Guest zeebro Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 (edited) Witam, Czy w Primerach P12/WP12 istnieje funkcja zamykania auta po ruszeniu? (ochrona przed wtargnięciem osób z zewnątrz). Wiem, że w Renault Laguna auto zamyka się automatycznie po przekroczeniu 30km/h. Żeby wpuścić osobę z zewnątrz trzeba odblokować drzwi. Czy jest taka funkcja w zamku w Primerze? Pozdrawiam, Paweł Edited January 30, 2010 by Żeebro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest sztef99 Posted January 30, 2010 Share Posted January 30, 2010 ja tak mam w swojej wp12. chciałbym to wyłączyć, bo mnie to denerwuje, ale niestety nie wiem jak. jeśli ktoś wie to proszę o pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest symbiosis Posted February 16, 2010 Share Posted February 16, 2010 Mi po grudniowych mrozach samo się tak ustawiło a nigdy tego nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICEN Posted February 16, 2010 Share Posted February 16, 2010 (edited) Po wejściu do auta na włączonej stacyjce przytrzymać 5 sekund przycisk blokady i zapiszczy. Przytrzymanie otwierania powoduje odłączenie tej funkcji. Ale chyba nie na włączonej do odpalania tylko pozycję przedtem. Edited February 16, 2010 by MICEN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest doktorkidler Posted February 23, 2010 Share Posted February 23, 2010 Po wejściu do auta na włączonej stacyjce przytrzymać 5 sekund przycisk blokady i zapiszczy. Przytrzymanie otwierania powoduje odłączenie tej funkcji. Ale chyba nie na włączonej do odpalania tylko pozycję przedtem. Próbowałem i tak i tak nic z tego nie piszczy i nie blokuje drzwi ? Jakieś pomysły ???? MOże uzależnione to jest od rocznika ???? Ja mam kombi 2004 1.9 dci P12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICEN Posted February 24, 2010 Share Posted February 24, 2010 Przepraszam, pomyliłem z Qashqaiem. Tak to jest jak dwa Nissany na jednym podwórzu ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bumcyk Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Witam. Też chciałbym mieć zablokowane drzwi po ruszeniu auta. Mam primere WP 12 2003rok 1,8 benzyna.Próbowalem na rózne sposoby ale nie wychodzi.Szwagier kilka dni temu kupil Lagunę i mowił ,że gdzieś na forum Laguny wyczytał ,że w Renault nie ma takiej opcji jeśli np z tyłu nie ma elektrycznie podnoszonych szyb.Ciekawe czy w Primerze jest podobnie.W moim samochodzie nie ma z tyłu elektrycznych szyb.Jeśli ktoś coś wie na ten temat będę wdzieczny za podpowiedzi. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICEN Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Mam z tyłu eletryczne szyby i nie idzie zrobić. W Qashqaiu zrobiłem bez problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Max P12 Posted March 13, 2010 Share Posted March 13, 2010 Witam! U mnie dziala wlaczanie i wylaczanie tej funkcji po przytrzymaniu przycisku zamkniecia lub otwarcia w samochodzie. Nic nie piszczy informujac czy funkcja zostala wlaszona lub wylaczona. Autko z 2005 r., wszystkie szybki na prad. Musze jeszcze sprawdzic od czego zalezy fakt ze auto czasem samo sie zamyka (na postoju) a czasem nie. Zima lubie troche nagrzac zanim pojade i glupio by mi bylo gdybym odpalil auto i poszedl sobie a po powrocie zastal zamkniete drzwi :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest zeebro Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Witam! U mnie dziala wlaczanie i wylaczanie tej funkcji po przytrzymaniu przycisku zamkniecia lub otwarcia w samochodzie. Nic nie piszczy informujac czy funkcja zostala wlaszona lub wylaczona. Autko z 2005 r., wszystkie szybki na prad. Musze jeszcze sprawdzic od czego zalezy fakt ze auto czasem samo sie zamyka (na postoju) a czasem nie. Zima lubie troche nagrzac zanim pojade i glupio by mi bylo gdybym odpalil auto i poszedl sobie a po powrocie zastal zamkniete drzwi :-) W jakim trybie włączasz ten przycisk? Czy to chodzi o ten pomiędzy fotelami? Czy auto musi być odpalone czy nie, czy kluczyk w jakiejś pozycji? Próbowałem dzisiaj to zrobić, ale bez rezultatu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djanek Posted March 24, 2010 Share Posted March 24, 2010 Witam, dzisiaj na postoju po włożeniu kluczyka i przełączeniu zapłonu ( zegary włanczają się), ale berz uruchomienia silnika prztrzymałem na 5sek włacznik drzwi, coś zapiszczało - jutro dam znać o efekcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest zeebro Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 I jak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djanek Posted March 25, 2010 Share Posted March 25, 2010 bez zmian, nic nie dzieje się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucek82 Posted March 27, 2010 Share Posted March 27, 2010 Byłem w tej sprawie na ASO w Bydgoszczy i próbowali włączyć mi tą opcję za pomocą komputerka, jednak okazało się, że nie da rady. Porada z przytrzymaniem przycisku blokady również nie działa. Wydaje mi się, że jest to uzależnione od rocznika pojazdu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaell Posted March 27, 2010 Share Posted March 27, 2010 Byłem w tej sprawie na ASO w Bydgoszczy i próbowali włączyć mi tą opcję za pomocą komputerka, jednak okazało się, że nie da rady. Porada z przytrzymaniem przycisku blokady również nie działa. Wydaje mi się, że jest to uzależnione od rocznika pojazdu. Zamknąć auto wewnątrz można przez przycisk który znajduje się koło lewarka . Jest na nim narysowane chyba drzwi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucek82 Posted March 27, 2010 Share Posted March 27, 2010 Zamknąć auto wewnątrz można przez przycisk który znajduje się koło lewarka . Jest na nim narysowane chyba drzwi Brawa za spostrzegawczość! Gdybyś wczytał się dokładniej w treść postu, to wiedziałbyś, że autorowi chodzi o automatyczne zamykanie po przekroczeniu określonej prędkości (np. 30km/h, jak to jest w Lagunie) (bez użycia przycisku o którym piszesz). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaell Posted March 27, 2010 Share Posted March 27, 2010 wchodzisz do auta klikasz przycisk który jest w drzwiach (jest na nim narysowane dziwi) Następnie klikasz na guzik ten który jest koło lewarka. Tą czynność już nie będziesz musiał powtarzać jest ona bowiem zaprogramowany. ja to zrobiłem po zakupie tego auta dotyczy to również bagażnika (jak auto zapalone to nie otworzysz) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest żuczek Posted March 27, 2010 Share Posted March 27, 2010 (edited) Wczytałem się w temat i zauważyłem zapiski o dwóch różnych funkcjach tzn we wspomnianej Lagunie, po przekroczeniu pewnej prędkości (np 30km/h), co identyfikowałbym jako zabezpieczenie przed wypadnięciem z auta przy dużej prędkości, oraz w nissanach, zabezpieczenie przed wtargnięciem z zewnątrz, które polega na automatycznym zamknięciu/zablokowaniu wszystkich drzwi i klapy bagażnika zaraz po odpaleniu silnika. Wątpię aby w P12 było to pierwsze zabezpieczenie ("z Laguny"), natomiast podejrzewam, że "w standardzie" powinno być to drugie. Pozdrawiam. Ps Jak aktywować/dezaktywować zabezpieczenie, niestety nie wiem. Edited March 27, 2010 by roobalek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest zeebro Posted March 28, 2010 Share Posted March 28, 2010 wchodzisz do auta klikasz przycisk który jest w drzwiach (jest na nim narysowane dziwi) Następnie klikasz na guzik ten który jest koło lewarka. Tą czynność już nie będziesz musiał powtarzać jest ona bowiem zaprogramowany. ja to zrobiłem po zakupie tego auta dotyczy to również bagażnika (jak auto zapalone to nie otworzysz) Mam P12 z 2002 roku i nie mam w drzwiach żadnego przycisku z drzwiami. Tylko koło lewarka. Można jaśniej gdzie ten pierwszy się znajduje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucek82 Posted March 28, 2010 Share Posted March 28, 2010 wchodzisz do auta klikasz przycisk który jest w drzwiach (jest na nim narysowane dziwi) Następnie klikasz na guzik ten który jest koło lewarka. Tą czynność już nie będziesz musiał powtarzać jest ona bowiem zaprogramowany. ja to zrobiłem po zakupie tego auta dotyczy to również bagażnika (jak auto zapalone to nie otworzysz) Możesz opisać dokładniej krok po kroku co należy zrobić? Próbowałem dzisiaj różnych kombinacji, ale nic z tego:( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaell Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 Mam P12 z 2002 roku i nie mam w drzwiach żadnego przycisku z drzwiami. Tylko koło lewarka. Można jaśniej gdzie ten pierwszy się znajduje? Ja mam takie guziki w drzwiach http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b68a092a6d3d2741.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest zeebro Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 No i nie widzę tutaj blokowania drzwi żadnych, tylko szyb i otwieranie bagażnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaell Posted March 29, 2010 Share Posted March 29, 2010 W moim przypadku po wciśnięciu tych dwóch guzików i zamknięciu drzwi(przy lewarku)i zapisuje się ta funkcja która powoduje zamykanie się drzwi automatycznie przy 30km/h . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mular83 Posted March 31, 2010 Share Posted March 31, 2010 W moim przypadku po wciśnięciu tych dwóch guzików i zamknięciu drzwi(przy lewarku)i zapisuje się ta funkcja która powoduje zamykanie się drzwi automatycznie przy 30km/h . Próbowałem różnych kombinacji z tymi przyciskami i niestety nie da rady ustawić automatycznej blokady w primerach z 2002. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest zeebro Posted March 31, 2010 Share Posted March 31, 2010 U mnie podobnie, żadnej reakcji na taką kombinację (rownież 2002 rok) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts