robert1234 Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 hej. zblza mi sie wymiana oleju teraz. do tej pory lalem 0w40. jaki olej wg serwisowki wlewac przy takim przebiegu. zjechac na 5w40? dziekuje. przez 10k spadlo mi na bagnecie z 1 cm wiec oleju nie bierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przedszkolak Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Nie zmieniać, lać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert1234 Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 Nie zmieniać, lać. dopiero jak zacznie brać to wtedy zmieniać na gestszy? to pytanie dlaczego niektorzy z forum leja 10w40? przedmuchy, wiekszy przebieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przedszkolak Opublikowano 5 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2010 jak by Ci odpowiedzieć najprościej - dopóki nie bierze nie trzeba zagęszczać oleju. Lepsza praca silnika, mniejsze opory, spalanie, lepsze własności smarne oleju, dłuższe przebiegi, mniejsze zużycie silnika, łatwiejszy rozruch. Nawet jak trochę bierze, może się zdarzyć przy dłuższych podróżach to nic nieszkodzi. Przy 6 garach od razu będzie widać, kiedy coś się dzieje. W książce samochodu polecane są różne oleje w zależności od kraju. zawsze pełny syntetyk będzie lepszy od olejów mineralnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kraft Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 kupiłem niedawno maxime z niemiec wraz z ks. serwisowa i tam ladny jest cał czas olej 10w40 . Samochód był w serwisoany w sieci nissana. Obecny przebieg 140 000 . Czyżby serwisaci zrobili bład lejac pólsyntetyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kraft Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 kupiłem niedawno maxime z niemiec wraz z ks. serwisowa i tam ladny jest cał czas olej 10w40 . Samochód był w serwisoany w sieci nissana. Obecny przebieg 140 000 . Czyżby serwisaci zrobili bład lejac pólsyntetyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przedszkolak Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Ze względu na 6-cio cylindrowy silnik można lać półsyntetyk (łatwiejszy przepływ), który jest gęstszy. Jednak smarowanie syntetykiem jest skuteczniejsze i jak wyżej napisano. No i pamiętajcie rozruch zimą o wiele łatwiejszy. Miałem przypadek, że od mojej Maxi odpalano - miałem syntetyk przy -28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B 52 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 zawsze pełny syntetyk będzie lepszy od olejów mineralnych. SYNTETYK jest najlepszy, niema lepszego oleju. JA odebrałem Maximę i miała mineralny, przed odbiorem kazałem zalać taki sam, następnie 2 x półsyntetyk i już teraz tylko full syntetyk Castrol TWS 10W60, silnik cichszy się zrobił i jakoś lepiej na obroty wchodzi więc polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Akiro Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 JA odebrałem Maximę i miała mineralny, przed odbiorem kazałem zalać taki sam, następnie 2 x półsyntetyk i już teraz tylko full syntetyk Castrol TWS 10W60, silnik cichszy się zrobił i jakoś lepiej na obroty wchodzi więc polecam. 10W60 to olej syntetyczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przedszkolak Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Czy olej jest syntetyczny, miąchany, czy mineralny decyduje baza składników, a nie norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B 52 Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2010 Castrol TWS 10W60 to pełny syntetyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert1234 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Castrol TWS 10W60 to pełny syntetyk wlalem taki jak zawsze. castrol edge sport 0w40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi