Gość winsurfingradom Opublikowano 20 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2010 Witam wszystkich mam pytanko o ile bezpiecznie można podnieść nadwozie odkręcając go do ramy i czy ktoś to robił, może o czymś trzeba wiedzieć przed takim zabiegiem i czego używać może macie jakieś fotki. Pozdrawiam wszystkich i dziękuje z odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysztofs Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Witam wszystkich mam pytanko o ile bezpiecznie można podnieść nadwozie odkręcając go do ramy i czy ktoś to robił, może o czymś trzeba wiedzieć przed takim zabiegiem i czego używać może macie jakieś fotki. Pozdrawiam wszystkich i dziękuje z odpowiedzi Zestawy do body liftu dostępne w sklepach i w necie są na 3-6 cm więc pewnie tyle można bezpiecznie. Gdzieś widziałem opis takiej operacji, ale w tej chwili nie pamiętam gdzie. Pewnie na tym forum W każdym razie, jak pamiętam z opisu wydawało sie to banalnie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azm-61 Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 (edytowane) Chyba masz na myśli odpowiedź napisaną 06 wrzesień 2008, 19:52 w temacie Lift i koła Nissan Terrano II 94' 2,4 jakie największe kola wejdą, i inne porady napisaną przez kol. "szczur4x4": a tu adres: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/35342-lift-i-kola-nissan-terrano-ii-94-24/page__p__549209__hl__szczur__fromsearch__1entry549209 tutaj cały opis przeróbek: http://picasaweb.google.co.uk/szczur4x4/LIFTTERRANOII#'>http://picasaweb.google.co.uk/szczur4x4/LIFTTERRANOII# A tu bardzo ciekawie: http://picasaweb.google.co.uk/szczur4x4 http://pl.youtube.com/szczur4x4 Edytowane 23 Lutego 2010 przez azm-61 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysztofs Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 To, chyba nie było to. Pamiętam, że czytałem konkretnie o podnoszeniu budy na podkładkach. Niestety nie mogę tego znaleźć. Może jednak, nie było to, nasze forum. Znalazłem jednak info, że lift budy Terrano = max 5 cm Tak na oko, to chyba wielkich trudności nie powinno z tym być. Trzeba będzie obniżyć chłodnicę, pewnie rurę wlewu paliwa przedłużyć i gumę do filtra powietrza (w moim modelu). Nie wiem jak z drążkiem zmiany biegów, kolumną kierowniczą, przewodami hamulcowymi i od sprzęgła. Instalacja elektryczna zawsze ma sporo luzu, więc nie powinna przysporzyć problemu. Mnie się na razie nie chce, ale wystarczy popatrzeć dokładnie na ww elementy i uruchomić wyobraźnię. Generalnie, jak kto ma garaż, trochę umiejętności manualnych i samozaparcie do odkręcania zardzewiałych śrub to poradzi sobie na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sociald6 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Witam chciałabym się zapytać czy przy użyciu takiego zestawu: http://allegro.pl/nissan-terrano-1-i-2-body-lift-2-off-road-i5793628891.html podniosę swoje terano 2 Czy proponujecie jakieś inne rozwiązania ? Jak dotąd jest podniesiony tylko przód na śrubach które znajdują się gdzieś na środku samochodu. Nie wiem dokładnie w jaki sposób bo robił to mechanik. Było to około 3 do 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Z tym zestawem zrobisz po naszemu lift budy. Ten zestaw trafia pomiędzy nadwozie, a ramę. Podnoszą karoserię względem ramy, daje to możliwość założenia większych kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 2 cale to nie maksymalna możliwość podniesienia można więcej.w tej pierwszej opcji nie trzeba nic przerabiać ewentualnie kontrolować osłonę wentylatora względem śmigła w czasie podnoszenia budy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 ... + wąż łączący wlew paliwa ze zbiornikiem + przewody hamulcowe i sprzęgłowy + węże nagrzewnicy w grodzi czołowej + wiązki przewodów z tyłu (zbiornik, hak, ośw. tablicy) + mocowania zderzaków ogólnie to wszystko, co z jednej strony jest przymocowane do nadwozia a z drugiej do ramy należałoby jeszcze dopisać lewarek reduktora (musisz wyczuć czy da się go do końca ustawić w poz. "4x2") Nie twierdzę, że to wszystko jest do przeróbek, ale te miejsca trzeba monitorować przy podnoszeniu budy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sociald6 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Przy użyciu takiego zestawu i zrobienia lifta budy jaki rozmiar opony maksymalnie mozna założyć na feldze 15" ? Lub jaka felgę (w calach) mozna wsadzić ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Tu już nie tylko wysokość opony i felgi się liczy równie ważny jest profil ET (odsadzenie felgi od piasty) ... zbyt "plusowe" ET objawia się obcieraniem opony o ramę przy max. skręcie z kolei zbyt "minusowe" to opona wystająca poza obrys auta (przepisy + zachlapane szyby) Tu już chłopaki od dwójek Ci doradzą ogólnie prawidła głoszą, że po lifcie budy i/lub zawieszenia (czyli podwyższeniu środka ciężkości auta) należy zwiększyć rozstaw kół (czyli zmienić ET na bardziej ujemne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarus Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 31 cala opona i -25mm odsadzenie felgi jest w sam raz dla terraniaka czytaj w miarę bezpieczna dla przedniego zawieszenia . Chlapacze z przodu są do zdemontowania bo przy skręcie obcierają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi