Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350Z] - problemy ze skrzynią w roczniku 2003?

Gość kosimazaki
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie olej taki jaki zalazl poprzedni wlasciciel. Jeszcze nie wymienialem. Sugestie?

Kiedyś wymienić jednak trzeba, skrzynie na allegro jednak dość tanie :) :) na szczęście.

a na poważnie: chyba najbezpieczniej wymieniać na zalecany w ASO (i producanta) do obciążeń jakie generuje ten silnik.

:) jakoś do końca nie wierzę, że stary, przepracowany olej w skrzyni "naprawia" Ci teraz synchronizatory :)

Może ktoś z ASO Nissana czyta to forum i by się wypowiedział na temat dobrego olegu do skrzyni w Z, który mają sprawdzony. Ja swój terenowy samochód, który też ma ciężkie życie ;) zalewam od lat (skrzynię i mosty) syntetycznym Castrolem, jak dotąd sprawdza się doskonale (skrzynia manualna).

Ehhh... No nie potrafie sobie przypomniec co tam napisali. Ale utknelo mi w pamieci, ze czasem lepiej nie lac nic nowego bo sie cos sp... zepsuje.

Nie wiem, nie pamietam, nie potrafie sobie przypomniec i nic sobie za to obciac nie dam. Dlatego pytam, bo moze ktos tez to czytal i pamieta. A ze ostatnio cierpie na chroniczny brak czasu to nie mam kiedy tego watku poszukac.

Mialem do czynienia z S2000, Z4 3.0 Si, no i z 350Z. Wszedzie olej zalecany to 5W30 :unsure:

Nielepki gdy zimno i bardzo nielepki gdy cieplo (w silniku, nie w atmosferze). Dziwne, szczegolnie w S2000, ktora kreci sie do 9krpm. Dlatego nie ufam do konca zaleceniom producenta. Nie kupuje sie w/w aut jako dupowozow. To ma zapie... no szybko jechac! Wiec i smarowanie musi miec konkret. Wole po odpaleniu jechac jak d*pa przez 10km, a potem z czystym sumien depnac, niz deptac od poczatku, a potem martwic sie zataraciami...

To samo sie tyczy skrzyni, jak i mostu (swoja droga dyfer IMO do wymiany sie nadaje - nie o konkretnie moj chodzi, co o kazde 350Z - takie troche to oszukane jest... ale to inna bajka).

Zatem jaki olej? Jestem w stanie zaryzykowac. I tak skrzynka do naprawy/wymiany sie kwalifikuje. A moze sama oliwa pomoze...?

• 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...

Odkopię temat, nie chcąc śmiecić nowym. Pytanie dotyczy skrzyni biegów w mojej 350z, rocznik 2004, mianowicie przy redukcji na drugi bieg słychać szumienie (hałas/wycie) głównie słyszę to gdy zredukuję na wysokich obrotach, na innych biegach nie zauważyłem takiego zachowania. CO ważne gdy na dwójce podkręcę pod odcięcię i następnie ujmę gazu czegoś takiego nie ma. Czy spotkał się któryś z właścicieli 350z z takim przypadkiem?

• 4 lata później...

Poleciłby ktoś miejsce w Warszawie, w którym można pewnie zostawić skrzynię na wymienę łożysk?

Edytowane przez Doodek

• 1 rok później...

jak widać powszechny problem  , w mojej Z na trzecim i 4 biegu  jest zgrzyt chyba że nacisnę sprzęgło poczekam i zmienię bieg wtedy jest wszystko ok . Czasem czuje spalone sprzęgło , i tak moje pytanie ;) Dwumas ? sprzęgło czy synchronizatory poszył sie jeb.. dodam że na 5 czy 6 jest okey . 

1-2 Ok

2-3 Zgrzyt 

3-4 Zgrzyt 

5-6 Ok 

Wolna zmiana biegów - nie ma problemu 

Szybka zmiana biegów w miarę małe obroty 2000-4000 Zgrzyt 

4000-7000 Brak zgrzytu wszystko wchodzi OK