Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Tempomat

Krakus
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam QQ Acenta ale wersję sprzed kwietnia 2009 więc bez tempomatu. Wiecie może czy jest możliwość w ASO go zainstalować i czy jest to droga sprawa? (jestem laikiem w tych sprawach)

pozdrawiam

Najdroższa chyba poduszka kierowcy ze sterowaniem do tempomatu

np taka http://www.allegro.pl/item930400263_nissan_qashqai_poduszka_airbag_air_bag.html

i taśma zwijacza ze ścieżkami do tempomatu

http://www.allegro.pl/item929807826_tasma_airbag_nissan_qashqai_2008.html

+ dodatki.

Myślę, że jeśli nie jeździsz dużo autostradami to gra nie jest warte świeczki.

Poduszki zmieniać nie trzeba, przyciski tak z lewej strony poduszki jak i z prawej są demontowalne osobno; trzeba więc kupić same przyciski tempomatu.

Co do sposobu podłączania to trudno powiedzieć jak rozwiązał to Nissan, w VW tempomat wystarczy niekiedy podpiąć i wszystko działa. Tutaj może faktycznie trzeba by zmienić taśmę; prawdopodobnie dopóki nie rozbebeszy się kierownicy to trudno będzie się tego dowiedzieć.

Proponuję w internetowym katalogu części sprawdzić czy są różne wersje taśm czy tylko jedna.

Dzięki, koszty wysokie więc dla przejechania raz do roku 2500-3000 kilometrów autostradami "gra nie jest warta świeczki".

Gość MESJASZ

jesli któreś aso da ci na to gwaracje ze sie nie spier>>>>>>>>>>>>> a przy tym bedzie działć TO BEDZIE CUD JAK W KANIE GALILEJSKIEJ

o takich elemetach trzeba pomyśleć zanim sie kupi samochód

jesli któreś aso da ci na to gwaracje ze sie nie spier>>>>>>>>>>>>> a przy tym bedzie działć TO BEDZIE CUD JAK W KANIE GALILEJSKIEJ

o takich elemetach trzeba pomyśleć zanim sie kupi samochód

Mogłem rok temu odebrać nową wersję Acenta , (już z tempomatem) ale kosztowała 4000zł wiecej niż ta wyprodukowana przed kwietniem 2009 (ale już rocznik 2009)

Mogłem rok temu odebrać nową wersję Acenta , (już z tempomatem) ale kosztowała 4000zł wiecej niż ta wyprodukowana przed kwietniem 2009 (ale już rocznik 2009)

Jeżeli chodzi o samo sterowanie tempomatem na kole kierownicy to przełozenie samych klawiszy i podpiecie pod kostke nic nie daje,ponieważ sam przekładalem kolo kierownicy skórzane łacznie z przełącznikami z modelu z bogatszym wyposażeniem.Myśle ze potrzebny jet dodatkowy sterownik.

• 2 lata później...

Jeżeli chodzi o samo sterowanie tempomatem na kole kierownicy to przełozenie samych klawiszy i podpiecie pod kostke nic nie daje,ponieważ sam przekładalem kolo kierownicy skórzane łacznie z przełącznikami z modelu z bogatszym wyposażeniem.Myśle ze potrzebny jet dodatkowy sterownik.

Według schematów wynika, że nie potrzeba żadnych innych sterowników, bo to załatwia sterownik silnika ale .... tylko w wersji z "ASCD" czyli po polsku tempomatem sa montowane wyłaczniki przy pedale sprzęgła i dodatkowy wyłącznik przy pedale hamulca.

Są one połączone szeregowo, tak żeby wciśniecie któregokolwiek rozwierało obwód. Jeżeli nie są zamontowane to obwód jest na stałe rozwarty i sterownik silnika nie pozwoli właczyć tempomatu - o tym toczyła sie dyskusja w innym wątku o tempomacie.

To tylko moja teoria ale być może to wystarczy.

Ja niestety nie mogę tego sprawdzić organoleptycznie, bo mam jeszcze gwarancję ale za rok napewno spróbuję, bo pojeździłem troche z tempomatem w innym samochodzie i mi się spodobało.

Czy byłbyś skłonny poeksperymentować ?

• 6 miesięcy temu...
Gość pstolarski

Też byłbym zainteresowany taką modernizacją QQ. W przyszłym tygodniu zadzwonię do NIEautoryzowanego serwisu ;-) może tam chłopaki pomogą ;-)

Jak się czegoś dowiem to dam znać

Z tego co sie zorientowałem to chyba niestety nieunikniona jest zmiana oprogramowania ECU na wersje ze sterowaniem ASCD. Spojrz na to :

http://nissan-europe.epc-data.com/qashqai/j10e/676-hr16de/engine_electrical/226/22611/

No chyba żeby przez przypadek już taka wersja była wgrana. Ale jak to sprawdzic w wersji np Visia ? Chyba tylko w serwisie gdzie mają CONSULT.