Guest widget66 Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Witajcie! Jako że jestem tutaj nowy witam wszystkich użytkowników Nissan'a X-TRAIL. A teraz przejdę do rzeczy i może ktoś z Was mi w tej kwestii doradzi. Wiadomo ostra zima już troszkę za nami, ale kiedy trwała zauważyłem w swoim aucie mały mankament. Otóż na małych "wertepkach", czyli niewielkie dziury w jezdni, zauważyłem iż maska w moim X'ie tak jakby skacze i słychać dziwny metaliczny dźwięk. Doszedłem metodą prób i błędów iż jest to spowodowane nie dociśnięciem przez zamek maski. Chodzi o to że gdy zamek jest zatrzaśnięty mogę lekko maskę podważyć palcami, na około 2-3 mm i wtedy uwidacznia się ten stukot (dochodzi on właśnie z zatrzasku zamka). Wg mnie jest to uderzanie tego "ucha" od maski, o które zaczepiany jest mechanizm zatrzaskowy maski. Czy ktoś może orientuje się w jaki sposób można ten zamek jakość docisnąć? Lub może spotkał się z podobnym problemem? Będę wdzięczny na wszelkie sugestie, oprócz tych "jedź do serwisu" . Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
RysiekD Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Witajcie! Jako że jestem tutaj nowy witam wszystkich użytkowników Nissan'a X-TRAIL. A teraz przejdę do rzeczy i może ktoś z Was mi w tej kwestii doradzi. Wiadomo ostra zima już troszkę za nami, ale kiedy trwała zauważyłem w swoim aucie mały mankament. Otóż na małych "wertepkach", czyli niewielkie dziury w jezdni, zauważyłem iż maska w moim X'ie tak jakby skacze i słychać dziwny metaliczny dźwięk. Doszedłem metodą prób i błędów iż jest to spowodowane nie dociśnięciem przez zamek maski. Chodzi o to że gdy zamek jest zatrzaśnięty mogę lekko maskę podważyć palcami, na około 2-3 mm i wtedy uwidacznia się ten stukot (dochodzi on właśnie z zatrzasku zamka). Wg mnie jest to uderzanie tego "ucha" od maski, o które zaczepiany jest mechanizm zatrzaskowy maski. Czy ktoś może orientuje się w jaki sposób można ten zamek jakość docisnąć? Lub może spotkał się z podobnym problemem? Będę wdzięczny na wszelkie sugestie, oprócz tych "jedź do serwisu" . Pozdrawiam. Nie jest to kwestia "dociśnięcia zamka". Drgania maski możesz w sposób prosty zlikwidować wykręcając nieco (poprzez obrót w lewo, np. 1/2 obrotu) gumowe odboje na przednim brzegu maski. Pozdrawiam. RysiekD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.