Gość tomcio15 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Niestety z klimy po włączeniu silnika zaczęło mi strasznie śmierdzieć - pomógł dopiero podwójny serwis klimatyzacji tzn. odgrzybianie i ozonowanie, każdy po 140 złociszów. I stąd moje pytania: - Czy ktoś z kolegów ma może sprawdzony dobry środek do dezynfekcji klimy we własnym zakresie(te z Norauto nie działają)? - Środek dezynfekcyjny trzeba wprysnąć do parownika przez po wyjeciu filtrów pyłkowych. Sa tam dwa kanały w górę i w dół. Który kanał jest ten właściwy do parownika? - Przy jakiej temperaturze zewnetrznej klima jest odłaczana? czy odłączenie jest spowodowane brakiem mozliwości sprężenia gazu czy jest to odłaczenie przez komputer? - Ile oleju i gazu powinno byc nabite w klimę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hordagoga78 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 siemanko przesledzilem neta w tym kierunku kilka miesiec temu - opinie uzytkownikow ktorzy samodzielnie chcieli zlikwidowac nieprzyjemny zapach z klimy co moge powiedziec na podstawie przebadanego tematu? ozonowanie to najlepszy sposob na pozbycie sie grzyba... moze byc tak ze jedna kuracja nie bedzie w stanie zlikwidowac calkowicie problemu ale dwie czy trzy wizyty u specalisty powinny zalatwic problem na dobre... zadne inne srodki w areozolu i aplikowane wraz z dzialajaca na full klima nie dzialaja - jedynie maskuja problem na jakis czas (sam sprawdzalem)... poza tym bardzo wazne jest to aby wiedziec jak poslugiwac sie klima - jest kilka watkow na tym forum o tym - poparte doswiadczeniami wielu tutajszych uzytkownikow... tylko ozonowanie i kilka zasad a grzyb juz nigdy sie nie zalegnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mufmiem Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Potwierdzam. Ozonowanie i odgrzybianie (2 czynności), oraz wymiana filtra kabinowego to jest to. Wszelkie wynalazki nie, bo też sprawdzałem jak hordagoga78 140 zł to za drogo. Kraków - CM Krzemionki, to chyba 90+60 zł + filtr + chyba VAT Potwierdzę jak znajdę rachunek. O ile dobrze pamiętam zmieściłem się w 670 brutto z olejem silnikowym (chyba 4,4 litra), filtrem oleju i powietrza, uszczelką, filtrem nadmuchu, odgrzybianiem, ozonowaniem, robocizną i wynajęciem samochodu na czas czynności. Mycie "gratis" Kraków Jasnogórska - podany ustnie całkowity koszt ozonowania, odgrzybiania i filtra, bez wymiany płynu w klimatyzacji to 300 zł, podobno z robocizną. Odradzam czyszczenie klimatyzacji w przypadkowych warsztatach. Wg mnie muszą znać konkretny model Nissana, czyli raczej ASO. Przykłady są na tym forum. Sam też sobie tak zrobiłem. Wszystko jest OK, ale radio zaczyna nagle przerywać i nagle orientujesz się, że nie gra jeden kanał itp. Lub strzela w głośnikach jakby ktoś grzebał we wzmacniaczu. Przyczyna - zawilgocone radio, bo jest pod wylotem nawiewu. Ja dałem sobie za dużo pianki, bo chciałem dobrze. Potem "suszyłem" na słońcu (sierpień) auto przez kilka dni, bez bezpiecznika od radia i przeszło, ale nie wiem na 100% bo miałem wytargane głośniki i może padło wzmocnienie basów. Z forum można wyczytać, że odbierano auto z "serwisu klimatyzacji" i radio przestawało grać. A koszt w dowolnym warsztacie to pewnie przeciętnie 200 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 Panowie,wystarczy ostatnie kilometry jazdy wyłączyć klimę ,jak możecie i jechać na samym ogrzewaniu,w tedy kanały osuszą sie gorącym powietrzem i grzyb tak łatwo nie zawita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 29 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2010 Niestety z klimy po włączeniu silnika zaczęło mi strasznie śmierdzieć - pomógł dopiero podwójny serwis klimatyzacji tzn. odgrzybianie i ozonowanie, każdy po 140 złociszów. I stąd moje pytania: - Czy ktoś z kolegów ma może sprawdzony dobry środek do dezynfekcji klimy we własnym zakresie(te z Norauto nie działają)? - Środek dezynfekcyjny trzeba wprysnąć do parownika przez po wyjeciu filtrów pyłkowych. Sa tam dwa kanały w górę i w dół. Który kanał jest ten właściwy do parownika? - Przy jakiej temperaturze zewnetrznej klima jest odłaczana? czy odłączenie jest spowodowane brakiem mozliwości sprężenia gazu czy jest to odłaczenie przez komputer? - Ile oleju i gazu powinno byc nabite w klimę? Dość obszernie wyjaśnione : http://www.auto-klima.pl/dezynfekcja.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niucha13 Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Witam!! Zajmuję się profesjonalnie ozonowaniem samochodów i budynków w płd.wsch. Polsce. Zapraszam do korzystania z moich usług. www.ozon.lublin.pl ozonlublin@onet.pl Pozdrawiam. Mariusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B 52 Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 http://www.carwellness.pl/ Z tego co się orientuje to jest bardzo tanio, ponadto rozmawiałem na temat zniżki na NKP i ...załatwiłem ją. Ja już robiłem ozonowanie i nie wierzyłem w to. Minęło kilka miesięcy i brakuje niemiłego zapachu. Polecam gościa ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.