herson Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 Załączam trzy pliki w pdfie, obrazujące, jak łatwo samemu wymienic filtr kabinowy w naszych almerach. Poniżej również linki do tematów związanych z owym filtrem ( dla N15 i N16 ) oraz Tino 1. LINK N15 2. LINK N15 3. LINK N15 4. LINK N16 5. LINK opinie 6. LINK N15, N16 N16 filtr kabinowy wymiana.pdf N16 wymiana filtra kabinowego.pdf N15 wymiana filtra kabinowego.pdf 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcome Posted February 4, 2010 Share Posted February 4, 2010 fajnie ale czemu nie wrzucane są do katakogów http://www.nissanklub.pl/index.php/zrob-to-sam fajnie jak by tam też się pojawiły i były uzupełniane by powstała w jednym miejscu duża baza pozdraiam Marek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pustelnik Posted June 4, 2010 Share Posted June 4, 2010 jeśli chodzi o wymiane foltra kabinowego tą pokazaną w pliku do ściągnięcia do N15 to nie ma tam jednej ważnej rzeczy jeśli chodzi o pierwsza wymiane ja własnie miałem ta przyjemność w 12 letnim samochodzie po raz pierwszy wymieniać i tam trzeba wyciąć kawałek plastiku który znajduje się pod tą metalową osłoną najlepiej użyć noża typu tapeciak poszło gładko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest m.malina Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 Potwierdzam.Dzisiaj wymieniałem filtr kabinowy w almerce 97r bez klimy.Tam trzeba wyciąć kawałek plastiku inaczej sie filtra nie wymieni.Można chyba go wymienić zdejmując cały kokpit bez wycinania plastiku.Ale nissan przemyslał i zrobił taki nacięcia na tym plastiku i po wycieciu to jest i tak wzmocnione tą blachą na 4 śruby. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Maciek (L) Posted October 10, 2010 Share Posted October 10, 2010 Potwierdzam.Dzisiaj wymieniałem filtr kabinowy w almerce 97r bez klimy.Tam trzeba wyciąć kawałek plastiku inaczej sie filtra nie wymieni.Można chyba go wymienić zdejmując cały kokpit bez wycinania plastiku.Ale nissan przemyslał i zrobił taki nacięcia na tym plastiku i po wycieciu to jest i tak wzmocnione tą blachą na 4 śruby. Pozdrawiam W N16 bez problemu. Wyjmujemy schowek(kołki w głebi na dole po obu stronach trzeba wysunąć do środka), odpinamy osłone i filtr na wierzczu. Może 5 minut roboty... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rogalik63 Posted October 8, 2011 Share Posted October 8, 2011 Nissanmaniak Pokazał to znakomicie . Załączam trzy pliki w pdfie, obrazujące, jak łatwo samemu wymienic filtr kabinowy w naszych almerach. Poniżej również linki do tematów związanych z owym filtrem ( dla N15 i N16 ) oraz Tino 1. LINK N15 2. LINK N15 3. LINK N15 4. LINK N16 5. LINK opinie 6. LINK N15, N16 Super wyjaśnione i pokazane. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Grzech Posted October 24, 2011 Share Posted October 24, 2011 Ja co rok jesienią wyjmuję filtr. Autko szybciej się odparowuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest petruś Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 No właśnie. Czy mógłby ktoś napisać argumenty ZA wymianą filtra kabinowego. I co jaki czas się to robi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qadrat Posted November 2, 2011 Share Posted November 2, 2011 Jak zaczną Ci parować szyby tak, że nadmuch na maxa nic nie da - to zrozumiesz, po co się go wymienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Anazar Posted November 8, 2011 Share Posted November 8, 2011 (edited) Nie mogę znaleźć jaki jest kierunek przepływu powietrza. Ustawić filtr strzałką w dół czy do góry? Edited November 8, 2011 by Anazar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooba67 Posted November 26, 2011 Share Posted November 26, 2011 Nie mogę znaleźć jaki jest kierunek przepływu powietrza. Ustawić filtr strzałką w dół czy do góry? niedawno wymienilem i z mego zrodla info strzalka w gore.......pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskar Posted December 1, 2011 Share Posted December 1, 2011 (edited) strzałką do dołu: http://www.filtron.p...ukcje/1060k.pdf Edited December 1, 2011 by Oskar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miras1402 Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 Witam!! A czy ktoś mo podpowie gdzie znajduje się filtr pakiwa w Nissanie Almera 1,8 benzyna rok 2001? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qadrat Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 Wystarczy odrobina chęci i można znaleźć ładną, polską instrukcję Dzisiaj akurat mam cały dzień wolny, to podam link http://www.filtron.pl/katalog/instrukcje/1060k.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miras1402 Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 Qadrat dzieki ale nieuważnie chyba przeczytałeś. Mi chodzi o filtr paliwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qadrat Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 A faktycznie, teraz zauważyłem, myślałem, że jak w dziale o filtrze kabinowym, to chodzi o kabinowy W N16 benzynowym nie ma takiego 'typowego' filtra paliwa, w baku na smoku pompy paliwowej jest taka jakby 'siateczka', jeśli to miało by się zapchać, to musiał by być niezły syf, tego się nie wymienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miras1402 Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 Dzieki za podpowiedz. Tak tez myslalem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szpadzior Posted May 2, 2014 Share Posted May 2, 2014 Wymiana co 15.000 km. W instrukcji Filtrona jest to napisane:) I jak Qadrat napisał, słabsza wentylacja i zasyfiona przednia szyba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
parker80 Posted May 9, 2015 Share Posted May 9, 2015 miałem wymieniać filtr kabinowy i na wszystkie pytania już mam odpowiedz dzięki temu tematowi ale mam jeszcze jedno pytanie: wymieniacie na zwykły filtr czy z węglem? czy to marketing czy rzeczywiście coś daje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Burning Posted May 9, 2015 Share Posted May 9, 2015 Węglowy jest szczególnie zalecany dla alergików. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylia Posted March 28, 2017 Share Posted March 28, 2017 Co do węglowego polecam Knecht od VW Bory odcina się około 2cm i jest za pół ceny w porównaniu do węglowego Knechta dla Almery... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
retros Posted June 12, 2017 Share Posted June 12, 2017 .... a jak zamontować filtr firmy Maxgear ze strzałką jak jedna strona filtra wygląda na węglowa a druga strona jest biała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
limo Posted October 23, 2017 Share Posted October 23, 2017 (edited) Gdyby ktoś szukał to jest jednoczęściowy filtr (dla N15 bez klimatyzacji) - ścisły odpowiednik oryginalnego 27275-1N6P6 co do rozmiaru i budowy tyle, że zamiast siatki plastra miodu ma prawdziwy filtr na całej powierzchni. Nie trzeba wiec kombinować z dziurawymi filtrem podwójnym. Tutaj wszystko przylega tak jak w fabryce: BLUE PRINT ADN12503 https://autogutti.pl/partscatalogue/adn12503-blue-print-filtr-wentylacja-przestrzeni-pasazerskiej,11-ADN12503-0350-00424--ADN12503.aspx Edited October 23, 2017 by limo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gorzelniax Posted January 24, 2019 Share Posted January 24, 2019 Wymiana filterka wcale nie jest trudna ;) Wystarczy chwila czasu i odrobina narzędzi - oczywiście trzeba sprawdzać porady co i jak zrobić, wtedy jest o wiele łatwiej :D Mam jednak dylemat, kiedy najlepiej wymieniać filterki - na wiosnę? Kolejna sprawa to producent, gdyż z tego co widziałem na stronie https://www.iparts.pl/auto-czesci/filtr-kabinowy-przeciwpylkowy,nissan,almera-tino-v10-1998-12-2006-02,1-8-116km,80-4083-17690-100263.html ceny wahają się od 14 do 70 złotych. Ja zawsze brałem Filtrona, ale nie wiem czy nie lepiej kupić coś innego - jak myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sinnx Posted February 5, 2019 Share Posted February 5, 2019 W dniu 24.01.2019 o 13:48, gorzelniax napisał: Wymiana filterka wcale nie jest trudna Wystarczy chwila czasu i odrobina narzędzi - oczywiście trzeba sprawdzać porady co i jak zrobić, wtedy jest o wiele łatwiej Mam jednak dylemat, kiedy najlepiej wymieniać filterki - na wiosnę? Kolejna sprawa to producent, gdyż z tego co widziałem na stronie https://www.iparts.pl/auto-czesci/filtr-kabinowy-przeciwpylkowy,nissan,almera-tino-v10-1998-12-2006-02,1-8-116km,80-4083-17690-100263.html ceny wahają się od 14 do 70 złotych. Ja zawsze brałem Filtrona, ale nie wiem czy nie lepiej kupić coś innego - jak myślicie? Ja tez zawsze brałem filtrona, cena nie najgorsza, jakość tak samo, no i polskiej produkcji zawsze mozesz zaszalec i kupic filtry mann'a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts