaw głośnomówiący, czy zamek w drzwiach. Przed chwilą wsiadłem w garażu do samochodu (1.6 Acenta) telefon w domu, radio wyłączone, drzwi otwarte, dodam jeszcze że nie posiadam inteligentnego kluczyka. Zapaliłem samochód z otwartymi drzwiami i gdy po chwili zgasiłem pojawił się dżwięk. Nie znam się aż tak jak może inni ale ewidentnie dżwięk dochodzi z pod maski i moim zdaniem może to być "jednostka sterująca silnikiem" czyli po prostu komputer. Polecam wam zrobienie takiego samego testu, niestety nie miałem nikogo pod ręka żeby wsadził głowę do komory silnika i posłuchał.

Gość janusz-pawlak

ArtM !, zmusiłeś mnie do pójścia do garażu.

1. Z właczonym telefonem, z głośniczkiem przy uchu, właczyłem auto a następnie wyłączyłem.

Usłyszałem "biip" z głośnika telefonu

2. Wyłaczyłem telefon, właczyłem auto, a następnie wyłaczyłem.

Nie usłyszałem żadnego "biip".

Słusznie zauważyłeś, że każdy może ten prosty test zrobić.

Ja mam QQ, a Ty jakie masz auto ?

jp

W dniu 9.01.2010 o 19:17, janusz-pawlak napisał:

ArtM !, zmusiłeś mnie do pójścia do garażu.

1. Z właczonym telefonem, z głośniczkiem przy uchu, właczyłem auto a następnie wyłączyłem.

Usłyszałem "biip" z głośnika telefonu

2. Wyłaczyłem telefon, właczyłem auto, a następnie wyłaczyłem.

Nie usłyszałem żadnego "biip".

Słusznie zauważyłeś, że każdy może ten prosty test zrobić.

Ja mam QQ, a Ty jakie masz auto ?

jp

J.P mam QQ 1.6 Acenta jak w poście

• 2 tygodnie później...
Gość +2qq_komar

U mnie od jakiegoś czasu zauważyłem takie cichutkie tyknięcie pod maską (ciche jak siedzę w kabinie zamkniętej, jak mam otwarte drzwi troszkę

głośniej). Dodatkowo zaobserwowałem na kierownicy bardzo delikatne drgnięcie.

Jakoś miałem potrzebę się podzielić moją obserwacją. Pewnie jak pisze qashqai-b ma to związek z mechanizmami, które mają coś wspólnego z układem kierowniczym.

Pozdrawiam.